Fotball

Frykter for fremtidens VM

<p>VM-scenario 2014: Fremtidens Beckham'er og Ronaldinho'er sitter hjemme.</p>

FotballFrankrike v KinaFoto: Dppi/DigitalsportNORWAY ONLYFOOTBALL - MONDIAL 2006 - FRIENDLY GAME - FRANCE v CHINA - 07/06/2006 - INJURY DJIBRIL CISSE (FRA) Foto: Digitalsport

  • Robert Veiåker Johansen
    Robert Veiåker Johansen

Klubbene de spiller for er lei av å låne dem ut til landslag. Norge er ikke med nå heller. Landslaget, ledet av nysjefen Ole Gunnar Solskjær, ble knust i kvalifiseringen fordi proffene ble for dyre å kjøpe ut.

— Saken ligger i hvert fall alltid der og murrer, sier Per Ravn Omdal, UEFA-styremedlem og mangeårig norsk fotballpresident.

Til retten

"Saken" han snakker om er "Charleroi-saken", som startet da den belgiske klubben fikk spilleren Abdelmajid Oulmers tilbake fra landslagsoppdrag hos Marokko. Han var i en elendig forfatning, langtidsskadet og ubrukelig.

— Vi betalte lønnen hans mens han var borte. Vi må betale lønnen hans mens han er skadet. Men det er jo Marokkos skyld, hvorfor skal ikke de betale? tenkte klubbledelsen.

Og tok saken til retten.

Med hele den mektige G14-gruppen, alliansen til de ledende klubbene i Europa, i ryggen.

I mai ble den sendt videre til European Court i Luxembourg, uten at G14-klubbene fikk medhold.

- Tenk på afrikanerne

— Dersom de får det, kan det få dramatiske konsekvenser for landslagene. Det er greit at de rikeste nasjonene kanskje greier seg, men vi kan få verdensmesterskap med veldig spesielt sammensatte lag. Tenk på de afrikanske landene, for eksempel. De har ikke sjanse til å greie dette, sier fotballpresident i Norges Fotballforbund, Sondre Kåfjord.

— Og Norge?

— Det ville betydd et skrell for resten av virksomheten vår, sier presidenten.

— NFF måtte ha tatt penger fra breddeaktiviteten, og det tror jeg ikke hadde vært særlig aktuelt, supplerer hans høyre hånd og visepresident i Norges Fotballforbund, Erik Loe.

— VM er én sak, for der ligger det en økonomisk gevinst, men kvalifiseringen måtte kanskje ha blitt spilt med et B-lag. Og jeg tror mange fotballnasjoner har det slik, mener Loe.

Cissé-saken

Før VM ble den franske Liverpool-spilleren Djibril Cissé alvorlig skadet.

Han spilte for Frankrike da det skjedde.

Liverpool hadde tenkt å selge ham i sommer, og ville bruke de 80 millionene de regnet med å få for ham til å styrke laget.

Rett etter skaden krevde Liverpool erstatning.

— Det er regelverket som skaper problemene. FIFA eller de nasjonale forbundene bør betale klubbene i slike situasjoner. FIFA er en rik organisasjon og tjener store penger på VM. Da burde de forsikre spillerne som skal delta, sier manager Rafael Benitez.

Han vurderer å nekte spillerne sine å delta i landskamper.

— Dersom FIFA og forbundene ikke vil betale, så må kanskje vi i klubbene si at da er ikke spillerne lenger tilgjengelige.

Bayern München-presidenten Karl-Heinz Rummenigge var inne på samme tema i avisen The Guardian tidligere i uken.

— FIFAs oppførsel er uakseptabel. De regner med å tjene utrolig mye penger på VM. Jeg har ikke noe problem med at folk tjener penger, men vi kan ikke ha en situasjon der vi gir bort spillerne våre i to måneder, betaler dem lønn, og får ingenting igjen. I beste fall er de slitne når de kommer tilbake. I verste fall er de skadet, sier Rummenigge.

Han tror et lovverk til syvende og sist vil tvinge FIFA til å betale klubbene kompensasjon.

Trønderstøtte

Norges mektigste klubb, Rosenborg, har ikke alltid vært enig med G14, men er det i denne saken.

— Det kan ikke fortsette som i dag, for systemet er ubalansert og urettferdig, og det som er ubalansert eller urettferdig blir det enten krig eller endringer av, sier Rosenborg-direktør Nils Skutle til Aftenposten.

— Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) kommer til å tjene 20 milliarder kroner på VM, men det er klubbene som må betale lønnen til spillerne som er med. Dersom de blir skadet, så får de ingen erstatning. Det hadde ikke gått i noe annet yrke.

Tenk deg om alle journalistene i Aftenposten hadde reist på en eller annen seanse i en måned, halvparten hadde kommet "skadet" tilbake, og Aftenposten hadde måttet betale lønnen. Det går jo ikke det, sier Skutle.

Han mener at fotballforbundets argumenter om at "det blir for dyrt å stille med et ordentlig landslag" ikke holder.

— Hvilke fakta tilsier at NFF ikke har råd til det? Det er fortsatt ingen klubber som har krevd at ting skal være sånn, sånn og sånn, så NFF argumenterer på feil grunnlag. Manipulasjon, kalles det, sier Skutle engasjert.

Det er fortsatt uklart når "Charleroi-saken" kommer opp i Luxembourg.

Les mer om

  1. Fotball-VM