Fotball

Vidar Riseth om cupfinalen: - Nesten en skandale om Rosenborg taper

Cupfinalen blir ekstra spesiell for Vidar Riseth og RBKs sportslige leder Stig Inge Bjørnebye.

Vidar Riseth har fortid i både Kongsvinger og RBK.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Det er ingen overdrivelse å si at Rosenborg er soleklare favoritter før årets cupfinale. Det er ikke første gang et lag fra 1. divisjon kommer seg til cupfinalen, men at den suverene seriemesteren står på den andre siden av Ullevaal er mer sjelden.

Tre ganger det siste tiåret har et 1. divisjonslag kommet seg til cupfinalen. Hødd i 2012, Follo i 2010 (etter å ha overvunnet Rosenborg i semifinalen) og Haugesund i 2007. I to av de tre tilfellene vant favoritten fra den øverste divisjonen, mens Hødd tok en sjokkseier i 2012. Arne Scheie uttalte rett etter kampen torsdag at han ikke kan huske sist et lag har vært så stor favoritt før cupfinalen.

— Nå har Rosenborg faktisk vært store favoritter to ganger i 1973 og 1991, begge ganger mot Strømsgodset, og tapt. Men det er lenge siden vi har hatt en større favoritt enn Rosenborg er nå. Jeg kommer ikke på noen i farten. Rosenborg som er så overlegne i norsk fotball nå, sier han til Aftenposten.

- Vi fikk litt hakeslepp

Sportslig leder i Rosenborg, Stig Inge Bjørnebye, har selv spilt tre sesonger i Kongsvinger. Derfor var det spesielt å se at gamleklubben blir motstandere i slutten av november.

— At slike ting skjer er veldig spesielt. Vi fikk litt hakeslepp i går, men det er ikke noe som vil påvirke forberedelsene våre i stor grad. De kommer til å gå som vanlig, og det handler om oss selv. Men det er jo ikke til å komme unna at det er en spesiell hendelse i cuphistorien, sier Bjørnebye til Adresseavisen.

LEVERTE: Rosenborg er klare for cupfinale på Ullevaal. Her jubler de etter Fredrik Midsjøs 1-0-scoring i semifinalen mot Bodø/Glimt.

LES OGSÅ:

Les også

Arne Scheie om Kongsvinger: – En av historiens største overraskelser

Bjørnebye er imponert over Kongsvingers tur til cupfinalen. I fjor spilte laget i 2. divisjon, i år har de muligheten til å gjøre en retur til Eliteserien.

— Det er fantastisk at Kongsvinger har klart å mobilisere igjen etter å ha vært nede i noen år. Måten de har begynt å bygge ting på er imponerende. Det er ikke et «gampe- og mæle-lag» som forsvarer seg og er destruktive, de prøver jo å spille fotball. Jeg synes det er spennende og jeg er imponert over laget, sier Bjørnebye.

LES OGSÅ:

Les også

Kongsvinger-treneren gråt av glede etter seier i semifinalen: – For en drøm!

— Skal ha på svart/hvitt skjerf i finalen

I likhet med Bjørnebye har også tidligere RBK-spiller Vidar Riseth en fortid i Kongsvinger. Han var selv på Marienlyst i går, med rødt skjerf rundt halsen. Men til cupfinalen lover han at det røde skjerfet blir hjemme, og det svarte og hvite får bli med på fest.

— Jeg kommer nok til å ha på meg Rosenborg-skjerf på cupfinalen. Jeg er trønder og Rosenborg-fan på min hals, men i går hadde jeg på meg rødt skjerf. Jeg er kjempeglad for at Kongsvinger kom seg til finalen. Rosenborg er laget i mitt hjerte, men Kongsvinger er andrelaget mitt. Det er de to lagene som ga meg muligheten til å bli proff, og det er de som har betydd mest for meg, sier Riseth til Adresseavisen.

Vidar Riseth avsluttet sin fotballkarriere i 2010, for Kongsvinger, på Lerkendal.
Les også

Slik skaffer du deg billetter til cupfinalen

Vidar Riseth er i dag sponsorsjef for Rema 1000. Han har liten tro på at det smeller en ny cupbombe i november.

— Det skal godt gjøres. Dersom de hadde spilt ti kamper, tror jeg de kunne hatt mulighet til å få uavgjort i kanskje en av kampene. Rosenborg er storfavoritter, men spiller de som i går er det fullt mulig at de kan holde til uavgjort, og da vet man jo aldri hva som skjer. Men man kan vel nesten si at det er en skandale dersom Rosenborg taper i finalen. Det må vi få lov til, sier han.

Fredrik Pålerud og resten av Kongsvinger-laget jubler for seier etter semifinalen på Marienlyst. Arne Scheie kaller det en av tidenes overraskelser.

Han mener Kongsvinger må prøve å gjøre som i semifinalen, nemlig å presse høyt.

— Dersom de legger seg lavt og lar Rosenborg kjøre på, kan det fort bli stygge sifre. De må prøve å stå høyt. De har fart i forsvarslinjen, og er et veldig hardtarbeidende lag, sier Riseth.

Tror du favorittstempelet til Rosenborg kan bli en felle?

— Har det vært et annet lag hadde jeg sagt ja, men ikke Rosenborg. Det er så stor klubb, de er så vant til det. De går ikke i fellen og blir lurt, de er alt for rutinert for det.

Elleville jubelscener da sluttsignalet lød. Fremst i rødt er Kongsvinger-trener Luis Pimenta.
Les også

Det er Rosenborg og de andre – i cupen også

— Grunn til å være på vakt

Aldri har et norsk lag vært så suverene som Rosenborg har vært i år. Men likevel mener Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter at Rosenborg ikke må undervurdere motstanderen.

— Årets cupfinale blir en kamp mellom et formsterkt Kongsvinger og et RBK-lag som er inne i en litt svak periode – ergo er det grunn til å være på vakt. Nivåforskjellen opp til landets suverent beste lag, gjør at Rosenborg likevel vil være en gigantisk favoritt, sier han.

Han nevner cupfinalen i 2012, da 1. divisjonslaget Hødd slo eliteserielaget Tromsø etter straffesparkkonkurranse.

— En gammel regel sier at form slår klasse. Regelen bekreftes stadig vekk i cupen. Formsterke 2.divisjonslag kan slå motstandere både en og to divisjoner opp. Og det var tilfelle da et formsterkt Hødd sensasjonelt slo Tromsø som var et litt over middels eliteserielag i cupfinalen, sier Kroksæter.

Men selv om større undre har skjedd på en fotballbane, mener Kroksæter at Rosenborg bør klare oppgaven greit.

— Rosenborg drar fordel av rutinen med å opptre ved store anledninger. De har fordelen av å kunne alt om forberedelser og regulering av spenningsnivå så mye bedre enn Kongsvinger. I en tidlig cuprunde kunne de kommet i skade for å ta litt lett på motstanderen, men ikke i en cupfinale, sier han.

LES OGSÅ:

Les også

Midtsjø og Skjelvik sendte Rosenborg til cupfinalen

Les mer om

  1. Fotball-NM
  2. Kongsvinger IL
  3. Rosenborg BK