Fotball

Messi drømmer om VM-gull. For Island er det en drøm å få være her.

Tidenes beste fotballspiller mot tidenes minste VM-land. Lionel Messi mot Island. «Alle» tror det blir rått parti. Bortsett fra en islandsk tannlege.

Island er den minste nasjonen som noen gang har deltatt i VM. Lørdag er fotballgiganten Argentina motstander.
  • Erlend Nesje
    Journalist

MOSKVA: – Formelen for å stoppe Messi? Jeg vet ikke. Vi må gjøre det sammen, som en enhet. Det er ikke rettferdig å gi én spiller rollen med å markere Messi, mener Islands landslagstrener Heimir Hallgrímsson (51).

Spartak stadion ruver i all sin prakt på området som en gang var en flystripe.

Designet på VM-arenaen er ikke noe du tuller med. Utsiden er dekket av et tusentall ruter som kan endre farger og danne ulike mønstre. I rødt og hvitt når Spartak Moskva spiller sine kamper her. Et gigantisk russisk flagg rundt hele stadion når landslaget spiller.

Heimir Hallgrímsson i sving under den siste treningen før Argentina-kampen.
  • Usikker på hvem du skal heie på i VM? Ta vår VM-valgomat!

Prislappen er heller ikke noe du tuller med: 3,5 milliarder kroner kostet det å bygge arenaen som ble innviet fore fire år siden.

Men det blir likevel «småpenger» målt opp mot hva som skal spille på det grønne gresset i lørdag. Ifølge Transfermarkt er hele Argentinas VM-tropp verdt det dobbelte av stadion, nærmere syv milliarder kroner. Mer enn 10 ganger så mye som VM-motstander Island.

Heimir Hallgrímsson er klar for sin store ilddåp som fotballtrener: Island mot Lionel Messi og Argentina på Spartak stadion i Moskva.

Kampen mot giganten

Dagen før den store dagen myser Heimir Hallgrímsson mot formiddagssolen. I noen minutter står landslagstreneren i egen tanker på indre bane.

Han kjenner litt på det nyvannede gresset. Flytter på noen kjegler. Registrerer at vannsprederne slås av. Titter opp mot taket der han ser det islandske flagget vaie.

Tro hva han tenker der han står klar for å debutere på fotballens aller største scene? At det er naturstridig at lille Island, med sine 340.000 innbyggere, skal ut mot en av fotballens virkelige giganter? At det må et av VM-historiens største mirakler til for å slå Messi og Argentina? At det var dette han drømte om da han som liten gutt løp rundt med ballen på Vestmannaeyjar?

Eller at han savner tannlegeyrket han praktiserte så sent som for to år siden? Neppe.

Tankene hans får vi uansett aldri.

Men vi registrerer at Hallgrímsson samler samtlige spillere og hele støtteapparatet i ring nær midtsirkelen. De holder rundt hverandre, sjefen snakker i rundt et halvt minutt. Vi hører noen rop. Så bryter alle ut i latter.

– Dette er den største fotballkampen i Islands historie, fastslår Hallgrímsson da han møter verdenspressen etter treningen.

Humøret var upåklagelig da Heimir Hallgrímsson ledet sine tropper dagen før den store dagen.

Hele verdenspressen på plass

Island er ute i verden, da er også resten av verden på plass. Alle vil fortelle eventyrhistorien om den lille øyas fremmarsj på fotballbanen. Inntil i dag var Trinidad og Tobago med sine 1,3 millioner innbyggere tidenes minste VM-land.

Men Island er bare en fjerdedel av den lille øystaten nordøst for Sør-Amerika.

I det klamme rommet i kjelleren på stadion er det stappfullt. Her ser vi reportere fra Spania, Colombia, Argentina, USA, England, Nederland, Tyskland, Russland, Sverige og Danmark. Ja, til og med Brasil er representert.

Hallgrímsson måper når han ser oppmøtet.

Men han behandler alle spørsmålene som en verdensmann.

Han forteller at Island spiller helt uten press, at det er Argentina som vinne denne kampen, og at hans lag derfor kan slå nedenfra. Kanskje ta et poeng. Eller til og med vinne.

Hallgrímsson sier alle vet hva Messi er i stand til å gjøre på en fotballbane, og at det vil være «unfair» å gi en enkelt spiller ansvaret med å stoppe verdens beste fotballspiller.

Lionel Messi trener sammen med lagkameratene sine før kampen mot Island.

– Ikke et mirakel at vi er her

Islands trener mener også at de har lært av erfaringene fra EM for to år siden, at de nå vet hva de går til.

– Da var alt nytt for oss. Det var mye adrenalin rundt det meste.

Hallgrímsson smiler seg gjennom seansen på 29 minutter. Bortsett fra på to spørsmål der ordene Island og mirakel er fellesnevner.

Eks-tannlegen borrer blikket i en journalist fra Colombia.

– Vi synes det er helt fantastisk at vi er i VM nå. Det fantastisk på absolutt alle måter og noe vi har drømt om. Men ikke kall det et mirakel! For det er ikke det. Vi har gode fotballspillere. Vi har bevist at alt er mulig når en jobber som en enhet. Hvis noen er sjokkert over at vi er her, vet de ikke mye om islandsk fotball, fastslår Hallgrímsson rolig, men tydelig.

  • Sjeikene gikk i svart da de tapte fotballkampen. Nå får det storpolitiske følger. Les mer her.

Færre islendinger på plass

Den røde plass noen timer tidligere: Fotballsupportere fra flere nasjoner danser rundt i gatene i hjertet av Moskva.

Mexicanerne er her med sine sombreroer. De peruanske supporterne er i flertall. Men det er den argentinske fansen som synger høyest.

Vi ser flere irske med sine grønne trøyer, selv om de ikke er representert i VM. De asiatiske løper rundt med sine selfiestenger. Et TV-selskap får fire-fem tyskere til å hoppe og sprette, for å beskrive VM-koket.

Men hvor er islendingene?

Under EM for to år siden var inntrykket at hele nasjonen var på plass.

Men alt er mer vrient med å reise til Russland.

Det sies at det er «noen tusen» her.

Vi får øye på tre islandske trøyer: En far og to sønner i starten av tenårene. På vei inn til Den røde plass stopper de opp ved et stort argentinsk flagg.

På flagget er det et bilde av VM-trofeet, som Argentina har to av.

Over og under trofeet står det: «Sos un sueno para mi».

Oversatt til norsk blir det: «Du er en drøm for meg».

Lionel Messi og Argentina drømmer om å vinne VM.

For Island er det en drøm bare det å være her.

Áfram Ísland!

Les mer om

  1. Fotball-VM
  2. Lionel Messi
  3. Islands herrelandslag fotball
  4. Argentina