Fotball

Frykter strømmetrenden av fotballkamper vil øke: – Bidrar til svart økonomi

Det å strømme fotballkamper på nett har ofte vært en billig løsning. Nå frykter Premier Leagues rettighetshaver i Norge, TV 2, at trenden vil øke.

BEKYMRET: Sarah Willand i TV 2 er bekymret over den økende trenden av ulovlig strømming av Premier League-kamper i Norge.
  • Henrik Gill

– Vi er bekymret for at omfanget av ulovlig strømming vil øke, og dermed gå utover det grunnlaget vi har for å lage god journalistikk, sier Sarah Willand.

Willand er organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, kanalen som har de norske rettighetene til Premier League. På tross av Premier Leagues enorme interesse blant norske seere, får ikke TV 2 lov å sende alle kampene på deres skjermer.

Denne sesongen sender TV2 205 kamper fra Premier League på sine kanaler, noe som utgjør litt over halvparten av kampene i ligaen.

Det at mange kamper ikke vises, fører til at flere nordmenn velger å strømme fotballkamper ulovlig på internett. Senest onsdag forrige uke, da TV 2 ikke kunne sende nøkkelkampen mellom Everton og Manchester City, var mange frustrerte seere åpne i sosiale medier om at de tok i bruk ulovlige strømmer.

  • LES MER: Derfor ble ikke Everton – Manchester City vist på TV
Kampen mellom Everton og Manchester City onsdag ble ikke sendt på TV 2s Premier League-kanaler. Det førte til at flere nordmenn valgte å strømme kampen på ulovlig vis på internett.

– Mange som ikke kjenner til risikoen

– Vi skulle gjerne sendt alle kampene, slik at folk fikk sett alt av Premier League. Jeg forstår derfor folks frustrasjon, det er irriterende å ikke kunne se favorittlaget sitt på TV når man har abonnement. Men vi vil sterkt fraråde å bruke slike strømmetjenester. Det er både ulovlig og risikabelt med tanke på dataangrep og virus, sier Willand.

Grunnen til at det er ulovlig er fordi åndsverkloven sier at det ikke er tillatt å strømme åndsverk som åpenbart i strid med loven er gjort tilgjengelig for allmennheten, når bruk fra den ulovlige kilden er egnet til å skade rettighetshavers økonomiske interesser.

– Jeg tror faktisk det er mange som ikke har fått med seg at dette er ulovlig, og ikke kjenner til risikoen ved det. Vi jobber aktivt sammen med resten av bransjen for å belyse informasjon rundt dette, sier Willand.

Sarah C.J. Willand er organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2.

Ønsker ikke å jakte enkeltindivider

TV 2 har medlemskap i firmaet NCP (Nordic Content Protection). I tillegg til medlemmer som Canal Digital, Riks TV, TV Norge jobber NCP for å ivareta TV 2s interesser.

Stian Løland er den eneste ansatte i Norge. Han jobber som «security manager» i Oslo.

– Vi innhenter informasjon og dokumenterer brudd på åndsverkloven og straffeloven §203 (Uberrettighet tilgang til fjernsynssignaler). Basert på den informasjonen vi har er omfanget av ulovlig bruk av strømmetjenester stort i Norge, forklarer Løland.

Hvilke sanksjonsmuligheter har dere, og blir de tatt i bruk?

– Hvis det er nødvendig eller hensiktsmessig opprettes anmeldelser. I andre tilfeller løses dette gjennom dialog. Ved brudd på åndsverkloven kan man gi ut bøter eller be om erstatningskrav, svarer han.

Løland forteller at de ikke kan utelukke konsekvenser mot enkeltpersoner som sitter hjemme og ser på fotballkamper via ulovlige strømmer.

– Men vi ønsker ikke å jakte på enkeltindivider, til dem må vi drive opplysningsarbeid. Da jeg har vært i kontakt med ulike puber og utesteder som viser kamper via ulovlige strømmer, er det som regel en følge av for dårlig kunnskap, sier han.

– Kan i verste fall finansiere alvorlig kriminalitet

De som er hovedmålet for NCP er folk som står bak IPTV-nettverk. Det består av en eller flere bakmenn som distribuerer TV-signaler via «rebellere» rundt om i verden.

Slike IPTV-tjenester koster ofte rett over hundrelappen, der man kan få inn over 10.000 TV-kanaler.

– På denne måten vet man ikke hvor pengene går når man velger å kjøpe en illegal IPTV – tjeneste. Det er med å bidrar til svart økonomi, sier Løland, som får sterk støtte av Willand i TV 2:

– Det å betale til slike ulovlige nettsider er det samme som å kjøpe smuglevarer. Man bidrar i verste fall til å finansiere alvorlig kriminalitet. Det er nok de færreste som ønsker å gjøre det, mener hun.

Premier League

SVUTMP
1Chelsea97112332022
2Liverpool96302762121
3Manchester City96212041620
4West Ham United95221610617
5Brighton & Hove Albion943299015
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Fotball
  2. Premier League
  3. TV 2
  4. Strømmetjenester