Fotball

– Utesteng dem på livstid

Tidligere Helsingborg-trener Åge Hareide ønsker knallharde sanksjoner mot fotballpøbler i Sverige.

NÆRT: Åge Hareide kjenner det på kroppen, etter at en Djurgården-supporter ble drept på vei til kamp i Hareides gamle hjemby; Helsingborg.
  • Thomas Rud

Molde/Malmö: Etter at en Djurgården-supporter ble banket opp og mishandlet til døde før kampen mellom Helsingborg og Djurgården søndag, har det kommet skarpe reaksjoner både fra norske og svenske fotballfolk.

Malmö-trener Åge Hareide påpeker at det er vanskelig for klubbene å ha fullstendig kontroll over hva som skjer utenfor stadion, men mener det uansett er på tide å tide å ta et knallhardt oppgjør med bråkmakerne blant svenske fotballsupportere.

– Utesteng dem på livstid og få dem vekk fra arenaene og stadionene. England hadde et lignende problem med dette på 80-tallet. De startet med å innføre fingeravtrykk og ID-kort for å komme inn. Man må få vekk de elementene som skaper problemer, sier Hareide til Romsdals Budstikke.

– Tragisk

Han har tidligere vært Helsingborg-trener i to perioder og sier han kjenner at det blir veldig nært, siden han kjenner byen. Hareide har også vært Örgryte-trener i Allsvenskan. Han har dermed mye kunnskap om svensk fotball. Det at en familiefar på vei til kamp blir mishandlet til døde, går inn på Malmö-treneren.

Les også

Han skulle jo bare på fotballkamp

– Slike ting skal ikke skje. Det er dessverre elementer blant svenske supportere som ikke er bra. De er mer opptatt av å slåss enn å være supportere. Det som skjedde var tragisk, og det er forferdelig for dem som er berørt, fortsetter Hareide.

«Skånederby» 1. mai

Den 1. mai skal Helsingborg etter planen møte Malmö til semifinale i den svenske cupen. «Skånederbyet» blir betegnet som et høyrisikooppgjør. Hareide påpeker at selv om det blir mye folk, blussing fra tribunen, og følelser som settes i kok, har han erfart at dette oppgjøret er greiere å håndtere for politiet enn oppgjør mellom lag fra Stockholm og Göteborg.

– Politiet har sagt at de på grunn av andre politiske demonstrasjoner den dagen ikke vil at kampen skal bli arrangert 1. mai. De mener de ikke har ressurser, og det er jo skremmende.

Les også

- Innfør en forbudssone rundt fotballarenaene

Han har ikke noe godt svar på hvorfor Sverige har utviklet et mye større problem enn Norge når det gjelder bråk mellom supportere, men mener at både klubbene og supportergrupperingene må gå inn å se på hvilke typer mennesker som finnes blant supporterne.

– De bør få kontroll på hvem som ikke bør ikle seg klubbens farger. Jeg etterlyser også en form for indrejustis blant supporterne selv. Det er mange fornuftige og voksne mennesker som må ta tak i dette, sier Hareide.

Les også

  1. - Dumt å si at det ikke kan skje i Norge

  2. Politiet: - Vi gjør alt for å finne drapsmannen

  3. Politiet etterlyser vitner etter supporterdødsfall

  4. Nannskog: - De som står bak bråket, er ikke supportere

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Helsingborgs IF
  3. Djurgårdens IF