Nå har Russland fått straffen etter tribunebråket

Russland risikerer å bli kastet ut av EM.

svp://111866?view=ap

Som følge av opptøyene på Stade Velodrome i etterkant av kampen mellom England og Russland bestemte UEFA seg for å etterforske saken. Nå har UEFAkommet frem til en beslutning:

Russland får en bot på 150.000 Euro, som tilsvarer 1,4 millioner norske kroner. I tillegg får landet en såkalt utsatt utestengelse fra EM 2016. Det vil si at Russland kan bli diskvalifisert fra EM dersom det kommer til nye hendelser inne på stadion som involverer russiske tilhengere. Men det som skjer i gatene i Lille og andre franske byer er utenfor UEFAS jurisdiksjon. Derfor vil, for eksempel, ikke russisk gatebråk i Lille forårsake reaksjoner fra UEFA.

Les også

Fransk politi stoppet buss med 29 russere på vei fra Nice

Aksepterer straffen

Det betyr i praksis at Russland kastes ut av mesterskapet dersom det skjer mer supporterbråk i kampene landslaget spiller i turneringen.

Dommen kom etter et møte i Paristirsdag, der UEFAs disiplinære utvalg var samlet for å komme til en avgjørelse. UEFA fant det bevist at russerne var skyldig i både tilskuerbråk, rasisme og bruk av pyroteknikk.

Avgjørelsen gjelder bare hendelser som skjer inne på fotballanlegg, og den kan ankes av det russiske fotballforbundet.

Les også

Engelsk avis: - De verste dagene med fotballvold på flere tiår

Søndag fikk både Russland og England en advarsel fra UEFA.

– Vi vil ikke med å nøle med å innføre ytterligere sanksjoner, inkludert diskvalifikasjon, hvis slik vold oppstår igjen, het det i en uttalelse fra UEFA.

England straffes ikke av UEFA som følge av opptøyene.

Russlands idrettsminister Vitaly Mutko godtar straffen, og forteller at de vil ta den til etterretning.

— En disiplinær avgjørelse er blitt gjort, og vi venter på en offisiell kunngjøring. Vi kommer til å ta avgjørelsen fra UEFA til følge og det vil ikke være noen annen holdning fra det russiske fotballforbundet, sier han til det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Tok avstand fra hendelsene

Scenene i Marseille både før og etter lørdagens kamp var av dramatisk karakter. Etter flere netter med opptøyer toppet det hele seg da russiske hooligans angrep engelske supportere etter at dommeren hadde blåst av kampen.

Flere engelskmenn har i ettertid beskrevet russerne som organiserte og veltrente, og tirsdag oppfordret russiske myndigheter egne supportere til «ikke å la seg provosere».

Les også

Her går russiske hooligans til angrep på engelske supportere

– Dette er helt uakseptabelt. Vi regner med at russiske statsborgere og fans følger lovene i det landet de befinner seg, sier en talsmann for Kreml, Dmitrij Peskov.

– Vi kan bare oppfordre våre fans om ikke å reagere på noen form for provokasjoner, sier han.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike:

Saken oppdateres

svp://111866?view=ap