Fotball

- Foreslår at John Arne Riise gjør comeback så han endelig blir kaptein

Dette mener ekspertene om kapteinsvalget etter Brede Hangelands landslags-exit.

Brede Hangeland gir seg på det norske landslaget. Nå er spørsmålet hvem som blir Norges nye kaptein. Er det noen av disse? Foto: NTB scanpix

 • Kjetil Flygind
  Kjetil Flygind

Mannen med 91 kamper for Norge, Brede Hangeland, gir seg etter 12 års tjeneste på landslaget. Landslagskapteinen etterlater seg et tomrom som spiller og som type. Hvem som bør overta som kaptein er det delte meninger om.

Les også

Hangeland: - Jeg vil ikke bæres av banen

— Jeg tror jeg ikke vil mene noe om akkurat det. Jeg har ikke satt meg nok inn i det. Jeg foreslår at John Arne Riise gjør comeback slik at han endelig får jobben, sier tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt spøkefullt til Aftenposten.

- Oppskrytt

Thorstvedt var selv kaptein for Norge, men er usikker på betydningen av én leder. Thorstvedt vil ha flere.

— Kapteinsrollen er litt oppskrytt. I England legges det veldig vekt på det. Det er en stolt militærtradisjon, hvor man hyller krig, generaler og store seirer. I Norge er det en flatere struktur, og det mest ideelle er at mange er med og bidrar. Det klages ofte over at det ikke finnes ledertyper og profiler, men dette henger ofte sammen med resultater. Får man resultater, vil også flere stå frem. Jeg vil si at det finnes ledertyper på det norske landslaget i dag, men det viktigste er at mange er med og bidrar, sier Thorstvedt.

Ole Martin Årst var kaptein både i Tromsø og i Start. Mannen med 22 landskamper for Norge sier det peker seg ut én mann som kan fylle kapteinsrollen.

— Tom Høgli er den jeg umiddelbart tenker på. Det er kanskje det naturlige valget som Bredes arvtager, sier TV 2-eksperten.

- Hvorfor?

— Fordi han innehar mange av de samme egenskapene som Hangeland. Han er bevisst, jordnær, han er en foregangsfigur for alle. Er det to stykker det aldri er noe tull med, er det Tom Høgli og Brede Hangeland. Jeg sier ikke at det er det med de andre, men det å være landslagskaptein gir ekstra ansvar. Da kan det ikke være noe surr. Det er det ikke med Tom Høgli. Han er hel ved, sier Årst. Høgli har signalisert at han gir seg etter EM i 2016. Men Årst mener han frem til da vil være et klokt valg.

Nordtveit og Nyland

- Hvilke andre spillere kan på sikt bli kaptein slik du vurderer det?

— Håvard Nordtveit er kanskje en ledertype, det samme med Ørjan Håskjold Nyland. Dette handler om standingen deres i spillergruppa. Man må være fast, på både klubb- og landslag, man må bli tatt ut i hver tropp. Slik jeg ser det, er det i dag få veldig klare enere på landslaget, sier Årst.

Les også

Brede Hangeland gir seg på landslaget

Petter Myhre vil se an uttaket til Italia-kampen før han setter utropstegn.— Det er først da vi vil se konturene av det som vil danne stammen i laget i den kommende EM-kvaliken. Det er blitt brukt ekstremt mange spillere i oppkjøringen, nå må troppen få sette seg. Da er det lettere å komme med forslag, sier fotballeksperten.

Vil ikke ha ung kaptein

Også han peker på Tom Høgli som en potensiell ny kaptein for Per-Mathias Høgmo.

— Ja da, det kan godt bli han. Han begynner å bli en av spillerne i troppen med mest erfaring, også. Jeg forventer at det blir en spiller som har litt ballast. Som kaptein må man være premissleverandør både på og utenfor banen. Det var Hangeland. Han hadde karisma, han kalte en spade for en spade, han lette ikke etter unnskyldninger. Det var rene ord for pengene. Brede var, og er, en oppegående fyr, og det trenger du på landslaget. I tillegg var han en veldig god spiller, selv om han ikke leverte i nærheten av like bra den siste halvannen sesongen som før. Med tanke på ungguttene som kommer opp nå, og generasjonsskiftet på landslaget, er det viktig med sjefer som kan fortelle de unge hvordan man skal oppføre seg, sier Petter Myhre.

- Du ville ikke gått for en yngre spiller på vei opp?

— Nei, og det er det to grunner til: Den ene er at jeg vil ha en premissleverandør, som vet hva dette dreier seg om. Det andre er at en kapteinsrolle på landslaget kan være med og løfte en eldre og garvet spiller, mens det kan være tyngende for en ung spiller. Spesielt i tøffe perioder kan det være en tyngende rolle å ha.

— Det blir ikke et lett valg. Det er vel ganske åpent, slik jeg ser det. Men det er vanskelig å spekulere på hvem Per-Mathias ser for seg. Jeg ville valgt en som man ser for seg skal være fast på laget og ha en sentral posisjon i gruppen. Alder trenger ikke være avgjørende. Jeg ville ikke valgt Martin Ødegaard, så klart, men en som man føler seg trygg på at skal være en del av laget fremover, sier Vålerenga-trener og tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal.

Hvem bør bli Norges nye landslagssjef etter Brede Hangeland? Si din mening i kommentarfeltet under!

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Høgmo uenig med Hangeland: - Vi har mange ledere på laget

 2. MENINGER
  Publisert:

  Norge har et landslag uten kaptein

 3. FOTBALL
  Publisert:

  - Spiller ingen rolle hvem som er kaptein

 4. FOTBALL
  Publisert:

  - Ciljan leder med eksempel

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Uenige om mangel på ledere på landslaget

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Skjelbred: - En ære å bli spurt