Fotball

Legenden har overlevd to hjerneslag: − Jeg burde vært død

Engelske Jimmy Greaves snakker ut om dramatikken.

Jimmy Greaves /til høyre) sammen med den tidligere engelske statsministeren Gordon Brown (Labour) i 10 Downing Street.
  • Eirik Løkkemoen Bjerklund

Jimmy Greaves er en av tidenes beste engelske fotballspillere. Den tidligere toppspissen, mest kjent for sine mål i Tottenham— og Chelsea-drakten, er den fjerde mestscorende på det engelske landslaget med 44 mål.

I 2012 fikk han det første hjerneslaget. I mai kom det andre. Etter én måned på sykehuset ble han skrevet ut tidligere i juni. Nå tar han bladet fra munnen og snakker om den skjellsettende opplevelsen.

Wayne Rooney har akkurat passert Greaves' 44 mål på landslaget. Ett av dem kom mot Norge i fjor

− Jeg burde vært død, men likevel er jeg her og kjemper for å være frisk. Nå vil jeg leve til jeg er minst 90 år gammel, forteller spisslegenden til avisen Sunday People.

Greaves har gitt løfte til barnebarna

Greaves har ingen planer om å trekke for gardinene på et langt liv ennå. Han gleder seg til å se barnebarna spille rugby og hockey på skolen. For å få til det må han komme i bedre form.

− Forhåpentligvis har jeg noen flere år innabords, spår Tottenham-legenden.

Greaves var kjent for en hard livsstil. Etter opphold i kjente klubber som Chelsea, Tottenham, AC Milan og West Ham, gikk turen nedover i divisjonene. Grunnen var en vanedannende forkjærlighet for alkohol.

England football forward Jimmy Greaves stands on the pitch at Wembley, England, in 1967, prior to an international soccer match. (AP Photo)

− Jimmy har kommet i mye bedre form, men har fortsatt en lang vei å gå, skrev vennen og agenten Terry Baker på Facebook, gjengitt av The Guardian. Da var Greaves klar for rehabilitering.

Kroppsfunksjonene kommer gradvis tilbake

Hjerneslag fører til plutselig nedsatte kroppsfunksjoner fordi blodsirkulasjonen i hjernen blir forstyrret. Det medfører blant snakkeproblemer og nedsatt følighet i kroppsdeler. Nå peker pilen den riktige veien for Greaves, som fortsatt har humøret i behold. Autografhånden, den venstre, har det aldri vært problemer med.

Les om hvorfor Mjøndalen-trener Vegard Hansen aldri kan se for seg å gifte seg

− Jeg skulle ønske at jeg var i litt bedre form, men jeg tar hver dag som den kommer. Jeg føler meg bra og er mye bedre enn jeg var. Jeg har fått tilbake taleevnen og kan bevege på høyrebeinet nå, oppsummerer mannen som står med flere hattrick (seks) for England enn noen andre.

Greaves var kjent som en rask og kvikk spiller med god selvtillit. Hurtigheten og posisjoneringsevnene i feltet var to av de farligste våpnene hans.

− Jeg har ni måneder på meg

De funksjonene som ikke er gjenvunnet innen ett år, mister man ofte for resten av livet. Derfor er Tottenham-legenden optimistisk.

− Jeg har ni månedere igjen. I løpet av de tre første månedene har jeg oppnådd mye — så jeg har mye igjen å jobbe med, forklarer han.

− Jeg er langt unna å være tilbake ved mitt beste. Det er usikkert om jeg noensinne kommer tilbake dit. Jeg er bestemt på å gjøre alt jeg kan. Jeg kjemper alltid hardt, legger han til.

Tom Høgli er en fotballspiller av det uvanlige slaget. Sett gjerne av ti minutter til å lese det åpenhjertige intervjuet med backveteranen!

Les også

  1. Fra rødbetefabrikk til England-helt

  2. Rooney nærmer seg målrekord

Les mer om

  1. Engelsk fotball