Fotball

Berget med spektakulært «takk for sist» til Deila

Nå er det plutselig helt åpent, skriver Lars Tjærnås.

Her jubler Jo Inge Berget vilt etter å ha scoret sitt første mål onsdag kveld.
  • Lars Tjærnås
    Lars Tjærnås
    Fotballekspert

CELTIC-MALMÖ 3-2

CELTIC PARK (Aftenposten): Jeg har vært så heldig å få være på verdens aller største arenaer og kamper, på VM-finale, Wembley og El Clásico. Storebegivenheter på sin måte.

Det som foregår rundt meg akkurat her og nå har jeg imidlertid aldri opplevd før.Jeg kan forsøke å beskrive med ord den atmosfæren som utspiller seg foran øynene mine i minuttene før kampstart.

Fotballekspert Lars Tjærnås.

Problemet er bare atingen ord er i stand til å yte det full rettferdighet. Åge Hareide sa på pressekonferansen i tirsdag at et besøk her gir minner du tar med deg for resten av livet. Jeg forstår inderlig godt hva han mener.Rundt meg ser og hører jeg damer på rundt 80 år og gutter som knapt har startet på skolen synge"You"ll neverwalk alone"med en innlevelse som om det er deres siste 90 minutter. Nedenfor meg står to trenere som tilsynelatende ikke lar seg merke av noe. Ronny Deila er etter hvert vant til magien, selv om kvelden med flomlys og duskregni Europa er noe helt spesielt.

Åge Hareide i grå dress ser ut til å suge inn opplevelsen før det starter. Nytelsen varer ikke lenge.

Stefan Johansens innspill til Leigh Griffiths, som gjør 1-0, er rendyrket genialitet. Deila feirer med en triumferende neve. Hareide forblir rolig, men vet at laget hans er rystet.

Det skulle bli enda verre.

Les også

Hareide hyller Deila: - Har gjort en fantastisk jobb

Johansen hovmester

Stefan Johansen er igjen hovmester. En corner, en passiv svensk keeper og en spenstig Nir Bitton gir 2–0 etter ti minutter. Stefan Johansen, som herjer med gjestene,setternesten setter nummer tre rett etter.

Ta alt du har opplevd av stemning og atmosfære. Skru volumet ytterligere opp et par hakk, og du kan kjenne på det trykket som Celtic Park gir oss nå.

Åge Hareide kaster dressjakken, svett i luggen og trolig litt kokt i pannen. Det er som en film som spilles på litt for høy hastighet for svenskene.

Her jubler Leigh Griffiths etter Celtics tredje scoring. Skottene klarte imidlertid ikke å holde unna på overtid, og Malmö fikk en viktig redusering.

Jo Inge Berget jobber frenetisk ute til venstre, men har til felles med sine lagkamerater at han ofte er der ballen var. Det gjelder også Magnus Wolff Eikrem, som er lite involvert til han senere byttes ut.Trykket fra hjemmelaget avtar litt. Det samme gjør trykket fra tribunen. Det siste betyr at det er redusert fra renspikket galskap til kun ellevill stemning.

Deila står urokkelig på linjen, Hareide, sittende på benken,vifter frenetisk laget sitt frem på banen.

Celtic er slurvete i kortpasningsspillet på egen halvdel, uten at Malmö utnytter de milde gaver de blir tildelt. Jeg ser Hareide slå neven i innbytterboksen etter at et innlegg fra god posisjon har endt i hodet til en motstander-midtstopper.

Han viserengasjementet rett etter pause også i et lite munnhuggeri etter en stygg takling på en av hans spillere.Det ser ut til å virke.

Les også

- Deila er karismatisk og engasjert, Hareide strateg og spillernes mann

Bergets revansj

Etter 51 minutter skjer det! Jo Inge Berget, gutten som forlot Glasgow og Celtic etter å ha blitt et nummer for liten for klubben er – selvsagt – denmannen som sender gjestene tilbake i kampen.

En lett berøring med brystet og en tung berøring med høyre ben. Det er vidunderlig vakkert, og 2–1. Hareide setter årsbeste i stille høyde med feiringen. Deila bøyer hodet i fortvilelse.

Det startet fenomenalt for Ronny Deilas Celtic, men til slutt endte det 3-2, et langt fra ideelt utgangspunkt.

For første gang denne kvelden blandes piping med den unisone støtten. Det snur snart. En litt merkelig scoring fra Griffiths sender Deilas neve i været, publikum opp fra setene og lydvolumet til himmels. De neste minuttene er noe av det absolutt villeste jeg har opplevd på en stadion. Nå høres også hyllest-sangen til Deila stadig hyppigere og høyere.Alt, eller nesten alt, snur på overtid. Igjen er det Jo Inge Berget, som nå er på rett tid og sted. 3–2 er et hav av forskjell fra 3–1. Hareide sa på pressekonferansen i går at det ville bli langt verre å snu et klart tapi første kamp mot Celtic enn mot Salzburg. Det slipper han nå. Ingen vet det bedre enn hannår han tar sin kollega i hånden da dommeren blåser av.

Alt så lyst ut. Det ble plutselig helt åpent om Ronny Deila kommer til det han har beskrevet som sin store guttedrøm.

Les også

  1. Åge Hareide: - Jeg er livredd

  2. Tjærnås: - To trenere i perfekt harmoni

Les mer om

  1. Champions League
  2. Celtic FC
  3. Malmö FF