- Sør-Afrika tapte avstemningen, men ble likevel utropt som vinner

FIFA skal ha holdt lydopptak som indikerer fusk i tildelingen av 2010-VM hemmelig.

Her håndhilser FIFA-president Sepp Blatter på den sørafrikanske folkehelten Nelson Mandela i mai 2004. Like før bildet ble tatt hadde Sepp Blatter utropt Sør-Afrika som vertskap for VM i 2010.
  • Nicholas Bergh

Avsløringene rundt ukulturen i FIFA fortsetter å strømme på. I dag kommer den britiske avisen Sunday Times med nye opplysninger, og igjen er tildeling av fotball-VM som er under lupen.

Før tildelingen av fotball-VM i 2010 var det klart at et afrikansk land ville få mesterskapet. Til slutt sto det mellom Marokko og Sør-Afrika.

I mai 2004 offentliggjorde FIFA at Sør-Afrika hadde vunnet kampen, etter at 14 av 24 FIFA-styremedlemmer hadde stemt frem landet i avstemningen.

Nå skriver Sunday Times at Sør-Afrika slettes ikke vant avstemningen, og at Marokko-delegasjonen, som egenlig vant, ble ført bak lyset.

Avisen undersøkte tildelingen for fem år siden, og har publisert et lydopptak der Ismail Bhamjee fra Botswana, ett av de daværende medlemmene i FIFA-styret, hevder Sør-Afrikas seier var fabrikert.

— Vi snakket med alle, «hvilke stemmer gikk hvor?» Vi er alle kolleger, vet du. Og da fant vi ut at det faktisk var Marokko som hadde vunnet med to stemmer, sa Bhamjee.

Han hevder altså at noen hadde tuklet med valgresultatet før Sør-Afrika ble utropt som vinner.

- FIFA holdt opplysningene hemmelige

Bhamjee erkjenner riktignok at styremedlemmene kan ha løyet om hvem de stemte på. Likevel er det oppsiktsvekkende at FIFA ikke tok saken videre.

Sunday Times skal nemlig ha gitt lydopptakene til FIFA-ledelsen, som har holdt opplysningene hemmelige i fem år.

FIFA svarer slik på beskyldningene fra avisen:

— The Sunday Times kan ikke ha unngått å få med seg at disse sakene etterforskes av de egnede myndigheter, som regjeringskontorer, ikke aviser. Og FIFA samarbeider fullt ut med disse etterforskningene, heter det.

- Warner mottok bestikkelser fra to søknader

Jack Warner, den tidligere lederen i fotballforbundet til Nord- og Mellom- Amerika og Karibien (CONCACAF), har blitt trukket inn i skandaleoppslag etter skandaleoppslag de siste ukene, og blir på ny nevnt av Sunday Times søndag.

FORKLARER SEG: Tidligere FIFA-topp Jack Warner på et møte i Trinidad og Tobago onsdag.

Den sveitsiske fotballtoppen Michel Bacchini hevder at Warner solgte sin stemme til både Sør-Afrika og Marokko, men at han valgte å stemme på Sør-Afrika, fordi de ga ham det største beløpet.— Jeg har alltid sagt at man ikke skal betale i forkant, skal Michel Bacchini ha sagt i lydopptaket.

Jack Warner, som var én av FIFA-toppene som ble arrestert i forkant av presidentvalget forrige uke, har forøvrig gjentatte ganger proklamert sin uskyld i FIFA-skandalen.

Warner har dessuten varslet at han akter fortelle politiet alt det han vet om korrupsjon i FIFA.

Les også

BBC: - Warner brukte FIFA-penger til personlige formål

Tre VM etterforskes av FBI

Sunday Times-oppslaget er et av mange de siste ukene som dokumenterer uregelmessigheter i forbindelse med tildelingen av fotball-VM for herrer.

VM deles ut gjennom avstemninger i FIFA-styret, en ordning mange har beskrevet som lite demokratisk.

Les også

Hemmelig brev kan ha avslørt FIFA-løgn

I den pågående FBI-etterforskningen av FIFA skal tre av de siste fem verdensmesterskapene være under etterforskning. Etterforskene undersøker angivelig tildelingsprosessene i sammenheng med 1998-VM i Frankrike, 2010-VM i Sør-Afrika og 2014-VM i Brasil nærmere.

I Sør-Afrikas tilfelle har en millionutbetaling fra det sørafrikanske fotballforbundet — via FIFA - og til korrupsjonsmistenkte Jack Warner vært under mediene og FBIs søkelys.

I Brasils tilfelle er det en angivelig allianse mellom FIFAs generalsekretær Jerome Valcke og tidligere president i det brasilianske fotballforbundet Ricardo Teixeira som vekker oppsikt.

Amerikanske myndigheter har også mistanke om at Marokko betalte bestikkelser for å sikre seg VM i 1998, som til slutt havnet hos Frankrike.