Ødegaards nye rolle avskrives – Solbakken svarer på «dødfødt»-påstand

MÁLAGA (VG) Martin Ødegaards prestasjon som sentral midtbanespiller imponerte ikke ekspertene, men Ståle Solbakken mener kapteinen «lyktes med mye».

TILBAKETRUKKEN TIER: Martin Ødegaard debuterte i ny rolle mot Luxembourg, som sentral midtbanespiller i 4–4–1–1.

Ved siden av Erling Braut Haalands gryende måltørke var Ødegaards debut som én av to sentrale midtbanespillere den mest interessante begivenheten i forkant av onsdagens oppgjør mot Luxembourg.

Ødegaard spilte hele kampen da Norge vant 1–0, men skapte få sjanser gjennom åpent spill, annet enn en god gjennombruddspasning til Alexander Sørloth i første omgang.

Les også

Haaland avgjorde på overtid mot Luxembourg: – På grensen til flaut

Allerede før kamp meldte tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal på VGTV at han mener Ødegaard som dyptliggende midtbanespiller er «dødfødt» mot sterkere motstand som Nederland i VM-kvalifiseringen.

Konfrontert med uttalelsen til sin gamle lagkamerat svarer Solbakken småfrekt:

– Hvis han (Rekdal) klarte det, skulle i hvert fall Ødegaard klare det.

Se situasjonen her:

Også etter kampen var det stor skepsis rundt Ødegaards nye rolle.

– Vi får jo bekreftelse. Han er ikke noen sentral midtbanespiller med to «sittende». Det ser vi i den kampen her, og det tror jeg ikke han kommer til å være i fremtiden heller. Han må være høyere opp i banen, mener VGTV-ekspert Thomas Myhre.

– Vi må forvente mer av ham. Han må bevege seg mer og delta mer. Det er mye sånn at han løper rundt der og dytter ballen, supplerer Rekdal.

Ødegaards rolle ble et av de store temaene da Solbakken stilte til pressekonferanse i Málaga etter den knepne seieren.

– Han er jo den spilleren som har ballen klart mest. I perioder gjør han det fint, men også han skulle hatt flere avslutninger og et par pasninger gjennom. Men han ser fysisk fin ut. Han løper mye, vender og vrikker og setter opp kanter og spisser, sier Solbakken til VG.

– Hvorfor skaper han ikke mer?

– Den siste pasningen satt ikke. Det er litt sånn internasjonal fotball er. Det er ikke bare å knipse og tro at det skjer.

– Han lyktes ikke med alt, men han lyktes med mye, sier Solbakken om Ødegaard.

– Skal han spille i samme rolle neste kamp?

– Vi må se litt på det. Martin er en spiller som kan spille i mange posisjoner. Man skal ikke undervurdere løpskapasiteten hans. Vi må se på og tenke hvilke typer kamper han passer i hvilken type rolle. I dag spiller han i den rollen fordi vi vet at han vil få mange baller i den oppbyggende fasen, og styre spillet. Det kan hende at han vil spille i andre roller i andre kamper.

Kanskje allerede på søndag mot Hellas.