Fotball

Vil ha Norway Cup til Kina: – Slike turneringer finnes ikke der

Erna Solberg var på statsbesøk i april. To uker etter dukket kinesiske myndigheter opp på Ekebergsletta.

Erna Solberg og Kinas president Xi Jinping under statsbesøket i april.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Langs sidelinjen står små, identiske sekker på en snorrett linje. Laget fra Xingang School i Kina spiller i 11-årsklassen, men disiplinen er et ufravikelig faktum likevel. Ute på banen er laget, kledd i lilla drakter, et velsmurt maskineri. Målene renner inn i nettet til motstanderne Nordstrand. Kineserne gir seg ikke før det står 8–0.

– De trodde de skulle tape, sier lagleder Lia Jian, som forteller at det imponerende laget trener tre ganger i uken.

Rett etter kampslutt roper treneren, som er tidligere landslagskeeper for Kina, ut en ordre. Spillerne tar umiddelbart ut gaver fra sekkene, og gir de til Nordstrand-spillerne.

Kinas tilstedeværelse på Ekebergsletta denne uken er et tegn på forsoningen med Norge. Antallet kinesiske lag er doblet fra i fjor – fra to til fire. Ett av lagene ble personlig invitert av Erna Solberg i april – da statsministeren var på Kina-besøket som satte en formell slutt på det anspente forholdet mellom landene.

Her puster de kinesiske jentene på Xingang-laget ut etter 8–0-seieren over Nordstrand.
Les også

Verdens mest lukkede land sender jentelag til Norway Cup

Finnes ikke i Kina

Mens jentene fra Xingang School svermer som bier rundt Nordstrand-spillerne ute på gressmatten, snakker lagleder Lia Jian begeistret om Oslo-besøket.

– Jentene har det kjempegøy her. Slike turneringer finnes ikke i Kina.

Det kan imidlertid forandre seg – med norsk hjelp. Kun to uker etter Solbergs Kina-besøk i april, dukket det opp en kinesisk delegasjon på Ekebergsletta. Kinas president, Xi Jinping, skal ha latt seg fascinere av Norway Cup. Nå kan konseptet også komme til Kina.

– Kineserne har tatt kontakt med oss på offisielt nivå, og spurt om vi kan hjelpe dem med å skape noe tilsvarende nede i Kina, forklarer Norway Cup-general Tony Isaksen til Aftenposten.

Norway Cup-general Tony Isaksen - her med den offisielle turneringsballen. Erna Solberg hadde med seg ballen da hun møtte Xi Jinping i april.

Ett av flere land

Norway Cup-organisasjonen bidro også i oppstarten av andre store fotballturneringer i Skandinavia, som Dana Cup i Hjørring, Danmark og Gothia Cup i Göteborg, Sverige. Ifølge Tony Isaksen er Kina bare ett av flere land som nå ønsker hjelp til å starte store barneturneringer.

Norway Cup-generalen forteller videre at Kina-prosjektet foreløpig er i startfasen. Han er usikker på når den første turneringen kan arrangeres, men antyder at det kan være mulig å få til innen tre-fire år.

– Vi har ikke bestemt oss ennå. Men det at vi (Norway Cup-organisasjonen, journ.anm.) på en eller annen måte skal hjelpe dem, er helt klart.

Les også

Slik blir sikkerheten under Norway Cup: – Ikke mulig å sperre av hele området

– Det vil ta tid

Kinas president Xi Jinping er en stor fotballentusiast, og landet satser knallhardt på å hevde seg i verdens største idrett. De største kinesiske klubbene har de siste årene skapt overskrifter ved å punge ut for europeiske og søramerikanske fotballstjerner. Men den kinesiske strategien har et helhetlig perspektiv.

Ifølge Tony Isaksen har Kinas president Xi Jinping dessuten fått øynene opp for effekten store fotballturneringer kan ha på folkehelsen. Isaksen understreker at det ikke står på ressursene.

– De bygger baner og setter i gang. Det de sliter med, er å forstå frivillighet og det å skape entusiasme rundt en turnering. Organiseringen og frivilligheten, det er noe av det viktigste å bygge opp. Det vil ta tid, forteller han.

Les mer om

  1. Norway Cup