Ras med få proffer

<p><strong>OSLO:</strong> I løpet av 1999 mottok hele 32 norske spillere lønn fra en Premier League-klubb. Syv år senere er Norge i fritt fall på FIFA-rankingen, med bare fire Premier League-proffer på laget.</p>

myhrebody
  • Erlend Vålandsmyr

For syv år siden flommet det over av norske spillere i den engelske toppdivisjonen. På samme tid holdt det norske landslaget stand blant de ti beste på FIFA-rankingen, og de mange norske proffene var ikke engang sikret en plass i den norske landslagstroppen, selv om de spilte fast for en Premier League-klubb.

I dag er den norske horden i Premier League blitt forminsket til en liten kvartett, og samtidig har Norge sunket fra 7. plass til 52. plass på FIFAs ranking.

— Trend eller tilfeldig?

— Det kan godt være noe i det, sier landslagskeeper Thomas Myhre, som ankom Premier League i 1997. — Det er påvist at du utvikler deg og blir en bedre spiller av å spille i en god liga. For min egen utvikling var det viktig at jeg fikk sjansen i Premier League i forholdsvis ung alder. Det har gitt meg erfaringer og en ballast som jeg kan ta med meg til landslaget.

Solskjær-effekt

Det var i Drillo-perioden at engelske klubber nesten tømte eliteserien for spillere. I 1993 lå Norge helt oppe på annenplass på FIFA-rankingen, og gjennom resten av 90-tallet holdt gutta i rødt, hvitt og blått seg i toppsjiktet på rankingen.

Det blomstrende norske landslaget vekket interessen for nordmenn fra utenlandske klubber, men Myhre mener at det var Ole Gunnar Solskjærs suksess i Manchester United som virkelig gjorde at mange engelske klubber rettet blikket mot Norge.

— At en ukjent nordmann blir toppscorer i United gjorde mye. Sammen med landslagets gode prestasjoner åpnet det veien for nordmenn til England. Det kommer aldri til å være over 30 nordmenn i Premier League igjen, for boomen under Drillo var unaturlig. Men hvis landslaget hevder seg internasjonalt igjen, i for eksempel EM-sluttspillet, så vil fort seks-syv spillere bli hentet til utlandet med én gang, tror Myhre.

Klager ikke

Landslagssjef Åge Hareide, som selv spilte i England fra 1981 til 1984, vil heller rette konsentrasjonen mot spillerne han har til rådighet enn å deppe over FIFA-ranking og få proffer.

— Jeg skulle gjerne sett at flere spilte i gode ligaer, men jeg skal ikke klage, selv om det utvilsomt er en god skole å møte hard motstand hver eneste helg. I de beste ligaene i Europa må man gjøre alle oppgavene på banen raskere, og du må hele tiden være skjerpet - både fysisk og mentalt, sier Hareide.

Morten Gamst Pedersen var den siste nordmannen som ble kjøpt av en Premier League-klubb, da han gikk fra Tromsø til Blackburn for to år siden.

Norske proffer i Premier League

1999*

1. Trond Andersen, Wimbledon

2. Martin Andresen, Wimbledon

3. Eirik Bakke, Leeds

4. Morten Bakke, Wimbledon (lånt fra Molde)

5. Henning Berg, Manchester United

6. Stig Inge Bjørnebye, Liverpool

7. Lars Bohinen, Derby

8. Espen Baardsen, Tottenham

9. Tore André Flo, Chelsea

10. Gunnar Halle, Leeds/Bradford

11. Vegard Heggem, Liverpool

12. Jon Olav Hjelde, Nottingham Forest

13. Alf Inge Håland, Leeds

14. Steffen Iversen, Tottenham

15. Ronny Johnsen, Manchester United

15. Frode Kippe, Liverpool

17. Tommy Knarvik, Leeds

18. Bjørn Tore Kvarme, Liverpool

19. Øyvind Leonhardsen, Liverpool/Tottenham

20. Claus Lundekvam, Southampton

21. Thomas Myhre, Everton

22. Erik Nevland, Manchester United

23. Roger Nilsen, Tottenham

24. Runar Normann, Coventry

25. Tore Pedersen, Wimbledon

26. Petter Rudi, Sheffield Wednesday

27. Ole Gunnar Solskjær, Manchester United

28. Trond Egil Soltvedt, Coventry/Southampton

29. Ståle Stensaas, Nottingham Forest (lånt fra Rangers)

30. Jo Tessem, Southampton

31. Kjetil Wæhler, Wimbledon

32. Egil Østenstad, Southampton/Blackburn

2006*

1. Morten Gamst Pedersen, Blackburn

2. Thomas Myhre, Charlton

3. John Arne Riise, Liverpool

4. Ole Gunnar Solskjær, Manchester United

5. Eirik Bakke, Aston Villa (lånt fra Leeds)

6. Azar Karadas, Portsmouth (lånt fra Benfica)

(*pr. kalenderår)