Fotball

- Dette kan samle folket

NRKs Leo Ajkic mener det betyr utrolig mye at hans fødeland er klart for fotball-VM.

PROGRAMLEDER: Leo Ajkic er kjent fra flere NRK-programmer.
  • Bernhard Veland
LANDSLAGET: Her er Leo Ajkic sammen med resten av «U-landslaget»: Jamal (fra høyre), AP og Tom Soya.

Bosnia klarte det Norge ikke var i nærheten av og ble tirsdag VM-klare etter seier mot Litauen. Tidligere har naboene Serbia og Kroatia markert seg i fotballverden, men det er første gang at den ferske nasjonen Bosnia-Hercegovina (selvstendig 1992) kvalifiserer seg til et internasjonalt fotballmesterskap.

NRK-programlederen Leo Ajkic, kjent fra blant annet «Typen til» og «U-landslaget» er født og oppvokst i Mostar i Bosnia.

— Det er veldig fett og betyr utrolig mye. Tenk bare på hva det hadde betydd for Norge. Det er sånne ting vi trenger; noe som kan gi håp, optimisme og samle folket, sier han til Aftenbladet.

Feiring

Bosnia er et land i hovedsak befolket av muslimer, serbere og kroater, grupper som sloss mot hverandre i borgerkrigen tidlig på 90-tallet.

Bybildet i Sarajevo, hvor flesteparten er muslimer, var preget av jubelscenertirsdag kveld.

Selv om det i Mostar er mer sammensatt, var det også der feiring.

— Jeg har snakket med foreldrene mine, og de sa det var mange som feiret i gatene, selv om det også er folk som heier på Kroatia eller Serbia der, sier Ajkic.

  • WEB-TV: Se feiringen i Sarajevo.

Kjent for noe positivt

Han kunne ikke selv se den avgjørende kampen mot Litauen på grunn av jobb, men har fulgt med Bosnia gjennom hele kvaliken.

— Men jeg har registrert at bosniere har tatt av på sosiale medier. Dette betyr at Bosnia blir kjent for noe bra. Ikke for at de er det første landet i Europa som innfører Sharia-lov, men at de kvalifiserte seg til VM.

Bosnia kjempet en jevn kamp mot Hellas om førsteplassen i sin gruppe. Lagene endte på likt antall poeng, men Bosnia vant gruppen på bedre målforskjell.

Les også

  1. Her går Bosnia-fansen av hengslene

Les mer om

  1. Fotball-VM
  2. Bosnia-Hercegovinas herrelandslag fotball