I kveld er Amanda Kurtovic ekstra spent på VM-finalen: – Det er helt fantastisk

Vi har spurt tre profilerte Kroatia-fans om landets idrettssuksess og hvordan de tror kveldens storkamp ender.

Håndballspiller Amanda Kurtovic tror Kroatia kan sjokkere nok en gang når de spiller VM-finale søndag.
  • Roar Lyngøy

Søndag spiller Kroatia VM-finale mot storfavoritt Frankrike. Hvordan kunne det skje? Er kroatene laget av noe helt spesielt?

Vi har stilt tre personer med sterk Kroatia-tilknytning disse tre spørsmålene:

  • 1: Hvor stort er det at Kroatia er i en VM-finale?
  • 2: Hvordan kan et så lite land komme til en VM-finale?
  • 3: Er det mulig å slå Frankrike, og har du et resultattips?
Amanda Kurtovic tror på Kroatia-seier.

Amanda Kurtovic, landslagsspiller håndball

1: – Det er helt fantastisk at Kroatia skal spille finale. Jeg har sett en del kamper fra VM, men jeg har ikke sittet og sett som en slave.

2: – Kroatia er en ballnasjon som ypper seg i mange idretter, som fotball og håndball. Det er en stor idrettsnasjon, selv om det er et lite land. Det er gøy at de kan lykkes, slik som Island gjør. Island er enda mer fascinerende. Mentaliteten i Kroatia spiller også inn – det gjelder nok alle Balkan-landene.

3: – Ballen er rund, og hver kamp lever sitt liv. Men jeg håper og tror at Kroatia vinner. Jeg tipper 1–1 etter 90 minutter og ekstraomganger. Og så vinner Kroatia på straffespark!

Hrvoje Marušić, kroatisk ambassadør i Norge.

Hrvoje Marusic, kroatisk ambassadør i Norge

1: – Dette er virkelig en historisk suksess – en suksess som vil bli skrevet med gullskrift i Kroatias idrettshistorie – sammen med Janica og Ivica Kostelic, Goran Ivanisevic samt våre landslag i håndball, basketball og vannpolo. Jeg mener at Kroatias suksess er viktig for fotballen, siden det viser at størrelsen ikke teller hvis hjertet er stort og sterkt nok.

2: – Hva regnes som lite? I forhold til størrelse og budsjett kan vi selvsagt ikke konkurrere med mange av de «store» fotballnasjonene. Men som du vet, så er det ikke så lenge siden Kroatia fikk sin uavhengighet etter mye lidelse. Jeg tror dette er med på å gi våre idrettsutøvere ekstra stolthet, motivasjon og utholdenhet. Dette er bevist gjennom at vi har greid å snu kamper i utslagsrundene, og vi er bare det andre landet i historien som greier dette i en VM-semifinale. Jeg går ut fra at nordmenn godt forstår hvor viktig det er for små nasjoner å stå sammen i vanskelige øyeblikk. Det vet det kroatiske folket alt om.

3: – Selvsagt er det mulig! Nå er det VM-finale, og alle spillerne vil være supertent. Vi har slått andre store nasjoner, og nå har vi ubetalt gjeld å gjøre opp om med Frankrike. Kroatia vinner 2–1 – samme resultat som Frankrike vant mot oss i semifinalen i 1998. Til slutt: Takk til alle norske venner som støtter Kroatia.

Marinko Kurtovic er kroat og håndballtrener for ØIF Arendal. Han er til info pappa til Amanda Kurtovic som er intervjuet tidligere i saken.

Marinko Kurtovic, håndballtrener

1: – Hvor stort hadde det ikke vært om det var Norge som skulle spille en VM-finale? Det kan egentlig sammenlignes. Det er utrolig imponerende av Kroatia, og helt magisk.

2: – Det går mye på treningskulturen og faglig kompetanse. I Kroatia satser man profesjonelt i ganske ung alder, fra 14–15 år. Dessuten har mange kroater vanvittig gode holdninger. Man tror på seg selv og laget. Så er det selvsagt litt flaks inne i bildet når Kroatia har tatt seg til finalen. De har hatt en del stang inn i dette mesterskapet.

3: – Frankrike var ustabile i starten, men er blitt bedre og bedre. De er selvsagt storfavoritter, men plutselig vinner Kroatia. Jeg tipper 2–1 til Kroatia. Uansett hva som skjer, har dette laget skapt historie. De er helter som vil bli husket i mange, mange, mange år.