Fotball

Målkongens tyske farvel

DORTMUND (Aftenposten): Sesongavslutningen mot Hertha Berlin ble spesiell for alle involverte. Også for en viss nordmann.

Erling Braut Haaland er ferdig i tradisjonsklubben Borussia Dortmund. Neste stopp: Manchester.
  • Pål Strande Gamlemoen
    Journalist

Erling Braut Haaland la hånden over hjertet. På Borussia Dortmunds emblem.

Foran ham var Die Südtribüne, også kalt «Den gule veggen». Det er Europas største ståtribune. Der står lagets mest fanatiske supportere, nærmere 25.000 av dem.

De ventet. Så løftet Haaland armene opp og ned. Han veivet fansen i gang. De jublet, applauderte og hyllet spissen som spiller for Manchester City fra neste sesong.

Westfalenstadion, offisielt kalt Signal Iduna Park, tok farvel. To timer senere banket han ballen i mål fra straffemerket foran samme tribune. Det ble starten på en snuoperasjon som endte med 2–1-seier.

Han var ikke hovedpersonen denne dagen, men avskjeden fortalte også litt om avtrykket han etterlater i den tyske storklubben.

Hyllet

I to og et halvt år har Haaland vært Borussia Dortmunds angrepsstjerne. Målflommen har virket ustoppelig.

Nå har han spilt sin siste hjemmekamp på Westfalenstadion. Det har vært snakk om at statusen hans har falt blant fansen. De konstante ryktene og skriveriene om overgangen hans til Manchester City har gitt deler av dem vond smak i munnen.

Derfor var det knyttet et lite spørsmålstegn til hvordan fansen ville reagere under hans siste kamp.

Svaret kom da speaker Norbert Dickel grep mikrofonen da han skulle rope ut lagoppstillingene. Da var det som det alltid har vært siden januar 2020.

«Eeeeeeeerliiing!» brølte Dickel.

«HAAALAAAAND!» responderte Westfalenstadion. Og var det kanskje noen desibel høyere enn vanlig også?

Det var i hvert fall ikke noe lavere da Haalands navn ble ropt på nytt etter scoringen hans.

Haaland utlignet fra straffemerket i avskjedskampen.

Stor interesse

Dortmund hadde virkelig våknet på kampdagen. I timene før avspark mot Hertha Berlin kunne man se forventningsfulle mennesker iført BVB-drakt ute på gaten, ved restaurantbord og på puber. Noen av dem hadde «Haaland 9» bak på ryggen.

En stor supportergjeng hadde samlet seg på Wenkers, en pub på torget i sentrum. De nøt sine iskalde pils før sesongens siste kamp.

Rundt ti stykker fra den norske supporterklubben hadde tatt turen.

De har opplevd økt interesse den tiden Haaland har banket inn scoringer for Dortmund. Totalt er de rundt 300 medlemmer. Billettetterspørselen har vokst.

– Erling har jo brakt ganske mye oppmerksomhet til supporterklubben og Bundesliga. Dortmund har fått et annet fotfeste i Norge, sier Marcus Jenssen Olsen, talsmann i den norske supporterklubben.

Marcus Jenssen Olsen og kjæresten Nara Lervik i Borussia Dortmunds norske supporterklubb var på plass da laget deres møtte Hertha Berlin lørdag.

– Du får se hvem som egentlig er interessert

I lokalavisen Ruhr Nachrichten har Kevin Pinnow fulgt Dortmund tett. Han har sagt at fansen fort kan komme til å glemme Haaland, i hvert fall rent sportslig. De er vant til at stjernespisser kommer og går.

Men likevel vil nok alle finne noe å savne ved en så ettertraktet utøver.

For Dortmund mister mer enn bare en fotballspiller. De mister også en reklameplakat. Enkelte har kanskje følt at oppstusset rundt 21-åringen har vært i overkant. Samtidig har det fungert som et trekkplaster for laget.

– Jeg tror folk vil savne attraksjonen Erling Braut Haaland. Ikke bare selve spissen, men underholderen han er, og hele universet rundt, sier Pinnow.

Men fansen mener tiden nå er moden for en avskjed.

– Selv om Haaland har vært fabelaktig, har det alltid ligget i kortene at han skal videre. Vi aksepterer det, men det har vært kjedelig når spekulasjonene har overskygget alt av nyheter rundt Dortmund, sier Olsen i supporterklubben.

Tidligere i uken ble endelig overgangen til City offentliggjort.

– Heldigvis har vi en del nordmenn i Bundesliga fra før, men ingen har vært i nærheten av Haalands status. Da blir det en selvfølge at noen mister interessen nå. Men da ser du hvem som er igjen og er genuint interessert, og hvem som kun er Haaland-fans. Sånn sett er det et velfungerende filtreringssystem, spør du meg, sier Olsen.

Tårevått

Tidligere Bodø/Glimt-spiller Fredrik Bjørkan kom innpå for Hertha Berlin. Han fikk se at lagkamerat Ishak Belfodil ga dem ledelsen.

Men i annenomgang fikk vertene straffe. Den tok selvfølgelig Haaland. Han satte ballen i nettmaskene via keeper. Måltyven hentet ballen og løp tilbake til midtsirkelen. Like før slutt satte Youssoufa Moukoko inn 2–1 og seiersmålet.

Få minutter senere ble Haaland tatt av. Westfalenstadion reiste seg og klappet, før speaker Dickel stemte i et siste «Eeeeeeeerliiing!»

«HAAALAND!» svarte fansen.

Dermed stoppet 21-åringen på 86 mål på 89 kamper for Dortmund.

På tribunen skimtet man flere norske flagg og bannere tilegnet ham.

Det var mange som tok farvel i Dortmund denne lørdagen. Marwin Hitz, Roman Bürki, Axel Witsel og Dan-Axel Zagadou ble takket av to-og-to.

Flere av dem har vært i klubben lenger enn Haaland. Likevel ble det gjort litt ekstra stas på ham.

For nordmannen fikk sitt eget øyeblikk til å ta farvel, alene. Han fikk blomster og et bilde. På det sto det «Danke, Erling.»

Så ble han hyllet foran «Den gule veggen».

Det ble lite i forhold til responsen venstreback Marcel Schmelzer og sportssjef Michael Zorc fikk like etterpå. De har vært i klubben en mannsalder, sistnevnte hele 44 år. Tårene rant.

Men at Haaland ble takket av alene like før to av klubbens største tjenere, fortalte også hvordan han har markert seg på kun to og et halvt år.

«Kjære Borussia Dortmund-fans: Takk for støtten. Vi har hatt noen uforglemmelige år,» sa Haaland i en video publisert på Instagram etter kampslutt.

PS. Borussia Dortmund endte på annenplass i Bundesliga. Bjørkan og Hertha Berlin må ut i nedrykksplayoff etter tapet.

Michael Zorc var rørt av Westfalenstadions hyllest.

Les mer om

  1. Erling Braut Haaland
  2. Bundesliga
  3. Borussia Dortmund
  4. Hertha Berlin