Englands mest etterlyste slo til: – Sensasjonell

LONDON (VG) (England – Tsjekkia 1–0) Hele nasjonen har ropt etter å få se ham fra start. Det tok bare tolv minutter før han viste hvorfor.

JACK IS BACK: Jack Grealish fikk omsider sin første EM-kamp fra start. Det tok ikke lang tid før han serverte målscorer Raheem Sterling.

Jack Grealish har dominert debatten rundt det engelske landslaget etter å ha startet de to første EM-kampene på benken.

Mot Skottland kom et av kveldens største jubelbrøl da storskjermen på stadion viste Aston Villa-stjernen knyte skoene sine på benken.

I sin The Times-spalte tirsdag skrev José Mourinho at Grealish «må starte» fordi han «risikerer, gambler og skaper».

Den berømte portugiseren traff bedre med budskapet sitt enn han gjorde som Tottenham-manager: Grealish startet – og etter tolv minutter utgjorde han forskjellen.

Les også

England-sjefen til VG: – Kanes verden er mye mer komplisert

På karakteristisk vis driblet han seg ned mot dødlinjen og chippet ballen mot bakerste stolpe med venstrefoten. Der sto Raheem Sterling og nikket inn sitt andre mål i mesterskapet.

– For meg er det ikke press i det hele tatt. Jeg elsker å spille fotball. Det er det jeg får betalt for å gjøre, og det er det jeg ble født til å gjøre, sier Jack Grealish til VG om hvordan det var å få sjansen etter folkekravet om at han burde starte.

– Jeg har bare spilt fotball hver dag i livet mitt. Jeg vil bare ut der og spille og kjenner ikke på noe som helst press. Jeg går bare ut og nyter det som jeg alltid gjør når jeg spiller fotball. Jeg synes jeg spilte bra, men jeg kunne kanskje fått ballen litt mer i andre omgang og diktert spillet mer, bedømmer han.

Se assisten og scoringen:

Wembley var i fyr og flamme. Buingen fra Skottland-kampen var byttet ut med jubel og sang, ikke bare på grunn av scoringen, men på grunn av et England-lag som så forvandlet ut fra den trauste 0–0-forestillingen fredag.

Harry Maguire var tilbake fra skade og tilførte en ny dimensjon i midtforsvaret med sine skarpe og presise pasninger opp til Harry Kane. Den utskjelte spissen var langt mer involvert og kom til en god mulighet i første omgang.

På backene var Kyle Walker og Luke Shaw langt mer offensive enn mot Skottland. Og på høyrekanten viste Bukayo Saka seg frem som det kanskje aller største uromomentet for tsjekkerne.

– Jeg er fornøyd med prestasjonen til laget og meg selv. Manageren ba meg gå ut, uttrykke meg og spille som jeg har gjort for Arsenal hele sesongen. Noen ganger betyr det å utfordre motstanderne, og jeg gjorde det og fikk oss høyere i banen, sier Saka.

Arsenal-spilleren ble kåret til «Man of the Match», men Grealish var ikke mye dårligere.

– Han er sensasjonell, melder fotballekspert og tidligere England-spiller Micah Richards på Twitter.

– Han er en toppspiller. Jeg nyter det hver gang jeg spiller med ham, sier Saka om Grealish på den digitale pressekonferansen.

Som gruppevinner – uten å ha sluppet inn et eneste mål så langt – møter England andreplassen i gruppe F: Frankrike, Portugal, Tyskland eller Ungarn. Hvem av dem det blir, avgjøres onsdag kveld.