Fotball

Ser ikke poenget med å hvile spillere

<p>Flere eliteserietrenere vurderer å hvile spillere i kveld. – Det bør ikke være nødvendig, sier Johan Kaggestad.</p>

FotballLa Manga - Spania24.02.2009Vålerenga v Rubin KazanFoto: Astrid Nordhaug, DigitalsportJohan Kaggestad - VIF
  • Tore Nilssen
  • Anders Pamer

Statistikksenter Eliteserien:

  • tabellen | børs | toppscorer | kort | spillerfakta

Søndag var det full runde i eliteserien. I dag og i morgen er det ny runde, mens søndag avsluttes uken med kamp nummer tre på åtte dager.

– Dette er et program lagene skal tåle. Det avhenger selvfølgelig av hvor godt trente de er, men ved normale omstendigheter skal det ikke være noen grunn til å hvile spillere , sier Kaggestad.

Den tidligere personlige treneren til Grete Waitz og Ingrid Kristiansen stusser over at trenere for eliteserielagene bruker kampprogrammet som begrunnelse for å bytte på laget.

– Når det er tre kamper en uke innimellom, skal det ikke være noe problem. Det er om en spiller slik over lang tid at det kan være hensiktsmessig å hvile spillere, sier Kaggestad, som i fjor gjorde en jobb som fysisk trener for Vålerenga.

Fulham over 60 kamper

I en normal sesong spiller eliteserielagene rundt 34–36 obligatoriske kamper. For de lagene som kvalifiserer seg til europacupene blir det noen flere.

Til sammenligning vil engelske Fulham i år spille 63 obligatoriske kamper. Det samme har Atlético Madrid med europaligafinalen i Hamburg. Det er mest i Europa og nesten en hel «sesong» lengre enn flere av de norske lagene.

– For disse lagene kan det i perioder være hensiktsmessig og nødvendig å hvile spillere. Her blir belastningen over lang tid stor, sier Kaggestad.

I Tour de France sykles det flere timer om dagen i nærmere tre uker i strekk. Slik er det også i andre etapperitt i sykling. Tour de Ski i langrenn går over flere dager.

– Tour de France er en ekstrem påkjenning. De som deltar er trente for å tåle dette. Du kjører kroppen helt i bunn, og det tar over en måned å restituere seg fullt etter en slik opplevelse, sier Kaggestad, som i flere år har vært ekspertkommentator for TV 2 under Tour de France.

I NHL spiller klubbene ofte annenhver dag i sluttspillet. Samme turnus var det til dels i det norske sluttspillet i ishockey i år.

– Du trener lengre restitusjonstid i idretter der det er mye fysisk kontakt. Fotballspillere er ofte godt mørbanket etter en kamp, men det bør fremdeles ikke være noe problem å spille med de beste som er tilgjengelige til enhver tid slik eliteserien er lagt opp, sier Kaggestad.

Web-TV:

Rushfeldt hviler trolig i dag

I kveld hviler trolig Tromsø-veteran Sigurd Rushfeldt og Mohammed Ahamed. Tunge gressbaner er ikke Rushfeldts favorittunderlag. Erfaringen er at veteranen lettere kan få skader ved hyppig bytte av underlag, spesielt når kampprogrammet er tett. Erik Bakke har i flere år slitt med skader og fått problemer når kampprogrammet blir tett. Han har likevel ingen planer om å ta det rolig i kveld.

– Jeg er vant til et slikt kampprogram fra England. Det er jo slik vi vil ha det, det er kampene vi lever for. Det skal ikke være noe problem for oss å spille tre kamper i uken i en periode , sier Bakke.

– Det handler mye om å være godt trent og ta hensyn i treningen når programmet er tett. Når så kampene kommer sjeldnere igjen er det viktig å øke intensiteten, sier Kaggestad.

(Artikkelen fortsetter)

Branns Eirik Bakke har ingenting imot et tett kampprogram. (Foto: Digitalsport)

Lag med flest kamper i år

Total Serie Cup E-cup Klubb-VM
63 Fulham 38 6 19
63 Atlético Madrid 38 8 17
58 Barcelona 38 6 12 2
56 Liverpool 38 4 14
56 Manchester United 38 8 10
56 Chelsea 38 10 8
55 Arsenal 38 5 12
54 Hamburg SV 34 2 18

VIDEO: Skråblikk på 9. serierunde:

Bikiniprat, kampsport og fremtidsbriller

Totalt useriøs oppsummering av niende serierunde

svp://94518?view=ap

Bikiniprat, fremtidsbriller og kampsport

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23145457263147
2Bodø/Glimt22145346202647
3Viking2312564741641
4Kristiansund2212372925439
5Rosenborg22115645291638
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien