Diomande: - Ikke redd for å ta oppgaven med å score målene

Stabæk-spissen Adama Diomande er klar hvis Per-Mathias Høgmo slipper ham løs i fredagens EM-kvalik.

DIOMANDE.jpg
  • Kjetil Flygind

LILLESTRØM (Aftenposten): Dagen etter 0-0 og sjansesløseri mot Sverige på Ullevaal, møtte det norske landslaget pressen.

Ett av temaene som fikk stor oppmerksomhet var spissenes brente sjanser mot Zlatan & co. mandag kveld.

— Vi fikk en tidvis bra opplevelse mot Sverige, og det var en del gode ting som vi tar med oss inn mot Aserbajdsjan på fredag. Vi skapte fem store sjanser, det er vi fornøyde. Og så er det selvfølgelig ting å jobbe, både på og utenfor banen, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Håvard Nielsen, Adama Diomande og Alexander Toft Søderlund kjemper om spissplassen på landslaget.

«Dio»: — Mangler kanskje erfaringBlant det som det jobbes med er å få spissene til å sette ballen i mål. Spissene i Norges tropp til fredagens kamp har til sammen scoret seks A-landslagsmål på 47 kamper, ifølge NTB. Ingen statistikk å hoppe i taket av.

— Jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Kanskje fordi flere mangler litt erfaring på et høyt internasjonalt nivå. Vi hadde en Moa som scoret mål for Norge, men han har slitt mye med skader. Det har svingt litt for mye. Men jeg synes fremtiden ser lys ut. Det er mange her som både kan og vil score mål. Jeg er klar hvis jeg får sjansen, og er ikke redd for å ta oppgaven med å score målene, sier Diomande til Aftenposten.

Vanskeligere å score på landslaget

Han ble hentet til Stabæk og Nadderud rett før sesongstart, og har kvittert ut ni seriemål før Bob Bradleys lag så langt i sesongen etter overgangen fra Dinamo Minsk. Diomande selv tror hans erfaring fra utlandet og spill i Europa er gull verdt når det kommer til å score også på landslaget.

— Selvfølgelig kan det være en fordel. Det var lærerikt å spille i Minsk, vi møtte gode lag der. Det føler jeg at jeg kan ta med meg inn i kampen på fredag. Men det er vanskeligere å score på landslaget. Man trener ikke sammen hver dag, blant annet, sier «Dio».

«Søder» : - Håper de fant igjen ballen

Alexander Søderlund smilte og prøvde å forklare sine tre sjanser mot Sverige etter kampen mandag kveld. Han hadde ikke noen bedre svar på tirsdagens pressetreff på Lillestrøm.

— Hva skal man si? Man må bare jobbe på. Spesielt den siste sjansen min var ikke bra. Jeg ble for het i toppen og det kokte litt for mye. Får håpe de fant igjen den ballen på Nadderud i dag da, sier eliteseriens toppscorer og flirer.

Visualisering for spissene

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo sier det ikke er mye de får gjort med spissenes ineffektivitet under landslagssamlingen. Men de gjør det de kan. Visualisering er et av grepene.

— Det jobbes med å score mål hver dag, men da først og fremst i klubbhverdagen til spillerne. Det er ikke mye vi får gjort her. Men vi jobber med alle mulige tiltak som går på avslutningstrening, visualisering. Mental trening er blitt en del av hverdagen uavhengig om man er spiss, dommer eller midtstopper. Det må implementeres i jobbingen med å utvikle seg som toppspiller. Det å holde fokus, holde roen, svarer Høgmo på Aftenpostens spørsmål.

Internasjonalt nivå

— Men vi har hatt et generasjonsskifte her, og det er en del spisser som trenger å etablere seg på et internasjonalt nivå, spille på internasjonalt nivå og score mål på internasjonalt nivå over tid. Derfor håper jeg Rosenborg kommer seg inn i e-cup slik at Søderlund får en trygghet gjennom det. Og at Joshua King holder seg frisk. Og at andre som banker på døren også leverer varene på internasjonalt nivå. Det vil landslaget dra stor nytte av. Det skal bli spennende å se hvem spissene vi har her nå som kommer til å levere varene på internasjonalt nivå over tid – for landslaget, sier Høgmo.

Han serverte de vanlige svarene om at de neste dagers trening vil avgjøre hvem som får spille i den viktige EM-kvalikkampen på fredag. Og at konkurransen er stor på flere plasser. Men hvem av King, Diomande, Søderlund og Håvard Nielsen som starter mot Aserbajdsjan, får vi først svaret på fredag halvannen time før start.

— Diomande er relativt fersk, men har prestert såpass godt for Stabæk, og har spennende kompetanse. Derfor hentet vi ham inn her. Så får vi se, sier Høgmo.

Det norske publikummet vil se scoringer. Det må de få på fredag for at Norges EM-håp skal holdes sånn passe i live.