Håndballjentenes stjernefall: – Norge er svekket

Camilla Herrem, Kari Brattset Dale og Sanna Solberg-Isaksen – med 571 landskamper – er uaktuelle for EM i november. Stine Bredal Oftedal spiller ikke oppkjøringskampene denne uken. Ekspertene er spent på hvor Norge står 36 dager før EM-åpningen.

Hverken Stine Bredal Oftedal, Kari Brattset Dale eller Camilla Herrem spiller for Norge mot Sveits torsdag, men Oftedal er ventet klar for EM.

– Norge er svekket på papiret, fastslår TV 2-ekspert Bent Svele.

Torsdag kommenterer han håndballjentenes første kamp på et halvt år. Sveits er motstander i Aarhus. Men Svele minner om at landslaget er gode på generasjonsskifter. Både EM-gullet 2014 og VM-gullet 2011 kom etter klare forandringer.

– Det er en aura over landslaget som gjør at de som kommer inn, gjør det godt, mener han.

– Dette er ingen ukjent situasjon for trener Thorir Hergeirsson, sier Viaplays håndballekspert, Karoline Dyhre Breivang.

– Det skjer noe med norske håndballjenter når de får landslagstrøya på. Og trenerteamet er veldig gode til det de får gjort noe med og med de spillerne som de har til rådighet, sier Breivang, som selv har åtte gull med Norge.

Kari Brattset Dale mangler for Norge for første gang på seks år. Her med Karoline Dyhre Breivang under VM i 2019.

Gravide Kari Brattset Dale ble kåret til VMs mest verdifulle spiller da Norge sikret gullet i Granollers for ni måneder siden. Klubben Györs prestasjoner har vært mer ustabile uten forsvarssjefen og strekspilleren.

– Hun har vært en enormt viktig spiller. Et tap, beskriver Svele.

Han mener fjorårets VM-komet Maren Aardahl er sterk i forsvar, men kan ikke erstatte Dale i angrep. Hun scoret – fantastisk nok – på sine 17 siste skudd i VM.

– Noe nytt skal inn i midtforsvaret. Det har vært en nøkkel til Norges suksess de siste årene. Det blir spennende å se, sier Karoline Dyhre Breivang.

Heidi Løke er tilbake på banen for Larvik, men 39-åringen er uaktuell for comeback. I tillegg til Aardahl spiller Vilde Morten Ingstad og Ane Cecilie Høgseth kampene i Golden League denne uken.

Camilla Herrem dro til med «Tore Tang» etter EM-gullet i 2020. Nå er hun gravid.

På venstrekanten blir det total forandring. Camilla Herrem har spilt samtlige mesterskap siden EM i 2008. Mens Sanna Solberg-Isaksen har vært med på alt siden 2013. Begge venter barn. Herrem offentliggjorde den glade nyheten onsdag.

Nå skal Sunniva Næs Andersen (tre landskamper) og Rikke Larsen Øyerhamn (to landskamper ta over for de to gullkantene.

– Vi er svekket på venstre kant. Men Andersen har vunnet Champions League to ganger som førstevalg for Vipers. Hun har spilt mye internasjonalt. Øyerhamn er en moderne kantspiller, men har minimalt med erfaring, sier Bent Svele.

KJEMPESJANSE: Sunniva Næs Andersen har en svært gode mulighet til å få mesterskapsdebuten i november.

Et brudd i nesen holder Stine Bredal Oftedal borte fra de viktige oppkjøringskampene mot Sveits (torsdag), Nederland (lørdag) og Danmark (søndag). Landslagskapteinen garanterte tidligere i uken at nesebruddet ikke vil koste henne EM i november

– Stines fravær nå betyr ingen ting for sluttproduktet i mesterskapet, mener Bent Svele.

Med Nora Mørk på skadelisten klarte Norge ikke å oppfylle målet om medalje i alle mesterskap i 2018 og 2019. Men de tre siste turneringene har gitt EM-gull, VM-triumf og bronse i OL.

– Jeg tror Norge vil kjempe om medaljene i EM, sier Karoline Dyhre Breivang.

Mesterskapet starter med kamp mot Kroatia i Ljubljana 4. november. EM-troppen blir offentliggjort 11. oktober.

Norge – Sveits, TV 2 Direkte kl. 18.00 torsdag.