Fotball

Hans hjerte står i brann

<p>Arnfinn Espeseth er den eneste ålesunderen som har vært kaptein på Brann.</p>

espeseth_olav
  • Helge Skuseth
espeseth_no

Og 65-åringen var faktisk kaptein på Brann-skuta som vant cupfinalen på Ullevaal i 1972. Ikke rart at han fortsatt har en egen plass for rødtrøyene i sitt hjerte. Og selv nå, når hans Brann skal møte AaFK i cupfinalen, må Arnfinn innrømme at innerst inne er Brann hans personlige favoritt søndag.

– Det er vanskelig, det derre. Jeg føler meg følelsesmessig engasjert i AaFK også, jeg har tross alt trent dem en gang. Men AaFK som klubb har jeg aldri vært sterkt engasjert i, for meg har Herd alltid vært klubben i Ålesund. Jeg hadde noen flotte år i Bergen og i Brann, og slikt glemmer man ikke så lett, smiler Arnfinn.

Vi traff ham hjemme i Granlia på Skåthaugen, der han nøt fineværet sammen med kona Margaret. Og den unike utsikten både mot øst, vest og sør.

– Her bygde vi i 1979, og her har vi stortrivdes. Men nå bruker vi en del tid på huset vårt i Spania også, vi liker å tilbringe vinteren der, forteller han.

Utfordret AaFK

Arnfinn Espeseth var blant Herds ungdoms-gjeng som plutselig dukket opp og utfordret AaFK skikkelig om by-hegemoniet på midten av 60-tallet. Blant annet sammen med Kallen Johannessen, Odd Arne Engvik og litt eldre Bjørn Jørgensen. Herd var en Aspøyklubb den gang, og alle Herd-patrioter som har levd en stund husker seriekampen på Aksla da AaFK ble “most” 6-0. Både Bjørn Jørgensen, “Odden” Engvik og etter hvert Kallen Johannessen havnet i AaFK og gjorde en flott jobb der, men Espeseth valgte å gå tilbake til Herd da han returnerte fra Bergen i 1975. – Det har aldri vært tema for meg å spille for AaFK. Det var sånn den gang, at du holdt deg stort sett til den klubben du var oppfostret i. Slik var det i hvert fall med meg. Én gang Herd-gutt, alltid Herd-gutt, sier han.

Arnfinn dro til studier i Bergen sensommeren 1969, og fikk med seg noen kamper for Brann den høsten. Fra 1970 var han fast på A-laget, der han blant annet fikk gleden av å spille sammen med brannlegenden Roald «Kniksen» Jensen.

Brann-kaptein

I patriotiske Bergen skulle helst alle spillerne være ektefødte bergensere i sju slektsledd tilbake — men likevel ble ålesunderen Espeseth utnevnt til Brann-kaptein foran 1972-sesongen.

– Den utnevnelsen var nok trener-styrt. Engelskmannen Raymond Freeman trente oss da, og han brydde seg ikke om det var en sunnmøring eller bergenser som var kaptein. Og den sesongen kulminerte altså med at vi møtte Rosenborg i cupfinalen.

– Og hvordan var den?

– Vi vant 1-0 etter mål av Jan Erik Osland, men selve kampen var dårlig. Været var kaldt og surt, det lå snø på Ullevaal-matta, og Rosenborg-trener Nils Arne Eggen var sur etterpå og mente at Rosenborg burde ha vunnet med mange mål, mimrer Espeseth.

Arnfinn var ikke den eneste ålesunderen i aksjon på Ullevaal denne oktober-søndagen for 39 år siden. På Rosenborgs midtbane spilte Rollon-gutten Anders Farstad, som senere spilte mange år for Bodø/Glimt.

– Det var jo stor ståhei i Oslo denne helga. Jeg husker at vi fikk lov til å ha med oss konene våre til Oslo, og lørdagskvelden var hele Brann-laget på teater. Stemningen på tribunene var jo som vanlig ellevill, ikke minst siden det var Brann og Rosenborg som møttes.

I Brann spilte Arnfinn de første par åra på lag med en annen sunnmøring, sykkylvingen Helge Haram. Som imidlertid hadde flyttet hjem til Sunnmøre før cupfinaleåret 1972. ## To landskamper

Arnfinn Espeseth var så god at han også fikk med seg to A-landskamper for Norge.

– To landskamper er ikke mye, men jeg har i hvert fall dobbelt så mange landskamper som Kallen! Og det har han fått høre, ler Arnfinn.

Hva tror han så om søndagens finale?

– AaFK er i siget. Mens Brann har hatt motsatt formkurve denne høsten. Jeg tror det blir veldig jevnt, og begge lag har typer som kan avgjøre finalen. Hos Brann tenker jeg spesielt på Guastavino og Kim Ojo, mens AaFK har Michael Barrantes. Disse tre vil trives i en cupfinale, og kan bli helt avgjørende, tror han.

Arnfinn Espeseth velger å holde seg hjemme finalehelga, kampen tar han på TV.

– Jeg har faktisk ikke vært på noen cupfinale siden jeg selv var der og vant med Brann. Jeg får leve på minnene, sier han.

Les også

  1. Margot viser det aller helligste i AaFK-garderoben

  2. Aalesund er Drillos cupfavoritt

  3. Klar for å slukke Brann

  4. Margot viser alt

Les mer om

  1. Fotball-NM