Fotball

Defensivt rot ødela for Norge mot Nederland

Tapte den tredje siste kampen før VM, men tomålsscorer Emilie Bosshard Haavi spås en stor fremtid av landslagslegende Hege Riise.

TOMÅLSSCORER: Emilie Haavi jubler etter å ha scoret Norges første mål under treningskampen onsdag kveld.
 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist

Norge-Nederland 2-3

STRØMMEN STADION (aftenposten.no): Før kampen mot VM-laget Nederland var det den defensive strukturen Even Pellerud sa at laget kom til å fokusere mest på.

Han var neppe fornøyd med måten det norske laget slapp til de tre hollandske målene på. En uorganisert bakre firer gjorde det enkelt for de hvite og oransje ved et par anledninger før pause.

PÅ ETTERSKUDD: Marita Skammelsrud Lund følger Nederlands Vivianne Miedema.

Matchvinnermålet like før full tid i annen omgang må keeper Ingrid Hjelmseth ta på sin kappe. Hun mistet et innlegg i beinene til Lieke Martens som scoret sitt andre for dagen.

Scoret med "feil bein"

Offensivt var det tidvis noe mer å glede seg over, og Lillestrøms venstrekant Emilie Bosshard Haavi var den som markerte seg mest.

Hun la inn en sterk søknad til trener Even Pellerud om å få en av de 11 startplassene i VM-premieren mot Thailand 7. juni i Ottawa.

Haavi scoret begge Norges mål i den første omgangen, det siste kampens definitive høydepunkt.

Dypt inne i overtiden landet en nederlandsk klarering etter et hjørnespark på Haavis venstrefot. Med styrke og presisjon hamret hun ballen helt utagbart nede i Loes Geurts venstre hjørne.

 • Det er ikke ofte hun scorer med venstrebeinet, men hun har voldsom kraft i høyrefoten. Hun rakk nok ikke å tenke, sier landslagslegende Hege Riise til Aftenposten og ler.

En uforutsigbar spiller

Til tross for to mål i går har Lillestrøms sportslige leder har sett sin elev spille bedre kamper.

Hun minner om at bare én serierunde er unnagjort, og at Haavi og resten av Toppserien-spillerne etter all sannsynlighet vil spille seg i bedre og bedre slag utover våren.

Riise håper Haavi vil vise seg som en kantspiller som setter backen under konstant press i VM.

 • Hun kan utfordre begge veier, noe som gjør henne uforutsigbar. Hun har i tillegg en god pasningsfot, og er vel en av få spillere her som kan vende spillet helt over til motsatt kant uten problemer, sier Riise.

Sulten og detaljorientert

I fjor scoret Haavi 20 ganger på 27 LSK-kamper i Toppserien. Året før var tallet 12 mål på 21 kamper.

 • Forrige sesong var hun mye mer stabil. Det viser at alderen begynner å jobbe med henne, sier Riise. Til tross for at Haavi vant seriegull med Røa allerede i 2008, er hun fortsatt bare 22 år.
 • Hun er sulten og jobber mye med detaljer. En skikkelig toppidrettsutøver, sier Riise.

- Hvor langt tror du hun kan nå?

 • Hun bestemmer selv hvor langt hun vil nå.

Riise tror Haavi høster frukter av at Lillestrøms kvinnelag satser tungt. Flere av spillerne har studier og andre jobber ved siden av fotballen, men mandagene og torsdagene er "hellige" for spillerne i klubben.

 • Det gjør at vi har to ekstra treninger i uken, hvor vi kan terpe på rollene og jobbe med de spesifikke tingene vi ønsker for hver spiller og lagdel, sier Riise.

Skadeproblemer

Even Pellerud sliter med skader på flere sentrale spillere før VM.

I går opererte Solveig Gulbrandsen for en skade i kneet. Det er foreløpig uvisst om hun rekker VM. Det er det også for Ingvild Stensland og Ingvild Isaksen. Begge røk korsbåndet i fjor høst.

 • De jobber det de kan for å bli friskmeldt tidsnok, sier Pellerud til Aftenposten.

De gode skadenyhetene er at Wolfsburg-profil Caroline Graham Hansen har begynt å spille kamper igjen i Tyskland etter at hun var ute med "jumpers knee". Hun var imidlertid ikke med i troppen til denne treningsleiren.

 • Hun har et litt tynt fotballgrunnlag, men vi regner med henne ganske fort nå, sier Pellerud.

Hun vil garantert styrke laget som tapte for Nederland.

Les også

 1. Hun er sivilingeniør for Veritas og verdens beste keeper for Norge

 2. Mjelde er glad debuten er overstått

 3. Herlovsen scorer alltid mot Stabæk