Fotball

Rooney-tallene som bekymrer: - Han er nær bristepunktet

Britisk sportskommentator mener United-stjernen ser utslitt ut.

Her gestikulerer Wayne Rooney underveis i kampen mot Aston Villa. Spissens skuffende prestasjon i kampen har fått stor oppmerksomhet i britisk sportspresse.
 • Nicholas Bergh
  Journalist

DIREKTE, TIRSDAG 20.45: Manchester United-Club Brügge

Wayne Rooney (29) har blitt flyttet hit og dit i løpet av sin Manchester United-karrière. Denne sesongen tyder alt på at United-manager Louis van Gaal satser på Rooney som midtspiss.

Wayne Rooney slo gjennom i 2002/03-sesongen, og har siden vært en uunnværlig spiller for klubb og landslag. Her jubler en 17 år gammel Rooney over en scoring mot Arsenal i mars 2003.

Stjernespilleren har imidlertid ikke vist lovende takter i Uniteds to første seriekamper mot Tottenham og Aston Villa, som begge ble vunnet med sifrene 1-0. Fotballekspert Lars Tjærnås ser klare lyspunkter i Manchester Uniteds sesongstart. Les en fyldig analyse av «prosjekt van Gaal» her.

Da United beseiret Aston Villa fredag kveld, hadde Rooney kun én ballberøring innenfor motstanderens sekstenmeterboks.

Den prisbelønnede fotballskribenten Martin Samuel skriver at Rooneys prestasjon mot Aston Villa var «dypt foruroligende» og at han «så utmattet ut».

— De som kjenner Rooney frykter virkelig at han er nær bristepunktet, skriver Samuel.

Statistikk: Rooneys knalltøffe program

Daily Mail-spaltisten tror Rooney er i ferd med å bli utbrent, og viser til hvor mye han har spilt siden han slo gjennom som tenåring i Everton. Her er noen fakta om angriperen:

 • Dette er Rooneys 14 sesong som profesjonell fotballspiller.
 • Siden 2002/03 har han spilt mer enn 42 kamper hver eneste sesong (for klubb og landslag).
 • Han har allerede spilt 663 kamper totalt - i en alder av 29 år.

Nå har heller ikke Rooney scoret for United siden 2-0-målet mot Aston Villa i april.

TV 2s fotballkommentator, Øyvind Alsaker.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker har fulgt engelsk fotball i en årrekke, og har dermed bevitnet United-spissens mange oppturer og nedturer på fotballbanen. Alsaker beskriver det Rooney har levert i sesonginnledningen som «litt dødt».— At han har spilt så mye i mange år, viser at han har vært lite skadet. Det er et godt tegn. Men det som kan bli et behov, er at han tar seg en hvileperiode på et eller annet tidspunkt, for å få tilbake skarpheten. Vi har sett tidligere at når han ikke er på topp fysisk, går det veldig utover formen, blant annet i VM med England, sier Alsaker til Aftenposten.

Les også

Her er Wayne Rooney i Everton-drakt igjen

Van Gaals stikk til pressen

Alsaker er også usikker på om rollen Rooney nå har fått, som spiss i Louis van Gaals 4-2-3-1 system, er ideell.

— Han får færre involveringer. Han har alltid vært en spiller som liker å være med på alt, så kanskje han lider litt under spissrollen. Han er mye mer enn en måltyv, en måltyv er ofte fornøyd med å være litt usynlig, for så å dukke opp i de avgjørende situasjonene.

- Jeg kan ikke begripe det, sier Louis van Gaal, som mener britisk presse vingler om hvor Wayne Rooney egentlig bør spille. Her sitter han på podiet i sammenheng med en pressekonferanse i forkant av kampen mot Club Brügge.

Alsaker er langt fra alene om å tvile på Rooney som midtspiss. Manchester United-manager Louis van Gaal gikk hardt ut mot kritikken da han mandag møtte pressen i forkant av klubbens Champions League-playoff mot Club Brügge.— Hele media har skrevet i ett år at jeg må sette ham som midtspiss, så det er utrolig at dere tviler på deres egne meninger etter to kamper. Jeg kan ikke begripe det, sier van Gaal ifølge The Telegraph.

Benzema, Kane, Lukaku og Berahino

På pressekonferansen understreket van Gaal at han har andre alternativer enn Rooney på spissplass.

Javier Hernández har vært ubenyttet reserve i de to første Premier League-oppgjørene. United har også unggutten James Wilson i stallen.

Saido Berahino er én av spissene som har blitt koblet til Manchester United i sommer. Berahino scoret vinnermålet da West Bromwich beseiret Manchester United på Old Trafford i september 2013. Her gratuleres han av daværende West Bromwich-manager Steve Clarke etter den kampen.

Klubben har vært koblet til en hel bråte med spisser dette sommervinduet. Blant andre har britisk presse skrevet om angivelig United-interesse for Real Madrid-stjernen Karim Benzema, samt Premier League-spissene Harry Kane (Tottenham), Romelu Lukaku (Everton) og Saido Berahino (West Bromwich).Overgangsvinduet stenger 1. september — og det begynner å haste for et eventuelt spisskjøp fra United, noe Øyvind Alsaker mener klubben trenger.

— Er det snakk om ligagullet, tro jeg det kan bli nødvendig. Hva gjør de med en gang Rooney mangler? Hernández er der ennå, men de har ikke god nok dekning, sier Alsaker.

— Det kan bli mye for Rooney å være den eneste, legger han til.

Her får du med deg alt av sommerens overgangsrykter:

Les også

 1. Rooney fristes av USA

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Champions League
 3. Manchester United
 4. Brugge
 5. Wayne Rooney