Fotball

Utålmodig Nyland: - Vil være førstekeeper

Ørjan Nyland har som mål å etablere seg som førstevalg i FC Ingolstadt

Ørjan Håskjold Nyland konkurrerer om keeperplassen i Ingolstadt med en etablert og god keeper som har vært i klubben i flere år.
  • Lars Anders Vestad

Vinnerskallen Ørjan Nyland (24) har som mål å etablere seg som førstekeeper i FC Ingolstadt like kjapt som han gjorde det i Molde.

Nyland forlot Molde i sommerens overgangsvindu, og har siden den gang spilt halvparten av de obligatoriske kampene for Bundesliga-laget FC Ingolstadt. 24-åringen har også debutert i det som er en av verdens beste ligaer.

Han satt på benken i første serierunde, men da det nyopprykkede laget møtte Borussia Dortmund den påfølgende runden, spilte han samtlige 90 minutter. Kampen endte med 0-4-tap og i neste kamp var landslagskeeperen henvist til benken igjen.

At han har spilt én av tre seriekamper bekymrer ikke Nyland nevneverdig. Han konkurrerer om rollen som førstekeeper med Ramazan Özcan, som er 31 år gammel og godt etablert på laget, og forventer at det vil ta litt tid før han legger beslag på plassen på permanent basis.

Les også

  1. Norges spisstrener: - Trenger ikke drysse tryllestøv over spissene

  2. Sommerens største overgangssaga går mot slutten

Som i Molde

– Situasjonen kan minne om den jeg møtte i Molde. Det er en tøff konkurransehverdag, med en etablert keeper som har vært i klubben i flere år. Jeg skal sørge for å kjempe med nebb og klør og gripe de sjansene jeg får, sier en solbrun og opplagt Nyland til Romsdals Budstikke.

Landslagskeeperen mener han har blitt en bedre spiller etter at han flyttet til Tyskland, og forteller om en konkurransesituasjon som er preget av tøff kjemping og gjensidig respekt.

– Han (Özcan) var behjelpelig og hyggelig da jeg kom til klubben, og vi prater godt sammen, men når vi konkurrerer så konkurrerer vi. Vi pusher hverandre godt hver dag, og jeg mener bestemt at jeg har utviklet meg siden jeg kom til klubben, sier han.

Debuten mot Borussia Dortmund, som endte med et knusende 0-4-tap, beskriver han som en stor opplevelse, selv om resultatet ble alt annet enn flatterende.

– Fotballkulturen i Tyskland er noe helt annet. Det er som regel utsolgt uansett hvor man er og hvilket nivå det er snakk om. Det var utsolgt da jeg debuterte mot Dortmund, og det var så bra trøkk at det var nesten umulig å snakke med de foran meg, sier han.

Les også

Søderlund forstår at folk er skeptiske etter måltørken

Familien på plass

Sunnmøringen trives godt i sin nye klubb og nye by. Familien flyttet nedover for en måned siden, og de bor nå i et stort hus med nærhet til klubbens treningsfasiliteter.

– Huset er stort og fint. Vi har også en romslig hage, og akkurat det passer perfekt når man har unge og hund, sier han.

Nyland har ikke gått på språkkurs etter at han flyttet til den lille byen cirka åtte mil nord for München. Tyskferdighetene er nemlig solide nok til at han fungerer godt i spillergruppen og miljøet der nede.

– Tysken blir bedre og bedre for hver dag. Det var seks år siden jeg hadde pratet tysk da jeg kom dit, men jeg tenkte å prøve å lære meg språket på egenhånd først. Målet er å snakke flytende til jul, sier han selvsikkert.

Nøkkelkamper

Den kommende uka skal Nyland og det norske landslaget spille to særdeles viktige EM-kvalifiseringskamper. Torsdag venter Bulgaria på bortebane, og tre dager senere kommer Kroatia på besøk på Ullevaal. Med seier mot Bulgaria kan Norge langt på vei sikre tredjeplassen i gruppa, som gir playoff-kamp mot et annet treerlag.

– Vi slo Bulgaria på hjemmebane, og i den kampen skapte de nesten ingenting. Jeg mener vi har gode muligheter torsdag, og med seier har vi et strålende utgangspunkt. Situasjonen passer oss også veldig godt. Bulgaria MÅ vinne, mens vi klarer oss med uavgjort, sier keeperen.

Høgmo-skryt

På torsdagens pressetreff på Thon Hotel Oslofjord i Sandvika benyttet landslagssjef Per-Mathias Høgmo anledningen til å skryte av de norske lagenes innsats i Europa. Både Molde og Rosenborg er klare for gruppespillet, i tillegg til at en rekke andre spillere med norsk pass skal i aksjon for andre klubber i både Europa League og Champions League.

Ørjan Nyland gleder seg også over Moldes avansement til gruppespillet i Europa League.

– Det blir fantastisk for dem, og i tillegg har de kommet i en kjempefin gruppe. Gruppespill i Europa er faktisk det eneste jeg mangler fra tiden i Molde. Jeg unner dem dette, og tror de har muligheter til å gjøre det bra, sier han.

Les mer om

  1. Tysk fotball
  2. FC Ingolstadt 04
  3. Ørjan Håskjold Nyland