Fotball

Slik har Rushfeldt løst landslagets største problem

— Han har gjort en fantastisk jobb, sier Høgmo.

SPISSLEGENDE: Sigurd Rushfeldt er hentet inn som spisstrener for det norske A-landslaget. Her instruerer han Håvard Nielsen og Joshua King.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

ULLEVAAL STADION: Video-økter med tidenes toppscorer Sigurd Rushfeldt er mye av nøkkelen til at de norske spissene endelig har funnet nettmaskene.

Etter 2-1-seieren over Bulgaria i EM-kvaliken i går kveld ble Sigurd Rushfeldt hyllet av både landslagstrener Per-Mathias Høgmo og matchvinner Håvard Nielsen.

Les også

Skjelbred: - Godt å slå tilbake etter å ha blitt dømt nord og ned

Norge har slitt med målteften, men den siste uka har det løsnet for alvor.

Her feirer Håvard Nielsen 2-1-scoringen mot Bulgaria sammen med Martin Ødegaard og Alexander Tettey.

Tre mål mot Malta ble fulgt opp av to mot Bulgaria. Fire av målene er scoret av spissene Joshua King, Håvard Nielsen og Tarik Elyonoussi. Det siste av kantspiller Mats Møller Dæhli.

— Fantastisk jobb

På pressekonferansen rett etter kampslutt brukte ikke landslagssjef Per-Mathias Høgmo lang tid på å dra fram en av sine nye støttespillere i trenerapparatet.

— Vi har satt fokus på mål, og Sigurd har gjort en fantastisk jobb etter at han kom inn i sommer, sa Høgmo på spørsmål om hvordan det var å se at Norges angrepssspillere scoret etter å ha slitt lenge.

- God følelse

En drøy halvtime etter kampslutt kom Rushfeldt gjennom pressesonen på Ullevaal. Der han før var den som sto i sentrum gikk han nå nærmest anonymt forbi spillerne han har trent for å finne nettmaskene den siste uka.

– Hvordan er det å se at angrepsspillerne scorer for Norge?

— Det er bra for alle oss, og selvfølgelig for meg som har ekstra ansvar, sa Rushfeldt til iTromsø bare noen meter unna de titalls journalistene som skulle snakke med Martin Ødegaard etter debuten.

– Hvordan har du jobbet med spillerne siden du kom inn i teamet?

Her feirer Joshua King et av sine mål mot Malta.

– Vi prøver å få til avslutninger på hver trening, og snakke litt om situasjoner som er aktuelle. Tiden er kort på slike samlinger, og det kan være tilfeldig at det løsner nå, men jeg mener spissene har levert varene når det gjelder, sier Rushfeldt.

Videoøkter

Tilfeldig mener matchvinner Håvard Nielsen at det ikke er. Han hyller tidenes norske målscorer for hva han har gjort for landslaget.

– At vi har begynt å score mål etter at han har kommet inn, er ikke tilfeldig. Sigurd skal ha noe av æren for at vi lykkes, men det har selvsagt noe å si hva vi gjør selv, sier Nielsen til iTromsø.

Han forteller om en angrepstrener som er svært detaljorientert.

— Han kommer med gode øvelser underveis, og har blant annet vist oss video av hvordan gode angrepsspillere scorer mål, sier Nielsen som trekker fram verdensklassespissene Zlatan, Ronaldo og Messi som eksempler på videosnutter Rushfeldt har vist dem.

— Hvor målene kommer fra, hvordan de scores, om det er på ett eller to touch, er ting han har repetert til oss, forteller Nielsen.

De norske spillerne feirer Håvard Nielsens avgjørende scoring.

– SpissmålRushfeldt koste seg med Nielsens avgjørende 2-1-mål som kom etter at han bestemt skjøt ballen i bortre hjørne fra cirka 10 meter.

— Slike mål likte jeg å score da jeg spilte på toppnivå. Kjappe avslutninger og på første touch, sier Rushfeldt.

— Jeg ser ballen komme, og jeg tenker på å skyte raskt, samt å treffe mål. Et skikkelig spissmål, sier Nielsen.

Valgte bort kakebord

Tidenes norske målscorer forteller også at å jobbe i landslagsteamet har gitt mersmak for en videre trenerkarriere.

— Det er meget mulig at jeg kommer tilbake i en jobb på et klubblag etter hvert. Dette er bare en deltidsstilling, sier TIL-legenden, som sier det per i dag ikke foreligger noe tilbud om en jobb på et klubblag. Rushfeldt var i TILs trenerapparat i 2013, men valgte å slutte for ett år siden.

For Rushfeldt gikk jobben som avslutningstrener på landslaget foran klubblaget Lyngen/Karnes siste seriekamp for sesongen. Oppgjøret mot TUIL 2 lørdag endte med 5-2-seier – trass i Rushfeldts fravær.

— Jeg skulle gjerne vært med der, og jeg hørte det var et stort kakebord, men jeg kan ikke få med meg alt, sier en humrende Rushfeldt.

Les også

  1. Slik har buende skotter gitt «Gigant-Johansen» en ny dimensjon

  2. Slik spilte de norske spillerne

  3. «Det er nesten et mesterverk av Høgmo»

  4. Innbytterne stjal showet da Norge slo Bulgaria

  5. Martin Ødegaard: - Dette var stort

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Bulgarias herrelandslag fotball