Uenige om mangel på ledere på landslaget

Morten Gamst Pedersen og Vegard Forren har ikke samme syn på kritikken om at Norge mangler ledertyper.

Morten Gamst Pedersen mener Norge mangler ledertyper. Det er ikke Vegard Forren enig i.
  • Øystein Vik

— Det har vært et veldig generasjonsskifte. Det må vi bare ta tak i, sier Morten Gamst Pedersen. 32-åringen er eldstemann på landslaget til kampene mot England og Italia. Desidert mest rutinert er han også, med sine 81 landskamper.

Den tidligere Premier League-profilen mener norske spillere har en del å gå på når det gjelder å stå frem som ledere.

— I Norge er vi litt for snille. Vi må tørre å være litt mer sjef, ta ansvar og prate litt. Men det tror jeg kommer etter hvert når folk får litt flere kamper, sier Pedersen.

Forren av en annen oppfatning

Vegard Forren var kaptein forrige landskamp. Hvem som blir Norges nye kaptein etter Brede Hangeland blir klart tirsdag. Forren er ikke enig med dem som mener landslaget skriker etter ledertyper.

Les også

- Spiller ingen rolle hvem som er kaptein

— Vi er mange unge spillere, men hele troppen har erfaring fra eliteserien og utlandet. Vi blir mer og mer leder, hver en mann som er her, sier Forren.Sammen med resten av landslaget trente han på Barnets anlegg The Hive, ikke langt fra Wembley mandag kveld.

— Alle spillerne har tatt store steg. Jeg selv har hatt som mål å bidra mer enn bare på banen. Jeg er veldig bevisst på det, det er andre også. Det blir feil å si at vi ikke har ledere i troppen. Det handler om å tørre å by på seg selv, og det er vi i ferd med å gjøre hele gjengen, sier Forren.

Kritikk fra Bakke og Iversen

Eirik Bakke sier til Bergens Tidende at landslaget savner typer som kan stå frem og ta et ekstra tak.

— Landslaget mangler profiler, spesielt etter at Brede (Hangeland) ga seg. Vi trenger nye vinnertyper, sier påtroppende Sogndal-trener Bakke.

— Vi har hatt folk som Carew, Iversen, Solskjær, Hangeland, Henning Berg, Tore André Flo og Thomas Myhre. Det var slik at uansett hvor du snudde deg i garderoben, så var det vinnertyper. Vi har ikke slik enere i landslagstroppen nå.

Tidligere landslagsspiss Steffen Iversen mener også det er for langt mellom dem som virkelig står frem på landslaget. Han sammenligner dagens lag med EM-troppen i 2000 slik:

— Den gangen var alle på lag i ligaer som den engelske og den tyske, og de fikk spille. Og var de i Nederland, spilte de for Ajax, ikke svakere lag. Det er en forskjell der, sier Iversen.

Den gamle superspissen etterlyser en tøffere holdning fra spillerne.

— Du må tørre å gå til utlandet. Våge å bli bedre. Det er ikke farlig å være god.

Høgmo maner til tålmodighet

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo møtte pressen mandag kveld i London, to dager før generalprøven mot England på Wembley. Han prøver å realitetsorientere publikum når han blir konfrontert med kritikken om at landslaget er for svakt og har liten sjanse til å nå EM.

— Vi ble nummer fire i sist kvalik, og siden krigen har Norge vært i et sluttspill tre ganger. Det er 14 år siden sist, og vi gjennomgår nå et generasjonsskifte. Det er ingen grunn til å si at dette blir en walk in the park.