Fotball

Stabæk vil ha 9,8 millioner av staten – tilbys 0

Stabæk Fotball mener at bortfall av sponsorinntekter og svekket omdømme etter den såkalte overgangssaken i 2011-2012 resulterte i et tap på 9,8 millioner kroner. Staten han ingen forståelse for kravet.

Staten er lite villige til å gi Stabæk kompensasjonen de krever i kjølvannet av overgangssaken i 2011-2012.
 • Arne Hole

Onsdag morgen i Asker og Bærum Tingrett starter saken Stabæk Fotball AS og Stabæk Fotball har anlagt mot staten ved Justis— og beredskapsdepartementet. Den dreier seg om erstatning etter urettmessig straffeforfølgning.

Overgangen til Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga fikk voldsom medieomtale, og begge parter ble anklaget for å ha trikset med overgangssummen for å redusere en andel som skulle gå til Nancy – den franske klubben Pall Gunnarssons hadde et kort opphold i.

Les også

Haugesund forverret Stabæk-krisen

Den pikante saken, som også inneholdt påstander om at en drittpakke var plantet i TV 2 for å hindre Erik Loe i å bli fotballpresident, endte imidlertid med full frifinnelse av Stabæk Fotball i tingretten 12. september 2013. Det er med bakgrunn i straffeprosessloven Stabæk nå går til erstatningssak. Der heter det: «en siktet har rett til erstatning av staten for økonomisk tap som forfølgningen har påført ham – dersom han blir frifunnet».

Har sett til andre klubber

Styreleder Espen Moe i Stabæk Fotball medgir at det har vært en krevende oppgave å dokumentere hvilke tap klubben har lidd.

— Jeg føler at vi har god støtte i fotball-Norge for kravet vi kommer med, og flere klubber har hjulpet oss når vi har forsøkt å finne relevante tall. Spesielt har Haugesund, Strømsgodset og Odd vært veldig åpne, og dette er klubber det har vært naturlig for oss å sammenligne oss med, sier Moe.

- Jeg føler at vi har god støtte i fotball-Norge for kravet vi kommer med, sier styreleder Espen Moe i Stabæk.

Tapte sponsorinntekter i 2012 og 2013 utgjør de to største postene, med henholdsvis 3,6 og 5,1 millioner kroner. Ellers inneholder posten «faktiske kostnader» en post på nær 1,1 millioner, mens arbeidet med å utarbeide erstatningskravet, interntid i Stabæk og utgifter til juridisk bistand utgjør de andre postene.Stabæk krevde i sin tid 14,1 millioner, men har altså moderert kravet. Statens sivilrettsforvaltning tilkjente etter rettssaken bare 100.000 i erstatning og 25.000 i dekning av kostnader.

Les også

Stabæk fra 13 til fire poeng uten Bob Bradley

Staten etterlyser dokumentasjon

Prosessfullmektig for Stabæk blir ikke styreleder Espen Moe, som selv er advokat, men Egil Hatling. For regjeringsadvokaten stiller Arne Johan Dahl.

Saksøkte påpeker at det er saksøker som har bevisbyrden for de tap som er lidt og klargjør at det må fremskaffes tilstrekkelig dokumentasjon på tapet og dets størrelse. Det må foreligge en rettslig årsakssammenheng mellom straffeforfølgningen og tapet som kreves erstattet, skriver Dahl i sitt sluttinnlegg.

Dahl mener at det ikke er kommet dokumentasjon som sannsynliggjør at Stabæk har lidt tap utover det som allerede er tilkjent, altså 125.000 kroner. Altså et gap på 9.750.000 fra Stabæks krav!

Stabæk har innkalt ti vitner i saken, som skal gå over tre dager. Blant disse er tidligere VIF-direktør Pål Breen.

Staten nøyer seg med tre vitner: Ådne Mauritzen, kommunikasjonssjef i Nokas, Petter Christian Handler Svendsen, tidligere sponsorsjef i Telenor, som var Stabæks samarbeidspartner da klubben spilte i Telenor Arena, og Trine Bell, leder for økonomi i Stabæk Fotball.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Bodø/Glimt18114348202837
3Lillestrøm18114332161637
4Rosenborg1897236221434
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5