Fotball

Eliteserieprofil testet positivt på dopingprøve

Haugesund-spiller Ibrahima Wadji testet positivt på stoffet morfin etter seriekampen mot Kristiansund 19. mai.

Haugesunds Ibrahima Wadji har levert en positiv dopingprøve.
  • NTB

Det opplyser FK Haugesund i en pressemelding.

Morfin står på dopinglista og er klassifisert i dopinggruppe S7 blant stoffer som er forbudt i konkurranse. Dopinggruppa omhandler narkotiske stoffer. Antidoping Norge skriver følgende om dopingruppen:

«Utøvere må søke om medisinsk fritak for bruk av stoffer i denne gruppa som ledd i medisinsk behandling. Tidspunkt for søknad avhenger av utøvers nivå».

Wadjis advokat Trond Jarle Bachmann opplyser at spilleren tok medisin mot diaré i første halvdel av mai. Medisinen ble kjøpt av Wadjis kone i deres hjemland Senegal.

– Wadji er selvsagt dypt fortvilet og er lei seg for at han har satt klubben og seg selv i en fryktelig vanskelig situasjon. Han forklarte seg for Antidoping Norge i går og vil samarbeide med Antidoping Norge i den videre etterforskningen, slik at saken kan bli avgjort så snart som mulig, sier advokaten.

Avdelingsleder for kontroll og påtale i Antidoping Norge, Britha Røkenes sier følgende om den positive testen.

– Det er for tidlig å uttale seg om mulig sanksjon, for skyldgrad er helt avgjørende, forklarer Røkenes.

I verste fall kan Wadji få fire års utestengelse, har han delvis skyld er straffen fra to år til advarsel, mens er han uten skyld blir ikke spissen suspendert i det hele tatt.

I tillegg til å få vurdert skyldgrad skal Antidoping Norge se på hvordan slike saker har blitt vurdert tidligere.

– Vi skal undersøke tidligere praksis – både i Norge, men også i CAS for å se om det finnes tilsvarende saker for samme brudd. Aller helst saker som er i samme kategori, sier Røkenes som ikke vet når straffeutmålingen er klar.

– Vi er nå opptatt av å påse at saken blir tilstrekkelig opplyst slik at påtalenemnden kan foreta en riktig vurdering, avslutter Røkenes.

  • LEST DENNE? Tidligere proffsyklist tatt for doping – kan miste Vuelta-seier

Utelates fra kamp

B-prøven er foreløpig ikke analysert. Wadji får ikke delta i Haugesunds kamper eller treninger mens saken pågår.

– Det er viktig for Wadji å understreke at medisinene han har tatt ikke har noen prestasjonsfremmende effekt og at han aldri har hatt noen intensjoner om å jukse, opplyser Bachmann.

Spilleren selv ble informert av Antidoping Norge onsdag. Det var årsaken til at 24-åringen ble utelatt til torsdagens cupkamp mot Bryne.

Tar avstand

Saken er dårlig nytt for Haugesund som nå mister en av sine viktigste spillere inntil videre. Wadji står med fire mål på ti eliteseriekamper i årets sesong og er et hett salgsobjekt for hvittrøyene.

– Dette er en trist sak både for Wadji og for oss som klubb. Bruken av denne medisinen har ikke vært klarert med vårt medisinske støtteapparat. FK Haugesund tar avstand fra all form for bruk av forbudte stoffer. Samtidig er det viktig for oss å vise omsorg for Wadji og hans familie slik at de blir godt ivaretatt i den situasjonen som har oppstått, sier klubbens styreleder Leiv Helge Kaldheim.

Spilleren ble lånt ut av Molde i fjor sommer før overgangen ble gjort permanent i vinter.

– Ikke hørt om en utøver som har testet positivt på morfin før

Mads Kaggestad.

Sykkel- og dopingekspert i TV 2, Mads Kaggestad, har ikke hørt at noen er tatt for stoffet morfin før.

– Morfin er jo ikke et stoff man bruker for å få en prestasjonsfremmhevende effekt, mener Kaggestad.

Morfin kan brukes for å roe ned, eller for å dempe smerter forteller Kaggestad.

– Jeg har selv fått morfin etter en stygg velt. Det har en sløvende effekt, og det ville vært rart å bruke det stoffet for å få en prestasjonshemmende effekt.

Den tidligere syklisten tror ikke Wadji får fire år.

– Jeg kjenner ikke saken inngående, men det høres ikke ut som en alvorlig dopingforseelse. Her tror ikke jeg det er snakk om 4 år. Det burde være mulighet for redusert straff med tanke på stoffet, og så spørs det om han brukt det med overlegg eller ikke, forklarer Kaggestad.

42-åringen påpeker at stoffet er på dopinglista fordi det har en smertelindrende effekt. Uten at den tidligere syklisten kjenner til saken rundt Wadji, så synes han det virker sannsynlig at han har fått i seg preparatet gjennom medisin.

– Dette viser hvor viktig det er at utøvere er påpasselige med hva de får i seg. Det er til sjuende og sist utøvers ansvar å vite hva man får i seg, forklarer Kaggestad som viser til dopingsakene rundt Johaug og Sundby, som angivelig skal ha tatt preparatene i beste tro.

– Det har alltid negative konsekvenser for en utøver som havner i denne situasjonen, men det høres ut som en utøver som har vært uheldig og fått i seg et stoff uten å ville dope seg. Da burde det være mulighet for redusert straff, spår Kaggestad.

Kaggestad påpeker at han ikke kjenner saken, og at det selvsagt er mulig at spilleren kan ha dopet seg med vilje.

– Det er alltid en mulighet for det, og det ville ført saken i et helt annet lys, men i utgangspunktet virker det rart, avslutter 42-åringen.