Fotball

Start tapte i tingretten

<br></br><br></br><p>Må betale Skatt Sør 6,4 millioner kroner.</p>

Kristiansand 20111127. Alt klart for den siste eliteseriekampen på Sørlandet for denne gang. Start-Tromsø spilles søndag kveld på Sør Arena. Kampen endte 1-6.Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
 • Håvard Karlsen

Les også:

 • Slik reddes Start

For tre uker siden barket Start Stadion og Staten v/Skatt Sør sammen i Kristiansand tingrett. Striden handlet om salget av navnerettighetene til Sør Arena som Sparebanken Sør kjøpte for 27 millioner kroner i 2006 var momspliktige eller ikke. Start har ment nei, Staten ja.

I dag kom dommen fra tingretten. De gir saksøkte Skatt Sør medhold i kravet sitt, noe som betyr at Start må punge ut med 6.429.000 kroner (5.357.500 kroner i merverdiavgift, samt en tilleggsavgift på 1.071.500 kroner).

«Saksøkte har etter det resultat retten er kommet til vunnet saken», står det å lese i dommen.

Start må også betale saksomkostninger til Staten v/Skatt Sør med nærmere 85.000 kroner.

Navnerettighetene

Da Start solgte navnerettighetene til Sparebanken Sør var det via et selskap som het Rettighetskompaniet AS i 2006. De mente at ved å selge aksjene dit, var oppgjøret fritatt for moms.

Både Start Toppfotball og banken har ment det ikke ble inngått en bindene avtale 15. september. De har hevdet at avtalen ikke var ferdigforhandlet før i slutten av desember. Staten har på sin side hevdet at dette ikke kunne dokumenteres, og at det allerede lå en bindene avtale 15. september . Dermed var salget av navnerettighetene momspliktig. Det har tingretten gitt saksøkte medhold i.

«Retten anser det som sannsynlig at det den 15. september 2006 faktisk forelå en avtale om salg av navnerettigheter, hvilket utløser en plikt for Start Stadion til å betale utgående merverdiavgift», står det i dommen.

I dommen står det også at det kan ilegges tilleggsavgift til den som forsettlig eller uaktsomt overtrener merverdiavgiftsloven.

«Retten er kommet til at vilkårene for å ilegge tilleggsavgift er til stede».

Varsler anke

Dommen skulle egentlig ha kommet i forrige uke, men ble forsinket på grunn av datatrøbbel og sykdom.

Dette er den fjerde momssaken Start hatt i kjølvannet av byggingen av Sør Arena. De vant de tre første. Start-eier Magne Kristiansen sier til fvn.no at det er 99 prosent sjanse for at de kommer til å anke dommen i den siste.

– Vi får en avgjørelse i lagmannsretten en gang i 2013, sier Kristiansen.

– Hvilke tanker har du etter at dommen nå er klar?

– Denne saken kunne gå begge veier, og jeg forventet ikke at dommen i tingretten skulle bli endelig. Uansett utfall hadde nok en av partene anket. Det er den del punkter i dommen som vi er sterkt uenige i. Det har også vært vanskelig å fremskaffe dokumentasjon i denne saken, sier Kristiansen.

– Saken går på om det finnes en bindende avtale mellom Start og banken, og når avtalen ble klar. Retten sier 15. september, mens Start og banken sier at den ikke var på plass før i desember, legger Kristiansen til, og avslutter med å si at han tar dommen til etterretning.

Kristiansen sitter med 66 prosent av aksjene i Start Stadion AS. De resterende 34 prosentene eies av IK Start.

Les også

 1. Redningspakken verdt 20 mill.

 2. Politikerne støtter Start

 3. Kan stå ubrukt om vinteren

 4. Politikerne vil gi Start nødhjelp

 5. &ndash; Et langt steg tilbake for norsk fotball

 6. Ordføreren: - Derfor blir Start reddet

 7. Nå skal Norges finestegressmatte graves opp

 8. - Vi er over smertegrensen

 9. Kunstgress på Sør Arena allerede i år

 10. - Synd å måtte grave opp Norges fineste matte

Les mer om

 1. Fotball 1. div