Fotball

«Her er en advarsel til alle som tenker på å forandre det norske seriesystemet»

SUPPORTERBLOGG: Belgia har klart å gjøre verdens enkleste idrett om til noe man nærmest må være organisasjonsviter for å forstå seg på.

Eliteseriefotballen vil se helt annerledes ut dersom Norge innfører sluttspill. Foto: NTB scanpix

 • Kenneth Haug
  Supporterblogger

I dag skal jeg prate om noe så obskurt som belgisk toppfotball.

Hvorfor? Fordi det er et kroneksempel på hvordan man ikke skal bygge opp et ligasystem.

Hva er så galt med systemet?

Les også

NFF vraker omstridte endringer i eliteserien

Vi starter enkelt. Belgia har, som Norge, 16 lag i sin toppdivisjon. Fordi belgiske lag ikke er spesielt godt kjent for nordmenn, skal jeg bruke denne bloggposten på å vise hvordan Tippeligatabellen 2015 ville sett ut under belgiske regler.

 LagMålforskjellPoeng
1Rosenborg4669
2Strømsgodset2357
3Stabæk1156
4Odd2055
5Viking1453
6Molde3152
7Vålerenga849
8Lillestrøm244
9Bodø/Glimt-340
10Aalesund-1538
11Sarpsborg 08-1234
12Haugesund-1931
13Tromsø-1429
14Start-2922
15Mjøndalen-3121
16Sandefjord-3216
 • De seks øverste går til mesterskapsplayoff
 • 7.— til 14. plass går til Europaliga-playff
 • Sandefjord rykker ned

Supporterblogger Kenneth Haug Foto: Privat

Med andre ord ville kun Mjøndalen og Sandefjords sesong vært avsluttet etter 30 serierunder, og kun Mjøndalen ville visst alt om fremtidsutsiktene sine. Fram til 2014/15 var også 15. plassen en playoffplass i belgisk liga. Da spilte nemlig lagene på 15. og 16. plass en serie på 5 (!) kamper for å avgjøre hvem som skulle rykke ned. I fjor endte Mushaga Bakengas Cercle Brugge på en 15. plass, men rykket likevel ned etter en serie tap mot Lierse.

Les også

Nei til sluttspill

Og nå blir det vanskelig:

Vi starter med mesterskapsplayoffen. Rosenborg, Strømsgodset, Stabæk, Odd, Viking og Molde ville altså blitt plassert her. De ville så fått halvert poengsummene sine (om det medfører et ikke-heltall rundes poengsummen opp). Målforskjellen strykes helt.

Dermed ville altså mesterskapsplayoffen begynt slik:

 LagMålforskjellPoeng
1Rosenborg035
2Strømsgodset029
3Stabæk028
4Odd028
5Viking027
6Molde026

Deretter spiller disse seks lagene mot hverandre både hjemme og borte, og gjør opp om Europaplassene – i hvert fall nesten alle. En av Europaligaplassene deles ut i cupen, som i alle andre europeiske land, så den ser vi bort fra inntil videre. Det er altså plassene 1.-3. som er virkelig interessante her.

Vi antar at disse kampene ender som de gjorde i den «vanlige» sesongen. Da får vi denne tabellen:

 LagMålforskjellPoeng
1Rosenborg1056
2Odd245
3Stabæk-141
4Strømsgodset-241
5Molde238
6Viking-1135
 • Rosenborg vinner altså fortsatt serien med overlegen margin, og går til Champions League-kvalifisering, der de går inn i 2. kvalikrunde.
 • Odd får Europa League-kvalik og går inn i 2. kvalikrunde.
 • Europaligaplassene kompliseres litt av at Rosenborg vant cupen også.
 • Dermed får også Stabæk plass i Europa League-kvalik, der de går inn i 1. kvalikrunde, mens Strømsgodset går til Europa League-playoff.
 • Molde og Viking får ingenting.

Hva så med Europaliga-playoffen?

Europa League-playoffen består av lagene fra 7.-14. plass. De deles opp i to grupper.

Gruppe A

 LagMålforskjellPoeng
1Vålerenga00
2Bodø/Glimt00
3Haugesund00
4Start00

Gruppe B

 LagMålforskjellPoeng
1Lillestrøm00
2Aalesund00
3Sarpsborg 0800
4Tromsø00

Lagene i hver av disse gruppene spiller mot hverandre hjemme og borte. Som i et gruppespill i Europa, altså.

Vinnerne av gruppene går til en «semifinale» over to kamper, mot hverandre. La oss kjøre samme simulering som før: Vi antar at resultatene blir som de ble i den «ordinære» sesongen. Da får vi disse resultatene:

Gruppe A

 LagMålforskjellPoeng
1Bodø/Glimt611
2Vålerenga311
3Haugesund-46
4Start-55
 LagMålforskjellPoeng
1Lillestrøm713
2Sarpsborg 08010
3Tromsø-15
4Aalesund-62

Bodø/Glimt og Lillestrøm går til «semifinalen». Kampene mellom disse lagene endte med en 3-0-seier hver, så det ville eventuelt gått til straffer. Vi antar at Lillestrøm ville vunnet disse, siden de endte høyere på tabellen i utgangspunktet.

LSK ville da gått til playoff-finalen mot Strømsgodset, denne spilles også over to kamper. Antar vi at disse kampene også går som de gjorde i ordinær sesong, vinner Strømsgodset 4-1 sammenlagt.

Les også

NFF gjør nytt forsøk på fotballrevolusjon

Alt i alt ender man altså på nesten nøyaktig samme resultat som vi faktisk gjorde i 2015-sesongen, med unntak av at Odd og Strømsgodset bytter plass. Til gjengjeld får man langt flere kamper, og man risikerer at laget helt nede på 14. plass kan ende opp med å spille Europa League året etter, basert på hvordan de gjør det i noen få kamper på høsten. Det er nesten sprøere enn det var å sende Tromsø til Europa League mens de var i 1. divisjon, fordi de hadde havnet så høyt på Fair Play-tabellen året før!

Danmark skal innføre et lignende system neste år, som sammenfaller med at ligaen utvides fra 12 til 14 lag. Lag 1-6 går til mesterskapssluttspill, og gjør opp om to Europaplasser, samt én plass i playoff. Lag 7-14 deles opp i to grupper, der de to dårligste i hver gruppe går til nedrykkssluttspill mens de to beste går til Europa League-playoffen.

Men det er en siste vri i historien. Belgia skal gjøre systemet enda sprøere neste år:

 • Antallet plasser på nivå 2 i landet skal reduseres til åtte. Disse åtte skal så spille en «høst»— og en «vår»-liga, hvorpå vinnerne av hver av dem skal gjøre opp om den ene opprykksplassen.
 • Lag 5-8 skal spille en miniturnering til, der sisteplassen rykker ned til nivå 3. * Her kommer det virkelig absurde: Lag 1-4 (unntatt vinneren av «opprykksplayoffen») skal delta i Europaligakvalifiseringen!
 • I teorien kan man da altså ende med at laget på 4. plass på nivå 2 kan få Europa League-plass, mens lag nummer 4 på nivå 1 blir stående tomhendte!

Belgierne er altså mest kjent for å lage avsindig kompliserte politiske systemer, men med hjelp av det nederlandske konsulentselskapet Hypercube har de også klart å gjøre verdens enkleste sport – fotball – til noe man nærmest må være organisasjonsviter for å forstå seg på.

Gjett hvem som engasjerte Hypercube for å se på endringer i et annet lands divisjonssystem? Hvem andre enn NFF og NTF. Heldigvis tok klubbene til vettet og avviste forslaget. En fotballserie skal organiseres enklest mulig – et likt antall kamper, hjemme og borte, mot hver motstander.

Det er det enkleste å forstå seg på, og sannsynligvis også det mest rettferdige systemet vi kan ha. La dette innlegget stå til skrekk og advarsel for alle som overhodet tenker tanken på å forandre denne eldgamle, vellykkede resepten.

Les også

 1. Se opp, Høgmo: Belgia stiller med EM-laget mot Norge

 2. Samuelsen om jubelbrølet: – Gøy å ha publikum på min side

 3. Norges kaptein står oppreist etter motgang og hets

Les mer om

 1. Supporter