Fotball

Viking tror på ny kapital, ny satsing og ny kunstgrasbane

Eierne vil legge flere millioner i potten, nye aksjonærer er velkomne til å kjøpe så mye de ønsker. 15–30 millioner kroner skal restarte Viking.

Styreleder Stig H. Christiansen har balt med Viking på alle kanter det siste året.
 • Egil Ø. Nærland

STAVANGER: I tillegg handler det om en vesentlig endring av styresammensetningen i Viking Fotball AS når eierne av Viking Fotball AS og Viking Stadion AS møtes til ekstraordinær generalforsamling i Vikinglosjen på stadion torsdag morgen:

Eierkontroll i styret

Styret skal heretter bestå av 7 medlemmer, 4 valgt av aksjonærene, 3 valgt av Viking Fotballklubb. Styreleder velges blant de 4 fra aksjonærene.

Slik sikrer eierne seg kontroll over aksjeselskapet Viking Fotball AS som drifter A-laget.

Opplegget som er skissert i innledningen her, er slik eierne selv skisserte det under aksjonærmøtet fredag for snart to uker siden.

Les også

Vikings styreleder: – Jeg er veldig fornøyd

– Etter at styrene godkjente en meget god avtale med Sparebank 1 SR-Bank om det økonomiske opplegget, ligger alt til rette for at vi skal få ny fart i Viking, sier den døgnarbeidende styrelederen i Viking Fotball AS, Stig H. Christiansen, til Aftenbladet.

Uten kommunens hjelp

Han er sikker selv om Stavanger kommune ikke bidrar med verken stadionkjøp eller kunstgras, for mandag ble det klart at kommunen sier nei til begge deler.

Derimot er det fullt mulig at kommunen går inn med et betydelig årlig leiebeløp, derfor må kunstgraset på plass.

Les også

SR-Bank Arena kan sikre Vikings vei mot eliten

Finnes kjøperne?

Aftenbladet har fått flere henvendelser som peker mot at en engere krets nåværende eiere sammen med nye, har planer om å kjøpe AS-virksomheten og innfri kravet fra Stavanger kommune på 70 millioner kroner.

– Hva tenker styrelederen, har du fått noen henvendelser?

– Nei, ingen, svarer Christiansen kontant.

– Hvis noen har slike tanker, er de velkomne. Det er bare å ta kontakt, tilføyer han.

– Hvordan skal Viking makte å legge kunstgras hvis ikke kommunen bidrar, i så fall forsvinner noen av emisjonsmillionene med en gang?

– Vi skal få til dette på en god måte, og det blir ikke med bidrag fra kommunen. Men banken er ekstremt opptatt av at Viking skal få opp bruksfrekvensen på anlegget og på den måten få en ny inntektskilde, sier Christiansen. Han så godt som lover at gravingen er i gang før jul.

Les også

Trenerkabalen er det viktigste for Viking-spillerne: - Vi kan ikke gjøre noe med økonomien

15 millioner sikrer drift ut 2018

– Vi vet at kunstgraset vil koste oss fem millioner kroner. Det skal vi makte.

Aksjonærene er kjent med at en emisjon som gir klubben 15 millioner kroner, skal være til å sikre dagens satsing og driften ut 2017 og hele 2018.

I innkallingen til generalforsamlingen heter det at en emisjon som gir 30 millioner kroner, sikrer kapital for å gjøre come back i eliteserien.

Viking Fotball AS sin gjeldssituasjon er per dags dato 75 millioner kroner.

Styreleder Christiansen kaller Sparebank 1 SR-Bank sitt opplegg særdeles godt for Viking.

I korte trekk er det slik:

 • Sparebank 1 SR-Bank tilbyr Viking Stadion AS og Viking Fotball AS refinansiering som innebærer at Viking Stadion AS sitter igjen med et nedbetalingslån på 55 millioner kroner over 30 år, med mulighet for en avdragsfri periode. Banken opprettholder sitt førsteprioritets pant i Viking Stadion tilsvarende 55 millioner kroner.
 • Banken tilfører Viking Stadion AS 5 millioner i ny egenkapital.
 • Banken tilfører Viking Fotball AS et betydelig beløp i form av en utvidet sponsoravtale, og da etter nærmere avtale.
 • SpareBank I etterkant av de to ovennevnte transaksjonene, tilfører Viking Fotball AS 5 millioner kroner i ny egenkapital til Viking Stadion AS.
 • SpareBank 1 SR-Bank vil som følge av tilførsel av ny egenkapital i Viking Stadion AS, eie 49 prosent av Viking Stadion AS. Viking Fotball AS eier de resterende 51 prosentene.

Det hører med at SR-Bank sitt opplegg forutsetter at nåværende og nye eiere tilfører kapital slik en emisjon er beskrevet her.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodoe/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Fotball
 2. Stavanger kommune
 3. Viking stadion
 4. Emisjon
 5. Eliteserien
 6. Kapital
 7. Stavanger