Fotball

Reagerer på Premier League-klubbenes ansettelser: – Han fortjener en mulighet

Tidligere Viking-trener Ian Burchnall synes det er rart at Östersunds suksesstrener ikke har blitt nevnt som en managerkandidat i Premier League.

Graham Potter har hatt stor suksess i svenske Östersund.
  • Håvard Karlsen

Graham Potter har hatt stor suksess i Östersund, som nylig vant sin gruppe i Europa League. 42-åringen dro til Sverige i 2010, og har ledet den lille klubben fra nivå fire til toppen av svensk fotball.

– Jeg kjenner Graham godt, og vi har jobbet sammen tidligere. Jeg vet at han er en trener i topp klasse, og det han har gjort i Östersund er fenomentalt, forklarer Burchnall.

I Premier League har fem managere fått sparken så langt i år. I Crystal Palace kom Roy Hodgson (70) inn i september. David Moyes (54) tok over West Ham i begynnelsen av november, mens Alan Pardew (56) og Sam Allardyce (63) nylig fikk jobb i henholdsvis West Bromwich og Everton.

– Når du om ung, engelsk trener, reiser til utlandet, så er du ute av bildet for en jobb i Premier League. Graham har tidligere spilt i West Bromwich, og skulle selvsagt ha vært på toppen av lista der, sier Burchnall.

Les også

Sam Allardyce bekreftet som ny Everton-manager

Sam Allardyce ble nylig ansatt i Everton.

Etterlyser mer diskusjon

Den engelske avisen The Guardian hadde en sak om Potter i begynnelsen av november, og at han aldri blir nevnt når ledige stillinger i Premier League dukker opp.

– Premier League-klubbene går stort sett etter sikre valg. Sam Allardyce har en god cv, og har aldri rykket ned. Det kan sikkert være smart av Everton å ansette ham, men jeg er overrasket over at det ikke er mer diskusjon, sier Burchnall.

34-åringen peker også på Chris Wilder (50), som har hatt stor suksess med Sheffield United, som et eksempel på en trenger som burde ha fått sjansen på toppnivå.

– Det blir fortsatt sett på som en risiko å ansette en sånn trener, men jeg tror folk vil se noe annerledes og nytt, forklarer Burchnall.

Les også

Bekreftet: Pardew tar over West Brom

Ian Burchnall er overrasket at det ikke blir mer diskusjon rundt Premier League-klubbenes treneransettelser.

Trygge valg

Petter Myhre er Premier League-ekspert for TV 2. Han understreker at det er noe trygt med ansettelsene av Hodgson, Pardew og Co.

– Det er trenere som har erfaring, og som har vist at de kan klare å være manager i Premier League. De takler presset ved å stå i media, og det å trene superstjerner, forklarer Myhre.

Felles for lagene som har byttet trener så langt i år, er at de har slitt sportslig.

– Klubbene er i trøbbel, og de vet at manageren kan komme inn og gjøre en jobb på kort sikt. Sånn er det i mange andre land også. Det sitter eiere, styremedlemmer og daglige ledere med begrenset fotballforståelse, som ikke vet hva som kreves. Da er det de samme navnene som dukker opp, stort sett, sier Myhre.

Les også

Bekreftet: Moyes blir ny West Ham-manager

– Må kunne mer om fotballfaget

Eddie Howe er en av få unge, engelske trenere i Premier League.

– Han er der i kraft av at han har dratt laget sitt opp et antall divisjoner, og fått muligheten. Hvis du klarer å bevise at du duger på et nivå, er det større sjanser for at du får nye muligheter, sier Myhre.

Han tror ikke Potter er særlig aktuell om det skulle dukke opp en ledig Premier League-jobb.

– Eierne og supporterne vet knapt hvor Östersund ligger. De har 5–6000 tilskuere på kampene sine, og det er det samme de har i League One i England. Det finnes mange gode managere rundt omkring som kunne ha gjort en god jobb i Premier League, men du må komme deg i runddansen for å lykkes, sier Myhre, som har et ønske.

– Det gjelder også for norsk fotball. De som tar avgjørelser om ansettelser på sport må kunne mer om fotballfaget. Nå leser man stort sett tabellen eller cv-en, og det avgjør om du har jobb eller ikke. Det er mye penger involvert i Premier League, og en klubb føler fort at det brenner på do om man taper fire kamper på rad, sier Myhre.

– Men skal en klubb ha suksess, så er ikke det veien å gå, synes jeg, legger Myhre til.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City22182254134156
2Liverpool21136255183745
3Chelsea23128346182844
4West Ham United22114741301137
5Arsenal2011273325835
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. Premier League
  3. Ian Burchnall
  4. Fotball
  5. Svensk fotball
  6. Östersund FK