Fotball

Trønderen som stanset fotballen

<p>NISO-leder Joachim Walltin synes det er ubehagelig at fotballrunden er avlyst. Men han mener ting er gjort på riktig måte.</p>

NISO-leder Joachim Walltin. Eirik Førde

 • Martin K. Andersen

Den mektige trønderen sto på sitt og nektet å godta at spillerne ikke får velge den fotballskoen som passer dem best. Dermed ble det ikke noe av helgens fotballrunde.

– Man skal ha respekt for det å stanse fotballen. Det er ikke er noe man gjør ofte. Det er ni år siden sist vi gikk til streik og det blir nok lenge til neste gang, sier Walltin.

Gårsdagen var hektisk for 36-åringen, som selv hadde en fin karriere som spiller, med blant annet i flere av klubbene som nå er i streik. Han startet som aldersbestemt spiller i Kolstad. Deretter fikk han med seg et eliteserieeventyr med Strindheim, før han fortsatte toppkarrieren i Brann, Vålerenga, Moss og Tromsø.

NISO-medlem har Walltin vært siden 1995. I 2004 ble han nestleder i styret.

Det siste halvannet året har han vært leder for organisasjonen som skal ivareta rettighetene til spillere innen fotball, håndball og ishockey.

Ikke i tvil

Walltin er ikke i tvil om at det er det riktige som nå er gjort. På morgenkvisten i går, fem timer på overtid, ble det brudd i forhandlingene.

– Vi følger spillereglene. Slik er det i norsk arbeidsliv, selv om det er ubehagelig å gå til streik, sier han.

Mange av landets fotballsupportere er oppgitt over at de blir skadelidende av streiken gjennom at de ikke får sett sitt lag spille kamp søndag.

– Vi forstår og respekterer supporterne. Men de fleste av dem har jobbet selv og forstår kanskje derfor også vår situasjon, hvor vi ber om å få velge arbeidsverktøyet vårt selv, sier Walltin.

Rosenborgs sportslige leder, Erik Hoftun, skjønner argumentene til Walltin. Men han mener det hele i realiteten bunner mer i økonomi enn hva som passer føttene best. Det avvises blankt av Walltin.

– Dette er ikke for at spillerne skal tjene mer. De som tror det blander kortene, kommenterer Walltin.

Bra oppslutning

Han understreker også at det handler om mer enn fotballsko og keeperhansker. Blant annet er oppsigelsesvernet et viktig punkt hvor partene ikke er enige.

– Helheten ble for dårlig, konkluderer Walltin.

Kritikere har ytret at NISO kjemper en kamp for én eller to spillere i hver klubb. Walltin tilbakeviser dette og sier at det er flere situasjoner i hver klubb.

– Vi har fått bra oppslutning blant spillerne.

– Hvor lenge kan dere holde streiken gående?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Akkurat nå avventer vi situasjonen, sier Walltin.

Les mer om

 1. Eliteserien

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  NISO-krav kan ende i fotballstreik

 2. FOTBALL

  Eliteserien ut i streik

 3. FOTBALL

  Viking-spillerne vil selv velge fotballsko

 4. FOTBALL

  NISO klarer lang streik

 5. FOTBALL

  &ndash; Kaster stein i glasshus

 6. FOTBALL

  - Streiken har skadet fotballens anseelse