Fotball

- Fotballspillere like godt trent som skiløperne

<p>– En fotballspiller som spiller 60 kamper i løpet av en sesong, utsettes for samme belastning som en skiløper som går tremil 60 ganger.</p>

GODT TRENT: Tromsøs Ruben Yttergård Jensen spilte 60 fotballkamper i 2009. Her i kamp med en annen kondisjonssterk spiller, Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred.
  • Robert Veiåker Johansen
    Robert Veiåker Johansen
SONY DSC

Det mener Tromsøs fysiske trener Truls Hallen. Den tidligere skiløperen har kunnskap fra begge leire. Han er ikke med på at fotballspillere henger etter når det gjelder utholdenhet og belastning, noe som ved jevne mellomrom hevdes fra milslukerleiren.

«En løper som hevder seg internasjonalt i langrenn, trener to økter hver eneste dag 11 måneder i året mange år på rad. Julaften, 17. mai eller mormors bursdag. Du representerer en idrett hvor spillerne har fri midt i sesongen. Sommerferie heter det visstnok», skrev OL-mester Øystein «Pølsa» Pettersen til ekstreneren Arild Stavrum i en het debatt i fjor.

For fem år siden ble treningseksperten Johan Kaggestad sitert på at Rosenborgs treningsmengde (11-15 timer i uken på den tiden) «lå på nivået til en avansert mosjonist».

Statistikksenter Eliteserien:

  • tabellen | børs | toppscorer | kort | spillerfakta

Ble «blodstøl»

Hallen mener at innenfor sin idrett er fotballspillerne like godt trent som skiløperne.

– Ruben Yttergård Jenssen spilte 60 kamper i fjor. Hvis man ser på tid og gjennomsnittspuls, så vil jeg sammenligne det med at han gikk 60 tremiler på ski i løpet av ett år. I tillegg til den betydelige fysiske belastningen, var det noen som sparket ham i leggen hver femte meter, sier Hallen.

– Det går ikke an å sammenligne ski og fotball. Hvis du putter joggesko på en skiløper og en fotballspiller, og ber dem om å løpe 20 kilometer, så klarer ikke fotballspilleren å holde følge. Men fotball er jo en veldig komplisert idrett. Man skal fatte taktiske og tekniske beslutninger ofte. Tallene fra sommerens fotball-VM viser oss at mange av løpene skjer i høy hastighet – over 25 kilometer i timen. Og vi i Norge henger godt med de beste når det gjelder det fysiske, mener Hallen.

Skiløperen Eldar Rønning og kombinertløperen Magnus Moan var med på en restitusjonstrening hos Rosenborg tidligere i år. Riktig nok hadde Rønning vært gjennom en styrkeøkt før møtet med fotballspillerne, men to dager senere uttalte han til Adresseavisen:

– Jeg har vært blodstøl etterpå. Jeg er fortsatt støl. Jeg er ikke en av dem som rakker ned på fotball, og sier at de er dårlig trent.

Mer å hente

Kaggestad, som har sett ting på nært hold på Vålerengas treninger, mener fortsatt at «enkelte idretter er foran fotball i treningskultur».

– Jeg tror at tiden kan utnyttes enda bedre i visse perioder. Jeg er vant til utøvere som har førsteøkten sin klokken åtte om morgenen, og trener igjen om ettermiddagen. Det kan også gjøres veldig mye på egentrening, sier Kaggestad, og får støtte av Olympiatoppens fagleder for trening og utholdenhet, Espen Tønnesen:

– 60 fotballkamper er absolutt 60 intensive økter. De fleste utholdenhetsutøverne ligger på rundt 100 intensive økter hvert år, inkludert konkurranse, så der er det ikke så veldig mye mer å gå på. Men hvor ofte står en fotballspiller og slår langpasninger i en halvtime? Den type arbeid ville en individuell utøver ha gjort. Min oppfatning er at fotballspillere ofte kommer på trening for å bli trent, sier Tønnesen.

PÅ RBK-TRENING: Kombinertløper Magnus Moan. (FOTO: VEGARD EGGEN)