Fotball

Nå er Granfelt Vikings øverste leder

Mandag ble Charlie Granfelt valgt som ny styreleder i Viking ASA. Dermed er han øverste ansvarlig for både de sportslige resultatene og økonomien i Viking.

Charlie Granfelt.
  • Stig Nilssen

STAVANGER (Aftenbladet): Nå er Granfelt styreleder i både Viking FK og Viking ASA. Dermed gjennomfører Viking den planlagte endringen til ett elitestyre, som er identisk med styrene i Viking FK og Viking ASA.

Denne omleggingen har møtt stor motstand hos en gruppe aksjonærer. De likte ikke at Geir Solstad ble vraket som styreleder og de mente heller ikke at Granfelt som ny leder var forankret godt nok hos dem.

Les også

Granfelt valgt som Viking-leder

Under generalforsamlingen fremmet de et forslag om å beholde modellen med to styrer og dermed utsette valget av nytt ASA-styret. Forslaget trengte 50 prosent av stemmene, men fikk bare 34,9. Da forslaget falt valgte generalforsamlingen å godkjenne valgkomiteens innstilling til styre. 96 prosent av de stemmeberettigede var tilstede under generalforsamlingen.

— Jeg er ydmyk og takknemlig for den tillit jeg har fått. Det å være styreleder for Viking anser jeg som en veldig spennende oppgave, sier Charlie Granfelt til Aftenbladet.

Hva som skjer videre i Viking ASA er usikkert. Viking er i en vanskelig økonomisk situasjon og vil i løpet av året ha behov for å få tilført frisk kapital. Alternativet er å kutte kostnadene ytterliggere, noe som garantert vil påvirke det sportslige produktet. I forkant av generalforsamlingen meldte aksjonærgruppen at det ikke blir lett å gjennomføre en emisjon hvis generalforsamlingen vedtok valgkomiteens innstilling til nytt styre.

Les også

Det er nå jobben starter, Charlie

— Min oppgave er å sørge for at styret i Viking har gode relasjoner til alle i klubben. Dette er en demokratisk prosess og jeg synes det er bra at folk fikk argumentere for og imot. Jeg synes det var voksent, viktig og riktig å gå for valgkomiteens innstilling. Nå må vi samle oss under Viking og ikke la personlige agendaer og prestisje styre oss, sier Granfelt.

Noe av ønsket med omleggingen fra to til ett styre var på å samle Viking til én klubb.

— Føler du klubben er samlet til én klubb, med tanke på at 34,9 prosent av aksjonærstemmene var motstander av omleggingen?

— Ja, det må jeg si. Det vil alltid være noen som har en annen mening, men det er Viking vi er glade i, og jeg har stor tro på at vi skal trekke i samme retning alle sammen, sier Granfelt.

Stenger lommeboken

Ove Tveteraas, har stått i spissen for aksjonærgruppen som ville beholde modellen med to styrer.

— 34,9 prosent oppslutning rundt vårt forslag var det vi i utgangspunktet hadde regnet med, men vi hadde jo håpet at noen gode krefter skulle slutte seg til det vi mener var en fredelig og god løsning for alle, sier han.

— Hvordan stiller aksjonærgruppen seg nå til en eventuell emisjonen?

— Det ble veldig klart uttalt på dagens møte at de i alle fall ikke kommer ett øre før ASA omdannes til et AS, sier Tveteraas.

— Hvorfor er dette så viktig for dere?

— Aksjonærene ønsker dette. Det vil være en enklere organisasjonsmodell, blant annet med tanke på en emisjon, svarer Tveteraas.

Les også

Her er Viking-aksjonærenes plan

Rugland fornøyd

Ole Rugland og Stiftelsen Viking FK er to av aksjonærene som har stått på motsatt side, og som nå fikk viljen sin med omlegging til ett styre og at valgkomiteens innstilling ble vedtatt. Ole Rugland er også styreleder i Stiftelsen. Direkte og indirekte styrer han dermed 27,7 prosent av stemmene. Etter generalforsamlingen var han godt fornøyd med at utfallet ble slik han håpet.

— Jeg synes diskusjonene var gode, men dette er en demokratisk prosess der flertallet til slutt avgjør, sier Rugland.

— Tror du dette kan føre til at det blir vanskelig å gjennomføre en emisjon?

— Jeg håper ikke det. Vi må tåle å ta en diskusjon. Nå har aksjonærene talt og jeg håper alle samarbeider i framtiden. Framtiden vil vise hva som skjer, men jeg både håper og tror at dette er et godt fundament å bygge videre på, sier Rugland.

Generalforsamlingen forgikk bak lukkede dører etter at én aksjonær ikke ønsket at pressen var tilstede.

Les også

Granfelt ble valgt til ny styreleder i Viking FK

FAKTA:

Her er Vikings nye elitestyre:

Charlie Granfelt, leder — 2 år

Ingebjørg Storeide Folgerø, nestleder - 1 år

Dag Husebø - 1 år

Egil Østenstad - 2 år

Kristin Kragseth - 2 år

Helge Bie - 2 år

Håkon Lund - 1 år

Anne Kristine Rugland Thulin - 2 år

Les også

  1. Kommende Viking-leder Granfelt om bråket: - Et sunnhetstegn

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Viking FK