Fotball

NFFs kriseplan for cupen: 32 lag, 5 runder, oppstart i oktober

– Men vi kan ikke gi noen garantier, sier Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund.

Viking kunne feire cupgull på Ullevaal i desember. I år blir det en ganske annen utgave av cupen. Jon Ingemundsen

 • Kjetil Flygind

Den tradisjonsrike cupen henger i en tynn tråd. Koronapandemien og dens etterdønninger gjør at ingen vet om det blir mulig å avvikle årets NM i fotball.

Bare krigsårene har fram til nå satt en stopper for turneringen som ble spilt første gang i 1902. Nå kan viruset gjøre det samme.

Det har lenge vært klart at den sjarmerende turneringen der lokale lag fra lavere divisjoner får møte topplag, blir kraftig endret.

NFF kommuniserte tidlig at en vanlig turnering med kvalik, etterfulgt av sju runder, vanskelig kunne gjennomføres.

Men de har en slags kriseplan som vil kunne gjøre det mulig å få gjennomført en avstumpet turnering.

Les også

Breddefotballen fikk nei fra myndighetene: – Uforståelig, sier fotballpresidenten

Eliteserien og 1. divisjon

– Vi har sett på en mulig løsning med å starte i runde tre med 32 lag. Men det er mye som er usikkert, blant annet med E-cup, datoer og landslaget. Derfor har vi skjøvet på datoen for en beslutning rundt dette til august, sier konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, til Aftenbladet.

Med 32 lag så betyr det i praksis at det er snakk om lagene fra Eliteserien og 1. divisjon for menn (16 i hver liga). Sesongen for lagene i 2. divisjon er allerede amputert for å redusere kampbelastningen og for å få gjennomført en slags sesong.

– Vi har allerede redusert antall kamper for lagene i Postnord-ligaen (2. divisjon), så jeg kan vanskelig se for meg at vi skal legge på flere kamper der, sier Fisketjønn.

Les også

Viking tar draktgrep: Vraker denne som bortedrakt

Fulle tribuner og en skikkelig folkefest på Ullevaal, det er rammen for en cupfinale. I år kan det bli folketomme tribuner. Kristian Jacobsen

Må endre finaledato

For kvinnene er det foreløpig bare 20 lag som får lov til å konkurrere, derfor vil forbundet avvente beslutningen til de vet mer om åpningen av resterende deler av norsk idrett. Men tanken er at turneringen for kvinner skal kjøres etter samme lest som herrene.

Fisketjønn opplyser til Aftenbladet at oppstart ikke vil skje i august eller september grunnet et allerede tett kampprogram i de to månedene.

Da vil tidligste mulighet for oppstart bli i oktober og en forskyvning av cupfinalen som etter planen skulle blitt spilt 25. oktober. Kvinnenes cupfinale er berammet til 21. november.

– Vi må ikke forhaste oss og vi kan overhodet ikke gi noen garantier for det ene eller det andre her. Men vi har god dialog med forbundsstyret og interesseforeningene, sier Fisketjønn i NFF.

Les også

Keeperkrisen avblåst: Austbø slapp med skrekken, Østbø snart friskmeldt

Vikings trener Bjarne Berntsen feiret med fansen før jul i fjor. Cup i årets spesielle sesong er ikke så viktig for Berntsen. Kristian Jacobsen

Viking-treneren: – Ser ikke poenget

Viking er regjerende norgesmester for menn etter at de slo Haugesund på Ullevaal i desember.

Men trener Bjarne Berntsen ser ikke poenget med å presse gjennom en «mini-cup» bare for å gjøre det.

– Cupen er ikke så viktig at vi på død og liv må gjennomføre den. Det er viktigere å få gjennomført serien uten å ta livet av spillerne med et for tøft kampprogram. Vi skal spille E-cup, alt fra én til ni kamper, det vil ha mye å si for vårt kampprogram, sier Berntsen.

Viking-treneren fortsetter:

– De første rundene med folkefest og lokale lag som får møte topplag, det er sjarmerende. Og så er det å avslutte med en finale på Ullevaal med fullt hus, en flott ramme. Men å skulle spille en cupfinale med de begrensningene som gjelder nå, det ser jeg ingen hensikt med, sier Viking-treneren.

Les mer om

 1. Fotball
 2. Eliteserien
 3. Fotball-NM
 4. Viking FK

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Cupen kan bli justert: NFF åpner for færre kamper for toppklubbene

 2. FOTBALL

  Norsk overgangsvindu i fotball åpent fra 10. til 30. juni

 3. FOTBALL

  Berntsen: – Jeg er enig, det holder ikke med snakk

 4. FOTBALL

  Varsellampene blinker for Viking: – Det haster

 5. FOTBALL

  Vikings trener om serieåpningen: – Fornøyd, men det blir vanvittig tøft

 6. FOTBALL

  Snudde fiasko til suksess: Slik vekket Berntsen spillerne i pausen