Stjernespiller: - Blatter trodde min kone var Marta

Amerikansk landslagsspiller langer ut mot FIFA-lederen.

PAR: Abby Wambach (til venstre) med sin kone Sarah Huffman under FIFA-utdelingen i 2014.

Det har ikke vært en god uke for Sepp Blatter. Rett før kvinne-VM lar også USA-stjernen Abby Wambach ham gjennomgå.

Blatter har gjentatte ganger hevdet at han har vært kvinnefotballens venn og «gudfar». I et intervju med Sports Illustrated, gitt før Blatter så seg nødt til å varsle sin avgang som FIFA-president, sier Wambach at den uttalelsen gjør at hun får lyst til å spy.

Pinligst for Blatter er likevel en episode Wambach forteller fra tilstelningen i Zürich i januar i fjor da hun ble kåret til årets spiller i verden. Hun hadde med seg sin kone Sarah Huffman, som Blatter forvekslet med den brasilianske superstjernen Marta.

— Blatter kom til området der vi som var nominert oppholdt oss og gikk rett bort til Sarah. Han trodde hun var Marta. Han klemte henne og sa «Marta! Du er den beste, den aller beste», forteller Wambach til Sports Illustrated.

Det hører med til historien at Huffman slett ikke ligner på Marta.

STJERNESPILLER: Brasilianske Marta under FIFA-utdelingen i fjor.

— Det viser at han ikke vet hvem Marta er, og hun er kåret til årets spiller fem ganger. I mine øyne var det et slag i ansiktet som viser at han ikke bryr seg om kvinnefotball, sier Wambach.Den 35-årige amerikaneren har flere landslagsmål (182) enn noen annen kvinne eller mann, men hun har aldri vunnet VM. I sommer gjør hun sitt fjerde og siste forsøk.

I NORSK FOTBALL: Her jubler Sarah Huffman (til høyre) sammen med Kristine Edner Wæhler for Røa-scoring i 2008.

Wambachs kone Sarah Huffman har selv en lang karriere i kvinnefotballen bak seg, og spilte i 2008-sesongen for Røa.

Flere slag

Wambach har vunnet OL to ganger, er en stor idrettsprofil i hjemlandet og kom i vår med på magasinet TIMEs liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer, men fra VM har hun traumatiske minner.

— I 2003 scoret spilleren jeg skulle markere (Kerstin Garefrekes) det første målet i semifinalen mot Tyskland (0-3), og jeg følte at det var min skyld at vi tapte, sier hun.

Fire år senere kollapset USA igjen i semifinalen og tapte 0-4 for Brasil.

AMERIKANSK STJERNE: Abby Wambach i kamp mot Sør-Korea forrige måned.

— Det er noe av det mest ydmykende jeg har opplevd. Jeg husker at jeg ønsket at jeg kunne gå opp i røyk. Jeg følte at jeg gjorde skam på landet mitt og familien min, sier hun.I 2011 ble det revansj mot Brasil etter at Wambach utlignet på overtid i kvartfinalen, men USA ga to ganger fra seg ledelse i finalen mot Japan og tapte til slutt på straffespark.

— Jeg kan ennå ikke fatte at vi ikke vant den kampen. Det plager meg fortsatt, sier hun.

Les også

FIFA krever bekreftelse på at VM-spillere er kvinner

Tar igjen

Det har også plaget Wambach at VM i Canada skal spilles på kunstgress. Hun trommet sammen en rekke profiler fra mange land og gikk til søksmål mot FIFA og arrangøren for kvinnediskriminering, men det førte ikke fram.

I HARDT VÆR: Sepp Blatter trakk seg tirsdag kveld som FIFA-leder.

Hun føler at Blatter og FIFAs generalsekretær Jerome Valcke holdt kvinnene for narr ved å invitere til samtaler de visste ville bli resultatløse.— Dette er ikke ett steg tilbake, det er 15 steg tilbake. Det finnes ingen spillere som foretrekker kunstgress, hevder Wambach, som vil la sinnet og frustrasjonen gå ut over motstanderne i VM-sluttspillet. Det gjør USA til et enda farligere lag.

(©NTB)