Fotball

Premier League-stjernene hedrer døde soldater med blomst på drakten. Men én spiller nekter å bruke den

— Folk sier jeg er respektløs.

West Bromwich' James McClean før kampen mot Manchester City lørdag. Han vil ikke gjøre som sine lagkamerater å spille med minnesmerket i anledning Remembrance Day.
  • Steffen Stenersen

Fikk du med deg noen Premier League-kamper i helga, fikk du garantert med deg at spillere og trenere hadde festet et merke på drakten eller jakka si.

Merket er en blomst til minne om britiske soldater som har dødd i krig. 11. novemeber minnes man de døde gjennom Remebrance Day, men siden det da er landslagspause har klubbene på balløya bestemt seg for å vise sin respekt de to siste rundene før selve dagen.

11. november var datoen for slutten av første verdenskrig i 1918.

Les også

Praktscoringer da Chelsea tok sterk borteseier

— En av de mørkeste dagene i historien

Men ikke alle spillerne ville være med på minnesmarkeringen. West Bromwich-spiller James McClean skrev følgende i kampprogrammet før møtet med Manchester City lørdag:

— Rememberance day nærmer seg, men jeg kommer ikke til å ha en blomst på drakten, skrev spilleren ifølge Birmingham Mail.

Det er ikke første gang McClean har valgt å ikke spille med minnesmerket. Den irske midtbanespilleren skrev i 2013 et brev til sjefen i Wigan, klubben han spilte i den gang.

— For folk fra Nord-Irland som meg, har merket blitt ensbetydende med noe helt annet. Jeg ber deg forstå at når du kommer fra stedet jeg gjør, så lever alle fortsatt i skyggen av en av de mørkeste dagene i Irlands historie, skrev McClean den gangen.

Romelu Lukaku var blant Premier League-stjernene som brukte minnesmerket på drakten i helga.

Dagen 27-åringen snakker om er 30. januar 1972, også omtalt som «bloody sunday». 26 sivile ble drept av britiske soldater under en protestmarsj. West Bromwich-spilleren er fra Derry i Nord-Irland, som var et sentralt område i borgerrettsbevegelsen på 70-tallet.

Les også

Avgjorde kampen for Liverpool, men så ble han straffet for denne feiringen

Kritikk fra politisk hold

McCleans valg med ikke å bruke blomsten har tidligere skapt furore i deler av Storbritannia. I fjor måtte Irland-manager Martin O'Neill gå ut å forsvare sin spillers valg.

Men ikke alle er like støttende.

— Alle som sier at han har rett til å la være å bruke merket har kanskje rett. Men at man har rett til å gjøre noe som er galt, gjør det ikke rett av den grunn. Det har vært galt når han har gjort det tidligere, og det er galt det han gjør nå, uttalte Gregory Campbell, politiker i unionpartiet DUP.

Les også

Ikke siden 2011 har en United-spiller hatt så mange sjanser i en kamp. Men han klarte ikke å score

— Kan ikke bruke noe som representerer det

McClean forsvarer avgjørelsen sin slik:

— Folk sier jeg er respektløs, men hvis merket var kun til minne for ofrene for første og andre verdenskrig, så ville brukt det uten problemer. Jeg ville brukt det hver dag om det var tilfelle, sier han ifølge Birmingham Mail.

— Men slik er det ikke. Det står for alle konfliktene britene har vært involvert i. På grunn av historien i Derry, hvor jeg kommer fra, så kan jeg ikke bruke noe som representerer det, sier McClean.

Les også

Svensk skiekspert får krass kritikk etter Johaug-støtte: - Bytt ham ut!

Han får støtte i sosiale medier:

— James McClean har ikke brukt blomsten siden 2012. De som fortsatt er forbannet over dette, til tross for de veldokumenterte grunnene, må se til å glemme det, skriver fotballskribenten Richard Buxton.

— Den eneste overraskelsen med at James McClean nekter å bruke blomsten, er at det ikke er flere irske personligheter som er villig til å gjøre det samme, skriver Matt Carthy, irsk politiker som blant annet sitter i det europeiske parlamentet.

UFC-stjerne nektet også

Premier League-spilleren er ikke den eneste irske idrettsstjernen som har latt vær å bruke symbolet. I fjor la UFC-stjerne Conor McGregor ut en melding på Facebook, med sin begrunnelse for ikke å bruke blomsten:

— Jeg vet hvor lojaliteten min ligger, og hva jeg gjør for mitt land. Jeg trenger ikke en dum liten blomst med hundre forskjellige meninger for å fortelle meg at jeg representerer eller ikke representerer landet mitt. Sjekk fakta og merkets opprinnelige mening: ALLE soldater. ALLE kriger. Jeg har blodet fra mange nasjoner på mine hansker, skrev McGregor da.

Les mer om

  1. Engelsk fotball