Fotball

Historisk statistikk taler for Viking-nedrykk, men Tom Nordlie tror det fortsatt er håp

Én av mest tradisjonsrike klubbene i Norge er i krise. Dette mener eksperter og klubblegender om situasjonen.

Tom Nordlie var med på å redde Viking fra nedrykk i 2006. Her gråter han etter seieren over Brann i november 2006.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Med bare fem poeng på ti kamper er situasjonen bekmørk i Stavanger og Viking. Torsdag røk laget også ut i cupen, etter å ha tapt for 2. divisjonslaget Egersund.

Siden den øverste norske divisjonen fikk 16 lag i 2009 er det kun seks lag som har hatt en dårligere poengfangst de ti første kampene. I fire av tilfellene klarte ikke laget å heve seg fra bunnplassen og redde plassen. I 2015 klarte derimot både Bodø/Glimt og Tromsø å snu sesongen nok selv om de ti første kampene bare ga fem poeng.

I 2011 hadde også Viking en dårlig sesongstart, og sto med seks poeng etter de ti første kampene. Men da skjerpet laget seg kraftig, og endte til slutt opp på 11. plass, 11 poeng over nedrykk.

Les også

Viking-treneren: – Jeg forstår at folk stiller spørsmål om jeg er rett mann

Ian Burchnall og Viking er i alvorlig trøbbel før sommeren.

– Trist

Så historien viser at det er håp for at det blir eliteseriespill i Jåttåvågen også i 2018, men Ian Burchnalls menn er nødt til å øke poengfangsten drastisk. Siden 2009 har det siste laget som har berget plassen i snitt fått 30 poeng. For å komme seg opp dit er siddisene nødt til å ta 25 poeng på de gjenstående 20 kampene i sesongen.

Skeid-trener og NRK-ekspert Tom Nordlie var Viking-trener i 2006, og synes situasjonen i gamleklubben er trist skue.

– Det er trist å se tre-fire tusen på Viking stadion. Da vi kjempet mot nedrykk i 2006 var det 14.-16.000 tusen, sier Tom Nordlie.

Les også

For to år siden var Tromsø like fortapte som Viking er nå. Her er historien om hvordan de reddet plassen.

Magre sesonger

I 2006 kom han inn og reddet plassen med Viking på høsten. Året etter ble Viking nummer tre. Siden har siddisene femteplass som best til tross for at de har hatt trenerprofiler som Kjell Jonevret, Åge Hareide og Uwe Rösler siden.

Nå virker det å være krise. Laget har kun fem poeng på ti kamper.

I takt med at poengene har uteblitt, forsvinner også publikum fra stadion i Jåttåvågen. Tidligere Viking-spiller Erik Nevland mener at både publikum og klubben må gjøre sitt for å snu den negative trenden.

– De som driver med det sportslige må stå på, trene og gjøre så godt de kan. Klubben er nødt til å rydde opp i alt det utenomsportslige og økonomiske, og så synes jeg at publikum må se seg selv i speilet. Det er ikke bare klubben som har prestert dårlig i år, publikum er ikke så mye bedre, sier Nevland, som også spilte for Manchester United i sin aktive karrière.

Eurosport-ekspert Bengt Eriksen tror mulighetene for Eliteserie-spill på Jåttåvågen i 2018 er dårlige.

– Situasjonen er nattsvart, mener Eriksen.

– Tabellen pleier ikke å flytte så mye på seg etter at man har passert ti serierunder. Bunnlaget forblir ikke nødvendigvis bunnlaget, men bunnlaget pleier å kjempe i bunnen resten av sesongen. I fotballterminologi er Viking i en prekær situasjon, forklarer han.

Vikings sesongstart har vært til å fortvile over. Det gjorde Kristoffer Haugen etter tapet mot Aalesund.

Nordlies forslag

Tom Nordlie mener klubben ikke har hatt en klar nok retning, og beskriver løsningen slik:

– Klubben må ha en klar visjon og målsetning, så må de finne ut veien for å komme dit – prosessen. De må finne ut hvilken spillestil de skal ha og en trener deretter, med spillere som passer laget. Så må også klubben bestemme seg hvordan de skal være utenfor banen. Sånn drives gode klubber, mener Nordlie.

Skeid-treneren trekker frem Odd, Sogndal og Sarpsborg som gode eksempler.

– Hvis de klarer å få mye ut i Skien, Sogndal og Sarpsborg, hvorfor skal de ikke kunne ha bedre lag i Stavanger, Kristiansand (Start) og Oslo (Vålerenga), spør han retorisk.

Les også

Viking-spiller etter cupfadesen i Egersund: – Det er pinlig

– Ikke kjørt

Viking har slitt økonomisk de siste årene. Som naboene i sør, i Start, ser de ut til å måtte lide samme skjebne: Dårlig økonomi fører til nedrykk.

– Økonomien blir ikke noe bedre av å si at den er dårlig til media hver uke. Da må de sette i gang tiltak og mål for å bedre den. Viking har en bra førsteellever, men bredden er dårlig.

Viking har kun seks poeng opp til trygg plass.

– Det er klart det ikke er kjørt alt, sier Nordlie.

– Visste det ville bli tøft

Erik Nevland har spilt i Viking i fire perioder, sist før han la opp i 2012. Han fortviler over situasjonen gamleklubben har havnet i.

– Det er forferdelig trist. Det er vel egentlig ikke så mye mer å si om situasjonen. Vi var redde for at det skulle bli tøft før sesongen, men at det skulle bli så ille hadde jeg ikke trodd, sier Nevland.

Den tidligere Viking-spissen mener likevel at Viking har hatt uflaks som bare har fått med seg fem poeng på de ti første kampene.

– Det er litt tilfeldig. Jeg mener de ikke har fått godt betalt for det spillemessige overtaket de har hatt i mange kamper. Så går de på et tap, og da går det ut over selvtilliten. I tillegg er det mange unge spillere som må bære mye av lasset, sier Nevland.

Les også

Vikings aksjonærer stiller med penger

Erik Nevland har troen på at Viking klarer å berge plassen. Her får Nevland blomster i sammenheng med sin siste Viking-kamp i 2012.

Mener publikum må se seg i speilet

Tidligere Vålerenga-spiller Bengt Eriksen synes det er synd om Viking rykker ned - selv om klubben har mistet litt av taket på Stavanger.

– Jeg er født i 1965 og Viking ble seriemestere i 1972, 1973, 1974 og 1975. Så hjertet sier at Viking er et topplag. Men hjernen sier noe annet. Viking må gjøre seg fortjent til å være i Eliteserien. Om de klarer seg i 2017, er det veldig sterkt, sier Eriksen.

Erik Nevland har likevel tro på at klubben han forlot i 2012 til slutt berger plassen i den øverste divisjonen.

– Vi må ha tro på at de kan klare det. Jeg har vært med på lignende før. Men om det ikke går, så består Viking likevel. Da må de bare kjempe seg tilbake, som Brann gjorde det. Men situasjonen er ikke håpløs, sier Nevland.

Vikings neste kamp er borte mot Strømsgodset på mandag.

Les mer om

  1. Tom Nordlie
  2. Erik Nevland
  3. Viking stadion
  4. Viking FK