Fotball

Graham Hansen-show for Norge

Caroline Graham Hansen var kaptein og scoret to mål da Norge innledet det nye året med seier.

Caroline Graham Hansen var kaptein for dagen og scoret to mål da Norges kvinnelandslag innledet VM-året med 3-1-seier over Skottland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • NTB

NORGE - SKOTLAND 3–1

Det var Norges første seier siden VM-billetten ble sikret i september, i den første av åtte oppkjøringskamper til VM-sluttspillet i Frankrike.

Et norsk lag uten flere av sine mest rutinerte spillere viste at de ligger bedre an i VM-forberedelsene enn skottene. Lagets største stjerne Caroline Graham Hansen scoret to ganger og var millimeter fra hattrick da hun fra distanse skjøt i undersiden av tverrligger helt borte i krysset.

Norge viste stor effektivitet fra start og sjokkerte motstanderen med to raske mål som ga 2-0-ledelse før det var spilt et kvarter. I det 12. minutt gikk det fort da Norge kontret fra dypt på egen halvdel. Kristine Minde fant Guro Reiten, som satte opp Hansen. Wolfsburg-spilleren viste god teknikk da hun tok med seg ballen og vippet over keeper Shannon Lynn.

Et minutt senere var Hansen alene med keeper igjen. Hun tok ballen forbi Lynn, men fikk for spiss vinkel til å avslutte. Hun måtte runde utover for å skyte, og da svarte målvakten med en beinparade.

I det 15. minutt ble det likevel 2-0 da Reiten brøt gjennom på høyrekanten, og Lisa-Marie Utland beinet ballen i mål fra kort hold ved nærmeste stolpe.

– Vi hadde full kontroll i første omgang. Vi ble litt utålmodige i perioder og kunne skapt flere sjanser, men alt i alt var det en veldig god omgang, sa Caroline Graham Hansen til fotball.no.

  • LEST DENNE? Trøbbel for Norge: Halve VM-laget er ute

Klart best

Norge var det klart beste laget og hadde sjanser til å øke ledelsen. Skottene skapte sjelden problemer for det norske forsvaret og keeper Cecilie Fiskerstrand.

Likevel ble det ny spenning da midtstopper Ina Gausdal dro ned Leanne Crichton i det 54. minutt. Caroline Weir skjøt straffesparket stolpe inn og reduserte.

– Skottland kom ut i hundre i annen omgang, og da ble det litt «shaky». De var litt heldige da de fikk straffespark, men vi hentet oss inn igjen og klarte å avgjøre kampen, sa Hansen.

Norge aktet ikke å gi fra seg seieren, lagets første siden VM-billetten ble sikret med 2-1-seier over europamester Nederland i september. Bortetap mot Sverige og Japan var fasit siden da, men Caroline Graham Hansen sørget med sitt 24. landslagsmål for 3-1 i det 74. minutt. Igjen brøt hun gjennom forsvaret og scoret kaldt alene med Lynn.

Rett etter prøvde hun skuddfoten fra 16 meter og så ballen treffe tverrliggeren oppe i krysset.

Canada neste

Det ble med 3-1-seier for et norsk lag som i årets første samling må greie seg uten spillere som Maren Mjelde, Maria Thorisdottir, Ingrid Moe Wold, Frida Maanum (skader) og Isabell Herlovsen (konflikt med klubben).

– Det var en god prestasjon store deler av kampen. Det er godt å starte året med en seier, sa Martin Sjögren til fotball.no.

– Jeg er mest fornøyd med første omgang. Da hadde vi gode relasjoner og skapte mange sjanser. Etter pause mistet vi ballen litt for lett og gjorde det enklere for Skottland å kontre på oss og finne rom å spille i, men vi greide å snu det.

Tirsdag er det ny kamp i La Manga mot Canada.

I VM skal Norge møte Nigeria, Frankrike og Sør-Korea.

(©NTB)

Les mer om

  1. Kvinnelandslaget fotball