Kulturministeren: – Fotballen vil ikke snike i køen

Kulturminister Abid Raja avviser at fotballen vil snike køen når samfunnet nå skal gjenåpnes. Samtidig lovet han en ny krisepakke til idretten innen 12. mai.

Kulturminister Abid Raja (V), idrettspresident Berit Kjøll og svømmepresident Terje Idar Karlsen møter pressen etter sitt møte i om mulighetene for å sette i gang fotballsesongen og annen idrett under smittevernregimet.

Raja møtte tirsdag idrettspresident Berit Kjøll og representanter for flere store særforbund på sitt kontor. Fotballforbundet, svømmeforbundet og håndballforbundet deltok.

Møtet kommer etter lengre tids press for å få lov å rulle i gang elitefotballen. Ønsket fra Norges Fotballforbund er å starte med ordinær trening i neste uke, for så å kunne åpne fotballsesongen 15. juni.

Les også

OK, vi stiller opp, sa idretten. Men nå trenger den mer forklaring.

Les også

Idretten i møte med Raja om fotballåpning

Raja er tydelig på at aktørene i fotballen ikke har forsøkt å snike i køen med hensyn til at de ulike delene av samfunnet nå gradvis skal gjenåpnes etter virusnedstengningen.

– Det skapes et inntrykk av at fotballen vil snike i køen. Det er ikke riktig. Jeg gjennomførte en ringerunde til flere eliteserieklubber i helgen, blant dem RBK, Brann, VIF, KBK og Haugesund. De var tydelige på at de har tillit til at regjeringen gjør en jobb, og at de ikke vil snike i noen kø, sa statsråden.

Penger 12. mai

Idrettspresidenten grep også fatt i det samme poenget.

– Når det har vært en del diskusjoner i mediene om at fotballen blåser i andre og durer i vei, er ikke det sant, sa Kjøll, og understreket at hun føler en samlet idrettsbevegelsen tar virussituasjonen på største alvor.

– Vi er veldig ydmyke i forhold til det arbeidet kulturministeren og helseministeren gjør i forhold til hvordan vi på en forsvarlig måte skal åpne samfunnet igjen. Jeg har respekt for alle andre som står i kø for å få komme i gang med sine respektive virksomheter, sa hun også.

Les også

Lars Tjærnås: «Kjære minister»

Kjøll understreket også at idretten står samlet i ønsket om at fotballen og gjenåpningen av aktiviteten der skal være en pilot for resten av idrettsbevegelsen.

Fotballpresident Terje Svendsen reiste samtidig ikke fra tirsdagens møte med noen avklaring eller indikasjon på om det blir eliteseriestart 15. juni, skal vi tro kulturminister Raja.

– I dag var ikke et møte for å gi noen signaler, det handlet om å komme i god dialog og kommunisere hvor vi står, sa han.

Endrer krisepakke

Kulturministeren varsler at det parallelt med en plan for gjenåpning av idretten jobbes med en justering av den økonomisk krisepakken idretten tidligere har fått. Den blir fremlagt i løpet av en uke.

– Målet er at vi raskt og senest 12. mai i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett skal være klar med en innretning på den, sa Raja.

Kulturdepartementet satte 600 millioner kroner til å dekke idrettsarrangørers inntektstap i mars og april. Det ble kun søkt for 264 millioner, og i ettertid ble ordningen kritisert for ikke å favne bredt nok.

Det var blant annet ikke åpning for å få kompensert inntekter knyttet til kiosksalg, parkeringsavgifter og inntekter fra lokale sponsorer – som gir vesentlige bidrag til økonomien i idrettsbevegelsen.

Kulturministeren har imøtekommet deler av kritikken.

Svar kommer

Allerede torsdag får idretten nye svar med hensyn til gjenåpning. Trolig vil det komme en avklaring rundt seriestarten for fotballen.

Arbeiderpartiets idrettspolitiske talsperson Trond Giske er blant politikerne som har gitt sin støtte til fotballens ønsker om å åpne innenfor forsvarlige smittevernfaglige rammer.

Folkehelseinstituttet har gitt grønt lys for fotballens smittevernplan, men vist til at det er regjeringen som beslutter om gjenåpning av samfunnets ulike sektorer.

Helsemyndighetene har på sin side henvist til behovet for å gjenåpne samfunnet gradvis i kjølvannet av at koronasmitten nå synes å være under kontroll.

(©NTB)

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1HamKam00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering