Enorm opptur for Norge: – Veldig morsomt

(Nederland – Norge 0–2) Stortap etter stortap har det blitt for Norge mot toppnasjonene, men tirsdag reiste Hege Riises kvinner seg og vant mot Nederland.

Norge hadde sluppet inn 19 mål på sine tre siste kamper mot «topp 10»-nasjoner før de skulle prøve seg mot borte mot Nederland – nummer seks på verdensrankingen og regjerende VM-finalist.

I Haag var det imidlertid Norge som kunne juble for en knallsterk 2–0-seier i privatlandskampen etter scoring av Sophie Román Haug og selvmål av Sherida Spitse i privatlandskampen.

– Det kjennes veldig bra. Dette var veldig morsomt. Deilig seier, sier Román Haug til NRK.

MÅLSCORER: Sophie Román Haug har scoret fire mål på de to siste kampene hun har startet for Norge.

Dermed slo det norske kvinnelandslaget tilbake etter 1–4-tapet for Brasil fredag, 0–8 mot England i EM og 0–7 mot Nederland i juni 2021 – som var de tre forrige kampene til Norge mot «topp 10»-rangerte motstandere.

– Dette er den beste kampen vi har spilt mot god motstand på flere år, er dommen fra NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp.

– Det er klart det gjør at vi får en god avslutning på samlingen. Vi var enige om at vi måtte opp noen hakk fra forrige kamp. Det går i riktig retning, sier Haug.

Det var også Norges åttende seier mot de beste nasjonene i kamp nummer 52 siden 2010:

Landslagssjef Hege Riise gjorde hele seks endringer fra 1–4-nederlaget mot Brasil, og blant de som kom inn var Román Haug.

Hun brukte bare drøye to minutter på å markere seg, da hun vant ballen høyt i banen før hun ble lagt i bakken av Lisa Doorn. Den nederlandske stopperen var heldig som slapp med det gule kortet.

En annen som var inne i startelleveren etter å ha sittet på benken sist, var keeper Aurora Mikalsen. Etter et drøyt kvarter leverte hun en feberredning og fikk slått den gode headingen til Damaris Egurrola i stolpen og ut.

Ti minutter før pause var ikke Brann-keeper Mikalsen like heldig da hun glapp en ball i feltet. Heldigvis for henne og Norge sto kaptein Maren Mjelde på streken og reddet det nederlandske skuddet.

Dermed sto det målløst til pause, men like etter sidebytte var Norge fryktelig nære scoring da Amalie Eikeland banket et skudd i tverrliggeren.

Man måtte likevel ikke vente lenge på 1–0 til Norge, som kom etter at timen var passert.

Julie Blakstads innlegg fra venstre traff Román Haug bak i feltet. Roma-spissen sendte ballen via en nederlandsk fot og opp i nettaket.

– Julie kommer fri på siden, og curler den bak forsvaret. Jeg kaster meg frem og får den inn. Det var veldig deilig, sier Román Haug.

Norge sjokkerte nederlenderne i Haag, og et drøyt kvarter før slutt ble vondt til verre for hjemmesupporterne.

Eikeland kom seg fri på den norske høyresiden, la inn foran mål og der satte tidligere LSK- og Vålerenga-spiller Spitse ballen i eget mål.

Nederland klarte aldri å slå tilbake, og de norske kvinnene fikk med det en strålende avslutning på denne landslagssamlingen.

– Det var deilig å vinne kamper for Norge igjen, sier Vilde Bøe Risa – som ble kalt inn i troppen for første gang siden EM.

– Det var solid defensivt, men vi har en del å gå på offensivt. Det viktigste er at vi har en form for grunnmur nå som vi kan bygge videre på, fortsetter Manchester United-spilleren.

I november fortsetter de tøffe kampene som forberedelse mot VM i Australia og New Zealand neste sommer, når det skal spilles privatlandskamper mot England og Frankrike.