Fotball

NFF straffer tre spillere etter kampfiksingsskandalen

Dommen fra Oslo tingrett er ennå ikke rettskraftig. Norges Fotballforbund velger likevel å straffe spillerne.

Advokatene Ketil Magnus Berg (t.v.), Asbjørg Lykkjen og Christian Stenberg. I mars starter en straffesak i Oslo Tingrett hvor fem tidligere fotballspillere og to andre personer er tiltalt for grovt utroskap og bedrageri. Tiltalebeslutningen beskriver en avtale om kampfiksing av to fotballkamper mot betaling.
  • .

Norges Fotballforbund har ilagt spillerne Formose Pape Mendy, Drin Shala og Alban Shipshani karantene i to måneder.

NFFs påtalenemnd har oversendt begjæring om suspensjon til Doms— og sanksjonsutvalget.

Les også

Aktor anker alle dommer i kampfiksingssaken

Begjæringen kommer som følge av dommen i Oslo tingrett, der spillerne etter straffeloven ble dømt for å ha inngått avtaler om å tape fotballkamper med vilje mot betaling.

Straffer til tross for anke

Spillerne har anket dommen. Likevel ønsker NFF å utestenge de tre.

«Til tross for at dommen ikke er rettskraftig, er Utvalget av den oppfatning at denne medfører at det vil være i strid med den alminnelige rettsoppfatningen dersom Mendy, Shala og Shipshani får fortsette med sine aktiviteter innenfor fotballen, inntil det foreligger en rettskraftig dom», heter det i en melding fra fotballforbundet.

NFF påpeker at det ikke foreligger direkte sammenlignbare saker.

Dette er kampfiksingssaken:

*** Kampfiksingssaken i norsk fotball** går tilbake til juli 2012. Først ble 1.-divisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam, som skulle vært spilt 8. juli, utsatt på bakgrunn av mistanke om resultatmanipulering. Mistanken ble senere karakterisert som grunnløs. Siden kom det tips om 2.-divisjonskampene Østsiden – Follo og Frigg – Asker, som begge ble spilt 24. juni. Norges Fotballforbund anmeldte saken til politiet sommeren 2012. *** I fjor høst tok Oslo Statsadvokatembeter** ut tiltale mot sju personer for grov korrupsjon samt grovt bedrageri mot Norsk Tipping. Det gjaldt fem tidligere spillere for klubbene Follo (tre) og Asker (to), samt to øvrige personer som hadde spilt for store beløp hos Norsk Tipping. Spillerne var Formose Pape Mendy, Drin Shala, Saif Haydar Jafar, Alban Shipshani og Fredrik Alexander Notice.

*** Straffesaken mot de sju i Oslo tingrett** startet 3. mars og varte fram til 26. mars.

*** Strafferammen for grov korrupsjon** er ti års fengsel, mens rammen for grovt bedrageri er seks år.

*** Aktor Asbjørg Lykkjen la ned påstander** om fengsel i to år og seks måneder for Alban Shipshani og Drin Shala. Formose Pape Mendy, Saif Haydar Jafar og Fredrik Notice burde dømmes til fengsel i to år, mente aktor. For de to gamblerne lød påstanden på fem års fengsel for en 43 år gammel svensk statsborger og tre år for en 33 år gammel norsk mann. I tillegg mente aktor at spillerne og den norske gambleren burde få inndratt 30.000 kroner hver, mens den svenske gambleren burde få inndratt hele gevinsten på 340.000 kroner.

*** Alle de tiltalte nektet straffskyld.** Advokatene ba om full frifinnelse for alle.

*** 29. april 2015 falt dommen i Oslo tingrett.** Tiltalte Drin Shala og Alban Shipshani ble dømt til fengsel i åtte måneder. Formose Pape Mendy ble dømt til fengsel i seks måneder. De tiltalte spillerne Saif Haydar Jafar og Fredrik Alexander Notice ble begge frikjent av tingretten. Den 43-årige svensken ble dømt til ett år og seks måneders fengsel. I tillegg fikk han gevinsten på 340.000 kroner inndratt. 33-åringen som skal ha hjulpet 43-åringen med å spille på de aktuelle kampene, ble frikjent for alle forholdene knyttet til kampfiksing. Han ble ilagt en mindre bot for et annet forhold. For alle de dømte gjaldt det at 90 dager av dommen ble gjort betinget. Samtlige fire dømte anket dommen på stedet. Aktor Asbjørg Lykkjen tok betenkningstid med hensyn til om påtalemyndigheten anker. (©NTB)

Les også

  1. Tre spillere dømt til fengsel i kampfiksingssaken

  2. Kampfiksingssaken: Politiets hovedbevis kan være ulovlig anskaffet

  3. Aktor etter uke én av kampfiksinssaken: - De tiltalte har svekket troverdighet

  4. Kampfiksingssaken: Følg de tiltaltes forklaringer i retten her

Les mer om

  1. Fotball 2. div