Fotball

Derfor legger Aabrekk om taktikken

Sunnmørspostens fotballekspert: – Nå virker det som om AaFK har skjønt sine begrensninger.

STØTTER SKULLERUD: Torsdag kom det fram at Tor Ole Skullerud hadde meldt seg ut av trenerforeningen i protest mot begrunnelsen for at Dag-Eilev Fagermo ble kåret til årets trener. Aabrekk synes Moldes trener burde fått prisen. – Han tok «the double» og gjorde en solid jobb, sier AaFK-treneren.
 • Kristian Stenerud

Harald Aabrekk vet at han legger hodet på blokken når laget går ut i 5-4-1-formasjon mot Molde i søndagens lokaloppgjør.

På fredagens trening drillet AaFK-treneren et mer defensivt orientert lag enn det har vært i de to første seriekampene mot Rosenborg og Lillestrøm. Da Sunnmørsposten spurte han før treningen om det kunne være aktuelt med en fembackslinje, svarte han slik.

– Det kan godt hende, det håper jeg fungerer, sier Aabrekk.

– Hva er grunnen til at du ser ut til å velge det?

– Det har noe med at vi må kalle en spade for en spade. Vi har hatt en tøff start og er bygd på 4-4-2, men nå er vi i en situasjon der vi har veldig mange gode midtstoppere. Det jeg er redd for, er at hvis de kommer opp med backene og våre kantspillere følger dem ned, er vi plutselig seks mann i forsvar. Hva gjør vi da når vi vinner ballen igjen, sier han.

Følg oss på Twitter

Følg oss på Facebook

Begrensninger

Sunnmørspostens fotballekspert Frode Fagermo tror det kan være et lurt trekk av Aabrekk.

– Slik jeg ser det tar AaFK nå et grep som de burde gjort allerede mot Rosenborg. Nå virker det som om AaFK har skjønt sine begrensninger, sier han.

LURT GREP: Sunnmørspostens fotballekspert Frode Fagermo mener det kan være lurt av AaFK å starte i en 5-4-1-formasjon mot Molde.

– Noen vil sikkert si at «dæven, nå er AaFK feige», men slik AaFK har framstått hittil i år tror jeg de hadde blitt sprunget over av Molde om de gikk ut og var for overivrige. AaFK har virket veldig sårbare hittil, og da tror jeg det er lurt å ha en litt mer forsiktig inngang nå, sier Fagermo.Han tror ikke vinnersjansene er veldig store.

– Jeg må innrømme at jeg tror vinnersjansen er forsvinnende liten, men jeg tror dette er den største sjansen de har, sier Fagermo.

Han advarer likevel mot en ting:

– Det er én enorm fallgruve ved å gå ut slik: Dersom Molde scorer tidlig, blir det enormt vanskelig. Det har vist seg vanskelig å snu om til en offensiv formasjon tidligere, så AaFK må ha en klar og tydelig plan om det skulle gå skeis fra start av, sier Fagermo.

Les også

AaFK-helten fra 2003: «Det gjør noe med deg når du bare taper gang på gang»

Vil ikke være handlingslammet

Etter kun ett poeng på de to første kampene har ikke Aabrekk fått en drømmestart på sesongen.

– Jeg kjenner ikke så mye på presset, det er flere lag i bunnen som kun har ett poeng. De første kampene er litt spesielle, for det tar litt tid før divisjonen «setter seg». Jeg synes vi var gode i 4-4-2 mot Lillestrøm, men når vi ikke fikk uttelling jevnet det seg ut, sier han og legger til.

– Vi må delta på de premissene som ligger der. Vi kan ikke bare la ting skure og gå, vi må ta noen beslutninger og ikke være redd for det. Hvis vi skulle tape, så kan vi ikke tenke på at vi burde spilt sånn og sånn, det er en del av gamet. Vi kan ikke være handlingslammet, for da kunne jeg like gjerne spilt selv, sier Aabrekk og ler.

Les også

Nyland: - Jeg er vant til å være AaFKs lillebror, men nå er det annerledes. Vi er storebror.

Aabrekk støtter Skullerud

Torsdag kom det fram at Molde-trener Tor Ole Skullerud hadde meldt seg ut av trenerforeningen. Bakgrunnen var begrunnelsen for at Odd-trener Dag-Eilev Fagermo ble kåret til årets trener.

– Jeg synes han (Skullerud) skulle fått prisen, han var årets trener for meg i fjor. Fagermo er en fantastisk flink trener, og jeg har stor respekt for begge to, men Skullerud tok «the double» og gjorde en solid jobb, sier han.

– Molde er et fotballag, ikke et kjøpelag. Jeg synes det blir for dumt at de ikke skal få lov til å bruke ressursene de har, da hadde de i tilfelle ikke gjort jobben sin.

Les også

 1. Mener sesongstarten har tappet Mjøndalen for krefter

 2. Rekdal om tomålshelten: - Han har mer å gå på

 3. Sparket motstander i skrittet - får likevel tommelen opp av Tjærnås

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Harald Aabrekk
 3. Aalesunds FK
 4. Molde FK