Fotball-Europa raser mot straffeavgjørelse: – Vi har mistet det

(Manchester City – RB Leipzig 7–0, sammenlagt 8–1) Erling Braut Haaland (22) scoret fem mål i 8-delsfinalen i Champions League. Det første kom på straffespark – som fotballstjernene ikke forstår hvorfor ble tildelt.

– Vi har mistet det hvis det er straffe, skriver tidligere Arsenal-kaptein Cesc Fabregas på Twitter underveis i Champions League-runden tirsdag.

På et hjørnespark 20 minutter ut i returoppgjøret i åttedelsfinalen headet Manchester Citys Rodri ballen – så vidt innom armen fra en halv meters hold – i motstander Benjamin Henrichs.

Dommer Slavko Vinčić fra Slovenia blåste ikke straffespark i utgangspunktet, men etter bistand fra videodommerne og ved sjekk på skjermen på indre bane, konkluderte han med straffe.

Dermed kunne Erling Braut Haaland stille seg ved krittmerket og sende de lyseblå i føringen.

Tidligere Champions League-dommer Tom Henning Øvrebø kommer med følgende dom om straffesituasjonen:

– Nå er ikke jeg helt oppdatert på handsregelen og jeg var vel heller ikke den som var best på hands da jeg var aktiv. Men nå sitter jeg faktisk og ser på kamp med fire tidligere dommere/assistentdommere i Tippeligaen (Tore Hollung, Knut Inge Johannessen, Arild Thorp og Ola Bjørnsen) og alle mener det er håpløst hvis slike situasjoner skal være straffbare, skriver Øvrebø i en SMS til VG.

– Vi trenger en endring når det gjelder hands og straffesituasjoner. Det går i feil retning, mener Mats Hummels, Haalands tidligere lagkamerat fra Borussia Dortmund.

– For en haug med dritt den handsregelen er, skriver tidligere storscorer Alan Shearer.

Ekspertene i TV 2-studio var delt om straffesituasjonen.

– Ballen sneier armen. Dette er selvfølgelig et straffespark, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

– Helt uenig. At det skal være en klar feil ..., kontrer kollega Erik Thorstvedt.

Like etter straffescoringen økte Norges superstjerne Manchester Citys ledelse til 2–0 med en heading på returen fra et tverrliggerskudd fra Kevin De Bruyne.

Straffeavgjørelsen var ikke den eneste kontroversen den slovenske dommeren rakk i 1. omgang:

Senere i førsteomgangen ble Leipzig-spillerne rasende nok en gang da dommeren ikke valgte å dømme frispark da City-keeper Ederson feide ned Konrad Laimer like utenfor sekstenmeteren.

Derimot fikk Leipzig-spiss Timo Werner gult kort for protester.

Like før pause fikk Erling Braut Haaland sitt hat-trick da han kriget inn en ball som danset langs mållinjen etter Ruben Dias’ heading.

Erling Braut Haaland ga seg likevel ikke. Han scoret sitt mål nummer fire og fem innen de første 12 minuttene av annenomgangen.