Fotball

FIFA hindrer Ødegaard-debut - overgangen ennå ikke godkjent

Norges Fotballforbund opplyser at supertalentet kan måtte vente i flere uker.

Her er Martin Ødegaard fra presentasjonen på presserommet ved Valdebabes forrige uke. Foto: NTB scanpix

 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten
 • Nicholas Bergh
  Journalist

MADRID/OSLO (Aftenposten): Martin Ødegaard har nå tatt fatt på sin nye tilværelse i gigantklubben Real Madrid. Torsdag trente den norske 16-åringen sammen med klubbens A-lag.

Ødegaard har fått kontraktfestet at han skal få trene med klubbens beste menn, deriblant Cristiano Ronaldo og Gareth Bale — på daglig basis. I utgangspunktet skal han spille kamper for klubbens B-lag, Real Madrid Castilla, som spiller på nivå tre i Spania.

Det viser seg imidlertid at Ødegaard må vente en god stund på sin offisielle debut i spansk fotball.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har nemlig ikke godkjent overgangen ennå. Det får Aftenposten bekreftet fra Norges Fotballforbund (NFF).

Må dokumentere skoletilbud

Overganger for spillere under 18 år tar nemlig lenger tid å behandle, på grunn av et strengt regelverk. Slike overganger er tillatt dersom både spilleren og kjøpende klubb holder til innenfor EØS-området, noe som er gjeldende i Ødegaard-tilfellet.

STJERNELAG: Her er Martin Ødegaard i aksjon på torsdagens trening på Valdebebas utenfor Madrid sentrum. Rundt ham er Sergio Ramos (f.v), Isco, Gareth Bale og Karim Benzema. Foto: Getty Images

I slike tilfeller krever imidlertid FIFA at kjøpende klubb dokumenterer at spilleren vil få tilgang påskolegang, fotballutdannelse av høy standard og optimale boforhold.Les FIFAs regelverk for overganger her (punkt 19, "Protection of minors" er mest relevant for Ødegaard-overgangen").

Aftenposten har grunn til å tro at det er denne dokumentasjonen som gjør at godkjenningen fra FIFA ikke har kommet ennå.

Ødegaards kontrakt skal være svært lukrativ, og spanske journalister har tidligere fortalt at Ødegaard kommer til å bo i en av byens mest luksuriøse nabolag. Dermed tyder alt på at det kun er et spørsmål om når Real Madrids søknad blir godkjent, og Ødegaard kan debutere for Real Madrids B-lag.

NFF venter

Samtidig som Real Madrid venter på klarsignal, venter også Norges Fotballforbund på overgangspapirene. Det bekrefter KristianSkjennum, fagansvarlig for overganger i NFF.

— Det varierer fra sak til sak hvor lang tid det tar. Det går nok fort en uke eller to, det kan variere. Det eneste det betyr er at Ødegaard ikke kan delta i en obligatorisk kamp. Han vil kunne trene, men han spiller ikke i helgen, sier Skjennum til Aftenposten.

José Luis Sánchez dekker Real Madrid for TV-kanalen laSexta. Han tror det kan ta enda lenger tid før Ødegaard får debutere.

— Det er vanskelig å si når overgangen blir godkjent. Real Madrid venter på bekreftelsen fra FIFA, som kan ta alt fra tre uker til tre måneder, sier Sánchez.

Ødegaard snakket ut om klubbvalget på en pressekonferanse i Drammen mandag. Da snakket han varmt om Real Madrids B-lag.

— De har den beste treningshverdagen man kan få. Og de har et B-lag som er trent av en av beste spillere gjennom tidene (Zinedine Zidane, journ . anm.), sa Ødegaard.

Ifølge den spanske journalisten Sánchez vil A-lagstrener Carlo Ancelotti og Zinedine Zidane møtes for å diskutere Ødegaardfredag. Det vil skje mens det ennå er uvisst når Ødegaard vil kunne debutere for klubben.

Her er Real Madrid Castillas fem neste kamper:

1. februar: Trival Valders-Real Madrid Castilla

8. februar: Real Madrid Castilla-Athletic Club II

15. februar: Amorebieta-Real Madrid Castilla

22. februar: Real Madrid Castilla-Barakaldo

1. mars: Leioa-Real Madrid Castilla

Les også

 1. I dag starter Ødegaards Real Madrid-liv

 2. Agenten: - Veldig viktig at pappa Ødegaard er med ned

 3. Ødegaard om Real Madrid-tilværelsen: - Det blir et helt annet liv enn det jeg har her

 4. Her er Ødegaard på sin første trening som Real Madrid-spiller

Les mer om

 1. Spansk fotball
 2. Martin Ødegaard