Pellegrinis utakknemlige oppgave

— Manchester City skal ikke få mange smeller før det blir murring, tror Premier League-ekspert.

TRENER PÅ OPPSIGELSE: Manuel Pellegrini på Manchester City-trening denne uken. I dag venter Liverpool i ligacupfinalen.

På månedens første dag kom beskjeden en hel fotballverden har gått og ventet på: Pep Guardiola skal ta over treneransvaret i Manchester City.

Nyheten ble mottatt med begeistring blant City-fansen, men kan ha hatt en helt annen effekt på Manuel Pellegrini. Chileneren, som har trent klubben siden 2013, må til sommeren rydde kontoret Guardiola skal ta over. Før den tid skal han lede laget i et titalls viktige kamper – med vissheten om at han uansett utfall vil være arbeidsledig til sommeren.

Situasjonen er langt fra ideell, mener Petter Myhre. TV 2s fotballekspert har selv fartstid som trener på toppnivå. Han kjenner derfor godt til mekanismene i en fotballgarderobe, og mener at trener på utgående kontrakt vil risikere å få vanskelige arbeidsvilkår.

— Det finnes ikke noe fasitsvar på hvilke utslag det får, men jeg mener generelt at det ikke er gunstig å ha en trener på utgående kontrakt, sier Myhre.

Varierende utslag

Empirien gir heller ikke mange fasitsvar. Da Jupp Heynckes var i samme situasjon i Bayern München i 2013, gikk han hen og vant Champions League, Bundesliga og den tyske cupen før han overlot ansvaret til nettopp Guardiola.

Etter at Jürgen Klopp i april i fjor annonserte at han ga seg i Borussia Dortmund, slo han Bayern ut av den tyske cupen og tok 13 poeng på de seks siste seriekampene.

Hjemme i Norge har vi sett eksempler på en langt mer negativ effekt. Etter at Start bekreftet at Mons Ivar Mjelde forlot klubben i juni i fjor, tapte de seks av de syv neste kampene – og Mjelde måtte forlate klubben før planlagt dato.

Denne sesongen har Zenit også opplevd en nedtur i den russiske serien (15 poeng på 11 kamper) etter at André Villas-Boas annonserte at han takker for seg etter sesongen.

— I medgang går alt, men hvis resultatene blir dårligere eller det oppstår situasjoner internt, så vil det være vanskeligere for en trener på utgående kontrakt å få respekt, forklarer Myhre.

Negativ trend

I Citys tilfelle er resultatene blitt dårligere etter at Pellegrinis avgang ble bekreftet. Laget har kun vunnet én av de tre seriekampene som er blitt spilt, og røk forrige helg ut av FA-cupen etter å ha blitt slått av Chelsea.

TV 2-ekspert Petter Myhre.

— De skal ikke få mange smeller før det blir murring. For en trener på utgående kontrakt, vil den murringen være vanskeligere å håndtere, sier Myhre, som påpeker:- Hvor stort utslag det får, handler om spillergruppens profesjonalitet og managerens interne standing.

Hans kollega, kommentator Øyvind Alsaker, tror Pellegrinis stjerne er høy blant de fleste. I alle fall hvis han er den samme overfor spillerne som han er utad.

— Pellegrini fremstår utad som en veldig sympatisk type, og mange ønsker at han skal få med seg et trofé i sin siste sesong. Det kan hende holdningene er de samme i spillergruppen, sier Alsaker.

- Mister sanksjonsmuligheter

Dersom holdningene blant noen spillere er annerledes, kan det dog gi helt andre konsekvenser, tror kommentatorprofilen.

TV 2s fotballkommentator, Øyvind Alsaker.

— Å fyre opp misnøyen mot en trener som ikke skal være der lenge, er åpenbart mye lettere. Som trener mister man jo en sanksjonsmulighet, og da er det lett for at det sprer seg uro, sier Alsaker.Og uro er det siste Manchester City trenger, mener han.

— Det er City allerede ganske sårbare for. De er uforutsigbare, svinger mye i prestasjonene og har noen typer som forventer å bli behandlet som stjerner.

Finaleklare

Om han klarer å få spillergruppen med seg, har Pellegrini fortsatt en mulighet til å forlate sin arbeidsgiver de siste tre årene med et smil om munnen. Fortsatt er Manchester City med i kampen om både Premier League- og Champions League-trofeet, mens de allerede søndag kan sikre seg ligacup-tittelen i finalen mot Liverpool.

I den kampen tror både Alsaker og Myhre at Pellegrinis situasjon er ubetydelig.

— Å spille om et trofé på et fullsatt Wembley, er en opplevelse som gjør Pellegrinis kontraktssituasjon irrelevant, sier Myhre.

— Spillerne ønsker jo alltid å vinne noe, sier Alsaker, som skal kommentere kampen fra det ærverdige stadionet.