Tidligere amerikansk landslagsprofil ut mot Hegerberg: – Hun kommer til å angre

Superstjernens landslagsnekt engasjerer også på andre siden av kloden.

Ada Hegerberg gjorde det norske folk stolt med å herje i nok en Champions League-finale, da hun gjorde tre mål i Budapest i nedsablingen av Barcelona. I VM blir hun derimot fraværende.

Det er ikke bare i Norge diskusjonen engasjerer.

Den to år gamle nyheten om at verdens beste, kvinnelige fotballspiller ikke lenger vil representere Norge har blusset opp i forkant av VM og toppet seg da herrelagets kanskje største stjerne, Martin Ødegaard, kritiserte Hegerberg på sosiale medier.

Også aviser som den spanske storavisen Marca har omtalt saken.

Den firedoble Champions League-vinneren scoret hat-trick i årets finale og fortsetter å sanke inn troféer på klubbnivå - frukter Norge ikke får nyte godt av.

Tidligere landslagsstopper med 96 landskamper for USA, Alexi Lalas, er nå fotballekspert for Fox Sports.

Søndag kritiserte han den 23 år gamle superstjernens valg.

– Hva vil du, Ada?

– Hun har ikke lyktes med å virkelig gjøre det klart hva som ledet til denne avgjørelsen og enda viktigere: Hva vil hun skal gjøres, sier Lalas på Fox Sports.

Lalas var selv en viktig brikke på det amerikanske VM-laget på hjemmebane i 1994. Han ser ikke at Hegerberg har lyktes med sin kritikk og sitt standpunkt.

Alexi Lalas er ikke imponert over Ada Hegerbergs valg.

– Nå får vi uklare og kryptiske generaliseringer som ser ut til å koke ned til at Hegerberg ikke liker det hun ser av sexisme, sjåvinisme og mangel på likestilling i det norske fotballforbundet og fotballen generelt, sier han og fortsetter:

– Det er en beundringsverdig holdning. Men hva vil du, Ada? Husk at forbundet akkurat inngikk en historisk avtale for likelønn mellom kvinner og menn på landslaget, sier Lalas.

– Jeg har fått med kritikken, men vil ikke kommentere saken, sier Ada Hegerbergs manager, Halvor Marstrander.

– Kastet bort muligheten

– Jeg tror hun kommer til å angre. Kanskje ikke nå, men senere, for hun kommer ikke til å få så mange flere sjanser. VM er en sterk megafon. Hennes stemme kunne vært hørt og forsterket hver dag. Spesielt en stemme som Hegerbergs. Bare synd hun har kastet bort muligheten, slår Lalas fast.

Men den tidligere landslagshelten får ikke ubetinget støtte fra sine egne.

Lalas fikk møte Brasil og Romario på hjemmebane i 1994. Det endte med exit for vertsnasjonen i nettopp denne kampen, i åttendedelsfinalen. Matchvinner: Bebeto.

– Ada Hegerberg har vunnet flere troféer enn Lalas gjorde i hele sin karriere, og hun er bare 23 år. Jeg tror ikke hun trenger råd fra ham, skriver fotballjournalist i Bleacher Report og B/R Football, Gaby Kirschner på sin Twitter-konto.

– Ada Hegerberg gjorde det få andre hadde mot nok til å gjøre. Hun burde bli hyllet, ikke kritisert. Jeg kan ikke tro hva jeg leser, skriver tidligere landslagskeeper for U.S.A, Hope Solo, på Twitter.

– Støtter henne

Frem til 2016 spilte hun utrolige 202 landskamper for sitt land og vant OL to ganger (2008, 2012), samt VM-gullet en gang (2015).

Også den anerkjente journalisten Grant Wahl, med 850.000 følgere på Twitter, taler sunndalsjentas sak.

U.S.As legendariske landslagshelt Hope Solo fikk med seg 200 landskamper, to OL-gull og ett VM-gull. Hun taler Hegebergs sak.

– Grunnen til at Ada Hegerberg ikke er med i VM er åpenbar og jeg støtter henne hundre prosent i kampen om å oppnå mer respekt for kvinnefotball i hennes hjemland, skriver han på Twitter.

Norge klarte seg i hvert fall uten nordmøringen i første kamp, da Guro Reiten, Lisa-Marie Utland og et klønete selvmål sikret norsk 3–0-seier mot Nigeria. Norges neste motstander, vertsnasjon Frankrike, topper gruppa etter 4–0-seier over Sør-Korea.

Tar Norge poeng i heksegryta i Nice i kamp to, er avansementet så godt som sikret før siste gruppekamp mot Sør-Korea.