United nær omdiskutert ansettelse. Dette kan det bety for Solskjær

Manchester United kan snart ha en egen sportsdirektør eller «Director of Football» på plass.

Ole Gunnar Solskjær og assistent Mike Phelan (til venstre) kan snart få en ny kollega.
  • Pål Strande Gamlemoen
    Pål Strande Gamlemoen

At Ole Gunnar Solskjær har fått jobben som Manchester United-manager permanent er for lengst gammelt nytt.

Nå kan det komme flere endringer i Manchester Uniteds sportslige ledelse. Klubben skal nemlig ifølge lokalavisen Manchester Evening News nærme seg ansettelse av en sportsdirektør, eller «Director of Football», slik det ofte kalles i Storbritannia.

Flere av Manchester Uniteds konkurrenter har ansatt folk i tilsvarende stillinger for lenge siden, men det er først nå Solskjærs klubb henger seg på.

– Bør la seg inspirere av Manchester City

En sportsdirektør fungerer gjerne som et bindeledd mellom manageren i en klubb og styret. Rollens oppgaver varierer gjerne noe fra klubb til klubb. I enkelte tilfeller jobber sportsdirektøren med det administrative i klubben, mens han i andre tilfeller kan ha ansvaret for spillerkjøp i tillegg til å være mer involvert i ledelsen av selve laget.

Eksempler på sportsdirektører er Txiki Begiristain i Manchester City. 54-åringen har hatt mye ansvar for spilleroverganger og utviklingen av klubbens ungdomsakademi. Under hans styre har klubben vunnet Premier League fire ganger.

Journalist Paul Hirst dekker både Manchester United og Manchester City tett for den britiske avisen The Times. Han tror det er viktig at United henter inspirasjon hos byrivalen når klubben skal ansette sportsdirektør.

– Txiki fungerer så bra med Pep (Guardiola, City-manager, journ.anm.) fordi de har kjent hverandre så lenge. De spilte sammen i Barcelona. Solskjær behøver noen han kommer overens med. En han gjerne har jobbet eller spilt med tidligere, sier Hirst.

– Txiki har så stor kunnskap om fotball. United behøver noen med lignende kunnskap, legger han til.

Txiki Begiristain er Manchester Citys «Director of Football». Han har tidligere hatt en lignende rolle i Barcelona.

Solskjær med i prosessen

Det har vært rykter om ansettelse av en sportsdirektør i Manchester United i mange år allerede.

Det er imidlertid først nå klubben faktisk ser ut til å ansette noen.

En av grunnene til det kan ha vært José Mourinhos periode i klubben.

– Mourinho er Mourinho. Han ønsker å ha størst autoritet. Autoriteten hans ville vært truet med en sportsdirektør til stede, sier Hirst.

Solskjær skal derimot ikke ha noe imot at det kommer inn en ny sportslig leder i klubben. Han har fortalt at Manchester United-direktør Ed Woodward har involvert ham i prosessen.

– Jeg får si min mening og gi mine råd i de fleste sammenhengene nå. Jeg må si at kommunikasjonen mellom meg, Ed og eierne er veldig god. Vi diskuterer forskjellige navn. Jeg er ikke den som bestemmer til slutt, sa Solskjær i helgen, skriver Manchester Evening News.

Vetorett?

Hirst har noen tanker om hvilke arbeidsområder Solskjærs kommende kollega vil få:

– Han vil se på spillerstallens overordnede tilstand, før han forsøker å finne en plan for de neste fem–ti årene. Han vil se på akademiet – og hvilke spillere der som kan ta steget opp på førstelaget. Sportsdirektøren vil også se hvilke områder i stallen som er svake, for å deretter å melde fra til speiderne om hva slags spillere de skal se etter.

Etter at flere og flere sportsdirektører har dukket opp i engelsk fotball, er rollen blitt debattert heftig. Da Brendan Rodgers var manager i Liverpool, hadde ikke klubben noen sportsdirektør, men det var det mye snakk om en «overgangskomité». Det ble diskutert hvem som egentlig hadde siste ord da spillere ble kjøpt og solgt. Rodgers har i ettertid uttalt seg om den mye diskuterte sportsdirektørrollen.

– Det har alltid vært litt vanskeligere å implementere i Storbritannia enn i resten av Europa, hovedsakelig på grunn av tanken her om at manageren er den ene som har øye for spillerne og som kan styre dem, har Rodgers tidligere sagt til BBC.

Om Hirst har rett, vil Solskjær få stor innflytelse over hvem som til syvende og sist ender opp som Manchester United-spiller i sommer.

– Rekrutteringsavdelingen, Solskjær og sportsdirektøren kommer til å få vetorett. Spillere vil ikke bli signert om én av de tre ikke ønsker det, sier Hirst.

Borussia Dortmund-vingen Jadon Sancho blir stadig koblet til Manchester United av britiske aviser. Det kan til slutt bli være en fersk sportsdirektør som bestemmer om supertalentet havner på Old Trafford.

Kan hente innenfra

United-kjenneren Hirst sier at det for øyeblikket ikke finnes mange indikasjoner på hvem som får sportsdirektørjobben, men han er klar på hva som er direktør Ed Woodwards prioritet:

– En som forstår historien og kulturen i Manchester United. Gjerne en som allerede er der, eller en som har spilt der tidligere.

Det er naturligvis flere navn som blir koblet til en klubb av Manchester Uniteds størrelse. Navn som Eric Cantona, Edwin van der Sar og Peter Schmeichel er alle blitt koblet til jobben av diverse britiske medier.

– Van der Sar ville vært perfekt, men jeg kan ikke se for meg at han forlater Ajax, der han er klubbdirektør. Han har en større jobb der, sier Hirst.

Han tror det fort kan være en som allerede er i klubben, som får den prestisjetunge jobben.

– John Murtough er «Head of Football Development» (sjef for fotballutvikling) i Manchester United. Han er godt ansett. Han kom da David Moyes var i klubben. En som jobber bak scenen. Han ser stadig akademispillerne i aksjon og er aktiv når det gjelder promotering og anerkjennelse av damelaget.

– En annen er Marcel Bout. Han er sjef for speiding på globalt basis og ble hentet inn av Louis van Gaal. Han er nok en konkurrent.

Hirst nevner også assisterende akademidirektør Tony Whelan som en mulig kandidat.

Premier League

SVUTMP
1Arsenal14121133112237
2Manchester City14102240142632
3Newcastle United1586129111830
4Tottenham Hotspur1592431211029
5Manchester United148242020026
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk