Jarstein etter 10 år med oppturer og nedturer: «Alle gjør feil. Det handler om å lære av feilene»

Kontroversene er borte. Tabbene er luket bort. Rune Almenning Jarstein (33) har lært av sine feil.

Rune Almenning Jarstein er klar for landskamp nummer 49 og 50 mot San Marino og Nord-Irland. Men 33-åringen tror han kan holde det gående i mange år til.
  • Erlend Nesje

SAN MARINO: Han debuterte på A-landslaget da Norge slo Argentina og Lionel Messi 2–1 på Ullevaal i august 2007. 10 år senere er endelig Jarstein det opplagte førstevalget i mål.

Veien til toppen har vært kronglete for telemarkingen.

Det har vært oppturer og nedturer, kontroverser og negative avisoppslag. Det kokte litt for ofte over for keeperen med det enorme temperamentet.

Men Jarstein har tatt grep om sin karrière. Han har stiftet familie og nytt stor tillit som førstevalg i Hertha Berlin.

Sist sesong ble han av anerkjente kicker kåret til den beste keeperen i Bundesliga. Han har vært stabilt god for klubblaget i høst også.

Les også

«Moi» om draktgesten: – Koster så lite å glede andre

Og der det for et par sesonger siden var tvil om hvem skulle vokte Norges mål, er Jarstein nå et soleklart førstevalg.

– Det har vært noen episoder. Men det viktigste er at jeg lærte av dem. Alle gjør feil, men man må lære av de feilene. Man blir voksen etter hvert. Man lærer seg å bry seg om de viktige tingene og legge vekk de uviktige tingene. Spesielt de to siste sesongene har jeg utviklet meg veldig, både som menneske og som keeper, forteller 33-åringen.

Rune Almenning Jarstein i aksjon under landslagets trening i San Marino onsdag. Her blir han satt på prøve av keepertrener Frode Grodås.

Nå nyter han øyeblikkene

Mot San Marino spiller han landskamp nummer 49. Søndag er det jubileum hjemme mot Nord-Irland.

– Du sier at du har lært av dine feil, hvordan har den læringsprosessen vært?

– Det siste årene har jeg lært meg å nyte fotballen. Jeg koser meg mer. Karrièren er egentlig ganske kort. Det gjelder å nyte øyeblikkene, som for eksempel når du spiller mot Bayern München foran 70–80.000 tilskuere.

Det er en stund siden sist vi leste om utbrudd fra keeperen. Landslagets keepertrener Frode Grodås mener Jarstein har funnet balansen.

– Utbruddene er nok der fortsatt, men vi ser dem ikke så mye. Jeg kan se dem av og til. Det er voldsom kraft i det. Han må dyrke det og bruke det.

Grodås mener Jarstein har vært god hele tiden siden debuten for Norge for 10 år siden.

– For ham har det vært snakk om å finne balansen, å finne sin egen identitet, å finne Rune Jarstein utpå der. Det har han gjort nå, blandet med en god hverdag og en trener som gir ham mye tillit.

– Hvordan finner en keeper sin identitet?

– Du må være deg selv, ikke prøve å være en annen en det du er. Hvis alle skal være De Gea eller Neuer, da blir ikke sluttresultatet bra. Rune har fått litt tyn for en del av det jeg mener er hans voldsomme styrke: Å ville veldig mye, å være veldig på. Den har han greid å balansere.

Les også

Kommentar: «Det er ikke bare moro å møte San Marino»

– Jeg er blitt veldig sterk mentalt, sier Rune Jarstein.

Mathisen: Mer moden og balansert

TV2-ekspert Jesper Mathisen ble kjent med Jarstein på en U21-landslagssamling for 12 år siden. Mathisen var et par år yngre enn de andre i troppen, men det var en mann som tok spesielt vare på ferskingen i troppen: Keeper Jarstein.

– Det har stått igjen som et minne for meg om at Rune er en fantastisk person, sier Mathisen.

– Etter det har han hatt en karrière preget av oppturer og nedturer. Han har hatt et sinnssykt temperament, men har roet seg litt. Han fremstår mer voksen, mer moden, mer balansert. Men jeg tror ikke han hadde blitt så god dersom han ikke hadde hatt det temperamentet. Han har hatt en enorm vilje, han har aldri villet gi seg. Han har klart å reise seg fra nedturene. Resultatet ser vi nå: Det er lenge siden vi har hatt et så opplagt førstevalg som keeper som nå, mener Mathisen.

– Jeg er blitt veldig sterk mentalt, forteller Jarstein selv.

– Jeg husker da jeg var 15–16 år og skulle få de siste 20 minuttene i cupen for Odd. Vi ledet 7–0 og det var så vidt jeg turte å gå på banen. Jeg var så nervøs. Jeg har utviklet meg veldig på det området.

Les også

Landslagsspillerne slår alarm: - Jeg oppfatter løkkefotballen som viktigst

Rune Jarstein fikk sin landslagsdebut mot Argentina på Ullevaal i august 2007.
 Jarstein i 2007: Havnet i klinsj med lagkameratene i Odd i pausen i en hjemmekamp mot Lillestrøm. Utblåsningen var så heftig at Jarstein ikke kom på banen til andre omgang.

Toppkeeper som 40-åring?

Han har rukket å bli 33 år. Men Jarstein ser for seg mange år både for Hertha Berlin og Norge.

– Hvor lenge kan du være førstekeeper for Norge?

– Målet mitt er å spille fotball til jeg er 40 år. Jeg har sagt at jeg skal spille i Hertha til jeg er 40, så får vi se hvor lenge jeg får bli med her. Jeg tror det skal være mulig å spille til jeg er 40 år om jeg er flink til å ta vare på kroppen og unngår skader.

– Hvilke forebyggende grep gjør du for å få mest mulig ut av karrièren?

– Jeg prøver å være veldig flink med kostholdet. I tillegg handler det om å trene riktig, ta vare på kroppen.